Sony: συμφωνία μακροπρόθεσμη και με την Disney

Μετά από το Netflix, και το Disney Plus θα έχει πρόσβαση στις μελλοντικές ταινίες των Ιαπώνων - λεπτομέρειες

Ελάχιστες ημέρες μετά από την δημοσιοποίηση της συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στις Sony Pictures και Netflix για τις ταινίες της πρώτης από το 2022 και μετά, ο ιαπωνικός κολοσσός προχωρά σε συμφωνία παρόμοια - ακόμη ευρύτερη! - και με την κυρίαρχο του Hollywood, την Disney. Η δεύτερη θα αποκτήσει πρόσβαση όχι μόνο στα μελλοντικά φιλμ της πρώτης, αλλά και σε μεγάλο αριθμό από ταινίες καταλόγου της, τόσο για το Disney Plus όσο και για άλλες υπηρεσίες όπως οι Hulu, FX Networks, ABC, Disney Channels και Freeform. Η συμφωνία, που ισχύει για την ώρα μόνο στις ΗΠΑ, ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως το τέλος του προγράμματος κυκλοφοριών 2026 της Sony, με άλλα λόγια έως και τον Μάρτιο του 2027.

Η... ερώτηση των πολλών δισεκατομυρίων δολαρίων, φυσικά, είναι "Πώς γίνεται αυτή η νέα συμφωνία να μην συγκρούεται με την ήδη ανακοινωμένη της Sony με την Netflix;" και η απάντηση είναι "Γίνεται γιατί διαφέρουν τα χρονικά πλαίσια. Η Netflix έχει εξασφαλίσει την θέση της στο διάστημα αμέσως μετά την προβολή των νέων ταινιών της Sony στα σινεμά, ενώ η Disney θα έχει πρόσβαση σε αυτές αργότερα. Οπότε η εμπορική σειρά της εμφάνισης των ταινιών της Sony από τον Ιανουάριο θα είναι αυτή: πρώτα σινεμά, μετά ενοικιάσεις και πωλήσεις ψηφιακά και υλικά (π.χ. iTunes και Blu-ray), μετά η Netflix, μετά η Disney. Δεν έχει αποσαφηνιστεί το αν και κατά πόσο τα φιλμ της Sony θα παραμένουν στην βιβλιοθήκη του Netflix ακόμη και μετά την εμφάνισή τους στην βιβλιοθήκη του Disney Plus ή αν όταν συμβαίνει το δεύτερο, θα αφαιρούνται.

Δεν είναι δύσκολο να υποστηρίξει βεβαίως κανείς πως από την στιγμή που οι συνδρομητές του Netflix - 210 εκατομμύρια και συνεχίζουν να αυξάνονται - έχουν πια τελειώσει με μία ταινία της Sony, αυτή έχει χάσει σε σημαντικό βαθμό την αξία της. Αλλά το πιθανότερο είναι η Disney να βλέπει το όλο ζήτημα διαφορετικά: γι' αυτήν το επιθυμητό είναι να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα φιλμ με υλικό της Marvel στην βιβλιοθήκη του Disney Plus, όπως τα επερχόμενα Spider-man και Venom, διαθέσιμα εκεί μακροπρόθεσμα. Υπάρχουν άλλωστε πολλές ακόμη ταινίες και τηλεοπτικές σειρές της Sony που ταιριάζουν στο πρόγραμμα της Disney, όπως π.χ. τα Hotel Transylvania ή Jumanji, καθώς και πολλά φιλμ ή σειρές καταλόγου της Sony που ταιριάζουν στις άλλες υπηρεσίες της Disney, ειδικά στις Hulu και FX. Είναι μία συμφωνία που συμφέρει και τις δύο εταιρείες, ακριβώς όπως κι εκείνη ανάμεσα στην Sony και την Νetflix βέβαια.

Οι αναλυτές υπολογίζουν πως οι δύο συμφωνίες μαζί θα αποφέρουν στην Sony, σε όλη την διάρκειά τους, πιο πολλά από 3 δισεκατομμύρια δολάρια ως έσοδα από την παραχώρηση των σχετικών πνευματικών δικαιωμάτων. Το ποσό δεν είναι καθόλου μικρό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως η Sony πιθανότατα διατήρησε το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί και εκείνη το δικό της υλικό σε δική της Δικτυακή υπηρεσία (όπως την Bravia CORE που ξεκίνησε πρόσφατα αν και με διαφορετική λογική). Θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν η Sony θα κρίνει πως η αναμφίβολα μεγάλη απαιτούμενη επένδυση της δημιουργίας μίας Δικτυακής υπηρεσίας α λα Netflix ή Disney Plus με το δικό της περιεχόμενο αξίζει ή αν θα την μεταθέσει χρονικά για (πολύ) αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση η νέα αυτή εξέλιξη είναι μία ακόμη απόδειξη του γεγονότος ότι η βιομηχανία του σινεμά αλλάζει όχι μόνο με γρήγορους ρυθμούς, αλλά κι ανεπιστρεπτί πλέον. Συμφωνίες όπως αυτές ανάμεσα στις Sony, Disney και Netflix θα ήταν σαφώς δυσκολότερο να γίνουν "στις παλιές καλές εποχές" των ισορροπιών που επέβαλλε το επιχειρηματικό μοντέλο του box office. Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε σήμερα για την εικόνα που θα έχει η αγορά του κινηματογραφικού θεάματος όταν θα λήγει η συμφωνία ανάμεσα στις Sony και Disney τον Μάρτιο του 2027. Θα είναι καλύτερη από την σημερινή; Θα είναι χειρότερη; Θα είναι σίγουρα διαφορετική!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ