Spider-man: Homecoming

Ο νέος είναι ωραίος, και στο σπίτι!

Είδος: Περιπέτειες
Φορμά: Blu-ray
Τιμή: €19,99

Εταιρία: Disney
Διανομή: Feelgood Entertainment

Αν είχε οποιοσδήποτε από μας αμφιβολία σχετικά με το γεγονός ότι η Marvel Studios ξέρει πολύ καλά πώς να διαχειριστεί το υπερ-ηρωϊκό της υλικό έτσι ώστε να προσφέρει - ως επί το πλείστον - ποιοτικές κινηματογραφικές περιπέτειες, μία και μόνη ταινία μπορεί να λειτουργήσει ως μη αντικρούσιμο επιχείρημα: το Spider-man Homecoming. Ενώ η Sony Pictures είχε... κατορθώσει, ειδικά με τις δύο τελευταίες ταινίες Spiderman, να αλλοιώσει και να κακοποιήσει την εικόνα του ομώνυμου χαρακτήρα σε βαθμό που ειλικρινά να μην θέλουμε να τον ξαναδούμε σε ταινία, παραδίδοντας την διαχείριση στην Marvel Studios έκανε την εξυπνότερη κίνηση που μπορούσε να κάνει: το Homecoming είναι ακριβώς η επανεκκίνηση που χρειαζόταν, ώστε ο "φιλικός γείτονας" να υπενθυμίσει την αξία του (και να ενταχθεί επίσημα πια στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel για περαιτέρω αξιοποίηση φυσικά). Δικαίως είχε το καλοκαίρι την επιτυχημένη πορεία που διέγραψε στις αίθουσες, δικαίως απέσπασε τις θετικές κριτικές, δικαίως αγαπήθηκε από το κοινό. Αυτό το φιλμ μόλις έγινε διαθέσιμο σε μορφή DVD/Blu-ray/UHD Blu-ray για την οικιακή αγορά. Δικαιούται και την... μόνιμη θέση που διεκδικεί στην συλλογή των Marvelmaniacs;

Στo Spider-man Homecoming η Marvel υπέθεσε - κατά τη γνώμη μας σωστά - πως το κοινό δεν χρειάζεται ακόμη μία εκδοχή του πώς ο Πήτερ Πάρκερ απέκτησε τις δυνάμεις του, πώς έχασε τον θείο Μπεν και πώς το αιώνια διδακτικό "την μεγάλη δύναμη πρέπει ν' ακολουθεί η ευθύνη" τον σημάδεψε από νωρίς. Αντιθέτως εκλαμβάνει ως δεδομένο πως όλα αυτά τα γνωρίζουμε ήδη, ώστε σενάριο και σκηνοθεσία να εστιάσουν στο πως ένας έφηβος μέχρι χθες... "νορμάλ και καθημερινός" προσπαθεί να εξοικειωθεί και συμφιλιωθεί με τις νέες του δυνάμεις, παραμένοντας στο πλαίσιο του σχολείου, του περιγύρου και της ηλικίας του. Η ανάγκη για αναγνώριση κι αποδοχή είναι έκδηλη, η ανωριμότητα κι αμηχανία απέναντι στο αντίθετο φύλο δεν κρύβεται, ο υπερενθουσιασμός οδηγεί σε λάθη - ακριβώς όπως θα περίμενε κανείς από ένα παιδί 15 χρόνων που ναι μεν "μπορεί να σταματήσει φορτηγό με τα χέρια του" αλλά δεν παύει να λειτουργεί με το μυαλό εφήβου στην πλέον φορτισμένη συναισθηματικά φάση της έως τότε ζωής του. Όχι origin story, αλλά becoming story κοινώς.


Η προσέγγιση λειτουργεί άψογα: ο νέος Spiderman είναι ένας χαρακτήρας με τον οποίο μπορεί να ταυτιστεί ή έστω να κατανοήσει εύκολα το κοινό, συμπαθώντας τον κι αποκτώντας ενδιαφέρον για το τί θα τού συμβεί. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την πολύ καλή ερμηνεία του καλοδιαλεγμένου Τομ Χόλαντ στον πρωταγωνιστικό ρόλο - και την έξοχη από τον έμπειρο Μάικλ Κήτον στον ρόλο του "βασικού κακού" - εξασφαλίζει στην ταινία το "προσγειωμένο στην πραγματικότητα" ποσοστό που χρειάζεται ώστε να εξισορροπηθεί με το εντυπωσιακό υπερηρωϊκό και να προσφέρει μεστό, ενδιαφέρον και σε κανένα σημείο κουραστικό ή βαρετό Homecoming. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες συνεισφέρουν επίσης στην διαμόρφωση μιας ρεαλιστικής εικόνας της ζωής ενός σύγχρονου έφηβου στην Αμερική, ενώ η προσεγμένη σκηνοθεσία εναλλάσσεται χωρίς προβλήματα ανάμεσα στις σεκάνς της δράσης και τις προσωπικές. Ως φιλμ το Spider-man Homecoming είναι ο ορισμός της ψυχαγωγίας: συναρπαστικό και συγκινητικό, χωρίς να γίνεται υπερβολικό. We like!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ