Ralph Breaks the Internet

Σπαρταριστό χιούμορ για όλους, "τα σπάει" η εικόνα για τους απαιτητικούς!

Είδος: Κινουμένων σχεδίων
Φορμά: Blu-ray
Τιμή: €24,99

Εταιρία: Disney
Διανομή: Feelgood Entertainment

Η κατηγορία των ταινιών 3D animation - τις οποίες στην συντριπτική τους πλειοψηφία κατατάσσουμε στις... "παιδικές" ενώ φυσικά δεν θα έπρεπε να το κάνουμε τόσο εύκολα - έχει, ειδικά από το 2010 και μετά, ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχει πια το ίδιο πρόβλημα με όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες φιλμ του σύγχρονου σινεμά: αυτό της πρωτοτυπίας σεναρίου. Γι' αυτόν τον λόγο ακριβώς ξεχώρισε τo 2012 το Wreck-It Ralph, καθώς το ιδιοφυές σκηνικό του της "κρυφής ζωής" των video games μιας αίθουσας "ουφάδικου" και το αυτοσαρκαστικό του χιούμορ ήταν ολοφάνερα διαφορετικό από τις παραγωγές των Pixar και DreamWorks. Η... συνέχεια ήταν πρακτικά αναπόφευκτη, βέβαια, όμως το Ralph Breaks the Internet κινήθηκε εξίσου έξυπνα, στρέφοντας το σαρκαστικό του χιούμορ από τα video games στο σύγχρονο Δίκτυο. Αυτή η παραγωγή κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες σε μορφή DVD/Blu-ray και στην ελληνική αγορά - είναι το ίδιο επιβεβλημένη προσθήκη στην συλλογή μας όσο η αρχική;

H υπόθεση του Ralph Breaks the Internet δεν είναι περίπλοκη - προσφέρει απλώς όσες ανατροπές χρειάζεται ώστε να μην καταστεί προβλέψιμη: διαδραματίζεται μερικά χρόνια μετά το τέλος του Wreck-It Ralph, με τον ομώνυμο χαρακτήρα και την φίλη του Vanellope να περνούν τον χρόνο τους ευχάριστα μα ρουτινιάρικα κατά την άποψη της δεύτερης. Ο Ralph προσπαθεί ν' αλλάξει μερικά στοιχεία στο video game όπου συμμετέχει η Vanellope ώστε να την ευχαριστήσει, μα όχι μόνο αποτυγχάνει να το κάνει αλλά τού προξενεί και ζημιά, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να απειλείται με "απόσυρση" και η φίλη του με ψηφιακό "θάνατο". O Ralph θα βρει τα απαραίτητα "ανταλλακτικά" στο E-Bay, για να έλθουν ωστόσο στο "ουφάδικο" και να χρησιμοποιηθούν στο παιχνίδι της Vanellope θα πρέπει να "βγει" ο ίδιος κι εκείνη στον άγνωστο γι' αυτούς, μαγικό και τρομακτικό, κόσμο του Internet.

Όπως εύκολα μπορεί να μαντέψει κανείς, οι ευκαιρίες που είχαν οι σεναριογράφοι του Wreck-It Ralph για να ειρωνευτούν, χλευάσουν ή και ανοιχτά να κατηγορήσουν πολλά από τα πράγματα ή κακώς κείμενα που χαρακτηρίζουν το Interner σήμερα ήταν... αμέτρητες. Από τα ανταγωνιστικά online games πολλών παικτών και τα κοινωνικά δίκτυα μέχρι τις ενοχλητικές "έξυπνες" διαφημίσεις και τις παράλληλες οικονομίες που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας, όλα αυτά τα στοιχεία σατιρίζονται ανελέητα και απολαυστικά - τόσο "στο περιθώριο" των σκηνών που απαρτίζουν το φιλμ, όσο και με τρόπο που συνδέεται άμεσα με το τί συμβαίνει στους χαρακτήρες του. Από αυτήν την πλευρά όντως... "τα σπάει το ταινιάκι", όπως "έσπασε το Internet" ο Ralph άθελά του.

Σαν "οικογενειακή ταινία" που σέβεται τον εαυτό της, το Ralph Breaks the Internet δεν έχει φυσικά χιούμορ μόνο, έχει και... όλα τα υπόλοιπα: και απίθανο θέαμα, με σεκάνς δράσης ή καταδίωξης φαντασμαγορικές που απλώς δεν θα ήταν εφικτές σε "κανονικά γυρισμένα" φιλμ, και σπαρταριστούς διαλόγους, και εμφανίσεις κάμεο (δεν μαρτυράμε τίποτε!), και μερικά ηθικά διδάγματα (ευτυχώς ολιγάριθμα κι όχι τόσο κλισέ όσο τ' αντίστοιχα άλλων "παιδικών ταινιών"). Το φιλμ έχει πολύ καλό ρυθμό - δεν πλατυάζει αισθητά σε κανένα σημείο του - έχει μερικές εκπλήξεις που κρατούν το ενδιαφέρον ακόμη και των μεγαλύτερων σε ηλικία θεατών, πάνω απ' όλα ωστόσο έχει... απίθανη πλάκα - και μάλιστα με τρόπο ανεπιτήδευτο, όχι εκείνον τον εκβιαστικό του μειδιάματος αντί για γέλιο.

Οποιοσδήποτε έχει παρακολουθήσει βέβαια όχι απλώς την ίδια την ταινία σε κινηματογραφική αίθουσα, αλλά ακόμη και το πρώτο της trailer μόνο, θα βεβαιώσει πως μία συγκεκριμένη σκηνή σχεδόν... αξίζει το κόστος εισόδου στο σινεμά (ή το κόστος απόκτησης του Blu-ray!) ασχέτως όλων των άλλων: ναι, αναφερόμαστε στην περίφημη σεκάνς με "τις πριγκίπισσες της Disney", η οποία δεν είναι μόνο ξεκαρδιστική, αλλά μία από τις πλέον καλοστημένες του 2018. Ποτέ στο παρελθόν τόσοι εμβληματικοί εκπρόσωποι του ωραίου φύλου (και ουχί του αδύναμου!) από τόσες διαφορετικές ταινίες της Disney δεν βρέθηκαν στον ίδιο χώρο και αποδόθηκαν με άψογη τεχνοτροπία 3D. Όπως όλα τα ωραία πράγματα η σκηνή δεν κρατά φυσικά πολύ, όμως είναι αρκετή για να εξάψει την φαντασία κάθε θιασώτη των κινουμένων σχεδίων: γιατί όχι ένα θηλυκό... Disney-Verse, κάποια στιγμή;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ