Split

Πολλαπλές προσωπικότητες σ' εκδοχή... οικιακή

Από πλευράς οπτικοακουστικής μία παραγωγή όπως το Split η αλήθεια είναι πως δεν προσφέρεται για... grande σεκάνς, εφέ και άλλα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα μεγάλα blockbusters - όμως ακόμη και με αυτό ως δεδομένο, έχουμε την αίσθηση πως θα μπορούσαμε να ζητήσουμε κάτι παραπάνω από την μεταφορά σε Blu-ray. Η εικόνα έχει επί τούτου επιδιωχθεί κατά τα γυρίσματα να μην είναι τόσο οξεία και λεπτομερής, όσο ατμοσφαιρική και "κινηματογραφική". Την επιλογή την καταλαβαίνουμε από πλευράς δημιουργικής, όμως έτσι το αποτέλεσμα στην οικιακή έκδοση στερείται λεπτομέρειας (soft picture το αποκαλούν οι Σάξονες) που ίσως θα καθιστούσε μερικές σκηνές περισσότερο ρεαλιστικές. Τουλάχιστον έτσι απουσιάζει σχεδόν απόλυτα ο κόκκος, φυσικά, ενώ η απόδοση του μαύρου - πολύ σημαντική στο εν λόγω φιλμ - κινείται σε άκρως ικανοποιητικά επίπεδα, όπως και όλη η ηθελημένα υποτονισμένη χρωματική παλέτα που χρειαζόταν ο Shyamalan για ν' αποδώσει το Split όπως ακριβώς ήθελε.

Η κατηγορία στην οποία ανήκει η ταινία αναπόφευκτα περιορίζει και τον ήχο της μεταφοράς σε Blu-ray. Αυτός είναι προσεγμένος, ισορροπημένος, με διαυγή απόδοση των διαλόγων και εμφατική αναπαραγωγή της μουσικής, αλλά συμμετέχει στην θέαση της ταινίας... μάλλον διακριτικά, χωρίς π.χ. ν' αξιοποιεί τις χαμηλές συχνότητες ή να "χτίζει παρουσία" με περιβαλλοντικά εφέ στα περιφερειακά κανάλια. Κατά παράδοξο τρόπο - γιατί βεβαίως συμβαίνει σπάνια - εκτενέστερης αναφοράς αξίζουν στο Split... τα extras! Αυτά περιλαμβάνουν εναλλακτικό τέλος στην ταινία (με σχολιασμό του Shyamalan), εννιά "κομμένες σκηνές" (που περιλαμβάνουν μία προσωπικότητα του πρωταγωνιστή η οποία δεν εμφανίστηκε καθόλου στην ταινία), το απαραίτητο ντοκυμαντέρ τύπου "making of", εκτενή σχολιασμό του McAvoy για τις πολλαπλές του προσωπικότητες και την "ματιά πίσω από τις κάμερες" από τον ίδιο τον σκηνοθέτη.

Τα extras στο Blu-ray του Split είναι και πολλά και ενδιαφέροντα, προσφέρουν δε πλήθος από ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την δημιουργία του - αρκετές ώστε εκείνοι κι εκείνες που απόλαυσαν το φιλμ να το εκτιμήσουν ακόμη περισσότερο. Αυτή πάντως (από την στιγμή πως ως οικιακή μεταφορά τεχνικά δεν έχει να επιδείξει κάτι εντυπωσιακό) είναι και η διαπίστωση που αντικαθρεπτίζει με ακρίβεια το κοινό στο οποίο θα προτείναμε την αγορά του συγκεκριμένου Blu-ray: εκείνο που έχει ήδη δει την ταινία και την κρίνει ως επαρκώς ποιοτική για να την προσθέσει στην συλλογή του. Αυτό, φυσικά, μπορεί να το πει κανείς για περίπου... όλες τις οικιακές εκδόσεις ταινιών σε Blu-ray/UHD Blu-ray πια, υπό την έννοια πως είναι προαπαιτούμενο, όμως στο Split "ένα παραπάνω" καθώς, από την στιγμή που θα το παρακολουθήσει δύο ή τρεις φορές κανείς - για να προσέξει την ερμηνεία του McAvoy κυρίως - δεν θα χρειαστεί περισσότερες. Ο νοών, νοείτω!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ