Ready Player One

Περιπέτεια σε δύο κόσμους, υπερθέαμα εικόνας και ήχου

Η Warner έχει πλέον "ανεβάσει τον πήχυ" των προσδοκιών μας πολύ ψηλά όσον αφορά στις οικιακές μεταφορές ταινιών της, ειδικά δε στο φορμά υπερυψηλής ευκρίνειας των Ultra HD Blu-ray. Όμως ακόμη και με αυτό ως δεδομένο, κατόρθωσε να μας εκπλήξει και πάλι: το Ready Player One τόσο επειδή έχει γίνει έξοχη δουλειά τεχνικά, όσο και επειδή προσφέρεται ως φιλμ, είναι ένα από τα πλέον εντυπωσιακά δείγματα εικόνας και ήχου σε ταινία για home cinema αυτή τη στιγμή, ανεξαρτήτως κατηγορίας και τεχνοτροπίας. Ξεκινά... αθώα σχεδόν, στον πραγματικό κόσμο, με πολύ υψηλό επίπεδο λεπτομέρειας στην εικόνα, πολύ καλή απόδοση του μαύρου και παλέτα χρωμάτων εκφραστική αλλά συνειδητά υποτονισμένη, για να περάσει στον εικονικό κόσμο του Osiris όπου τα πάντα δεν είναι... απλώς εκθαμβωτικά. Είναι υπερ-ρεαλιστικά απεικονισμένα, σε βαθμό που αληθινά μεταφέρει τον θεατή "αλλού"!

Πράγματι, στο Ready Player One o εικονικός κόσμος του Osiris δανείζεται την παλέτα των video games - με την έμφαση στα κύρια, λαμπερά χρώματα, στα εκτυφλωτικά ντεγκραντέ και τις εντυπωσιακές αντανακλάσεις - και την εμπλουτίζει περαιτέρω με απύθμενο μαύρο κι εξαιρετικά ρεαλιστικές σκιές, χρώματα neon και λάμψεις τόσο έντονες που συχνά επιδεικνύουν "όγκο" και "βάθος"... από μόνες τους. Το οπτικό αποτέλεσμα, φυσικά, είναι ακριβώς αυτό που ήθελε ο Spielberg: το γνώριμο στα μάτια μιας γενιάς θεατών που έχει μεγαλώσει με gaming, αλλά ταυτόχρονα συναρπαστικό στα μάτια των θεατών που το κρίνουν απλώς ως απόκοσμα ψηφιακό και φανταστικό. Η χρήση της τεχνολογίας HDR - τόσο με απόδοση HDR10 όσο και, πολύ περισσότερο, με απόδοση Dolby Vision - "κάνει την διαφορά" στο Ready Player One και είναι πρακτική διαφήμισή της: και το Blu-ray που παρακολουθήσαμε έχει όμορφη εικόνα, όμως τα απίθανα χρώματα και η υψηλότατη αντίθεση του Ultra HD Blu-ray είναι "το κάτι άλλο".


Θα περιμέναμε, για να είμαστε ειλικρινείς, ο τομέας του ήχου στο Ready Player One να μην κινείται στο ίδιο απίθανα υψηλό επίπεδο με αυτό της εικόνας, όμως η Warner μάς διέψευσε πανηγυρικά: βρίσκεται σε απολύτως συγκρίσιμο. Δεν μπορούμε (ακόμη) να καταθέσουμε γνώμη για την απόδοση του ήχου αυτού κατά Dolby Atmos, αλλά και η κωδικοποίησή του σε "απλή" διάταξη 5.1 κατά DTS-HD Master Audio είναι υποδειγματική: η δημιουργία της κύριας "σκηνής" ήχου από τα στερεοφωνικά ηχεία είναι αξιοζήλευτη, υπάρχει μεγάλη "κινητικότητα" των εφέ "γύρω" από τον θεατή σε πολλές σκηνές, τις χαμηλές συχνότητες το subwoofer τις προσφέρει γενναιόδωρα και πειστικά στις σεκάνς δράσης, ενώ η απόδοση των διαλόγων είναι διαυγέστατη ακόμη και όταν συμβαίνουν πάρα πολλά στην οθόνη ταυτόχρονα. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει τόσο η απόδοση της μουσικής του Alan Silvestri, όσο και η διασπορά πολλών περιβαλλοντικών εφέ ακόμη και στις "ήσυχες" σκηνές, τονίζοντας έτσι την αίσθηση του χώρου.

Μια ταινία που έχει γυριστεί η μισή "παραδοσιακά" και η άλλη μισή... μέσα σε σκληρούς δίσκους υπολογιστών προσφέρεται βεβαίως περισσότερο από άλλες για πλούσια extras και το Ready Player One δεν απογοητεύει: ούτε 15, ούτε 30, αλλά 90 ολόκληρα λεπτά πλούσιου υλικού περιμένουν τους θεατές που ενδιαφέρονται να μάθουν πως προέκυψε το υπερθέαμα αυτού του φιλμ στην παραγωγή. Τα extras ποικίλλουν από το κλασικό ντοκυμαντέρ "πώς γυρίστηκε η ταινία" (απίθανης λεπτομέρειας και διάρκειας μίας ώρας) και την ανάλυση των σημαντικότερων ειδικών εφέ, μέχρι την συνέντευξη του συγγραφέα στου οποίου το βιβλίο βασίστηκε η ταινία και την σκιαγράφηση της διαδικασίας με την οποία "ντύθηκε μουσικά" το Ready Player One. Τα πιο πολλά extras σαφώς αξίζουν θέασης, αν μη τί άλλο γιατί αποδεικνύονται... και τα ίδια πηγή νοσταλγίας για τις περασμένες δεκαετίες!


Δεν είναι δύσκολο, βάσει των παραπάνω, να καταλήξει κανείς στο... ολοφάνερο συμπέρασμα σχετικά με το Ready Player One: ναι, είναι πρακτικά υποχρεωτική αγορά για όλους. Οι λάτρεις των περιπετειών φαντασίας θα το απολαύσουν ως ταινία, ειδικά αν τυγχάνουν μεγαλύτερης ηλικίας και μπορούν να εντοπίσουν μεγάλο αριθμό από τις νοσταλγικές αναφορές του. Οι λάτρεις της ποιοτικής εικόνας σε συστήματα home cinema θα απολαύσουν το υλικό αναφοράς του τόσο σε επίπεδο εικόνας, όσο και ήχου. Εκείνοι, άλλωστε, που απλώς θέλουν να έχουν στην συλλογή τους μία από τις πλέον ψυχαγωγικές ταινίες του Spielberg στην μακρά του σκηνοθετική πορεία, θα αγοράσουν την συγκεκριμένη παραγωγή ακόμη και μόνο γι' αυτό. Ε, απομένει κανείς που... δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του σε τουλάχιστον μία από αυτές τις κατηγορίες; Ακριβώς!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ