Netflix: τελικά, αξίζει;

Λαμβάνουμε όλες τις παραμέτρους στα υπ' όψιν, δίνουμε την σωστή απάντηση για όλους

Ο θεατής "Πληρώνω ήδη ΟΤΕ TV ή Nova".
Εδώ βρισκόμαστε πια για τα καλά στις... γκρίζες ζώνες της συζήτησης περί συνδρομής στην Netflix. Και οι δύο Έλληνες πάροχοι προσφέρουν τόσο κοινές, όσο και αποκλειστικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές ΑΑΑ επιπέδου και πρόσφατης "κοπής" (αφήνουμε για λίγο στην άκρη την μεμονωμένη ενοικίαση των νεότερων ταινιών). Αν δηλαδή επιθυμεί κάποιος απλώς να ψυχαγωγηθεί χωρίς να "κυνηγά" μεμονωμένες επιλογές, τόσο ο OTE TV όσο και η Nova προσφέρουν επαρκές συνολικά περιεχόμενο κάθε μήνα σε ταινίες και σειρές (και με ελληνικούς υπότιτλους). Αυτό το υλικό καλύπτει, υποψιαζόμαστε, τις απαιτήσεις της πλειοψηφίας του κοινού της χώρας μας. Αυτοί οι θεατές, δικαίως, θα πείστουν πολύ δύσκολα να καταβάλλουν συνδρομή και για την Netflix πέραν αυτής που ήδη καταβάλλουν στον OTE TV ή την Nova - εκτός αν, και πάλι, υπάρχουν αρκετές σειρές και ταινίες διαθέσιμες μόνο από την Netflix ώστε, στα μάτια κάποιων άλλων, να αξίζουν αυτά τα μηνιαία €7.99/€9.99/€11.99 επιπλέον. Tίθεται, με άλλα λόγια, ολοφάνερα θέμα προσωπικών κριτηρίων, οπότε...

Ο θεατής "Τόσα λεφτά έδωσα για τηλεόραση 4Κ, θέλω υλικό σε υπερυψηλή ευκρίνεια!"
Κι άλλη... γκρίζα ζώνη - και μάλιστα σχετική με τον... "δικό μας άνθρωπο", τον επισκέπτη ή την επισκέπτρια του Αθηνόραμα Digital που έχει καλή σχέση με τις νέες τεχνολογίες και την ηλεκτρονική ψυχαγωγία, οπότε είναι πιθανό να έχει ήδη επενδύσει ή να σκέπτεται να επενδύσει σε μία τηλεόραση εικόνας 4Κ. Ισχύει το γεγονός ότι η Netflix είναι μία από τις ελάχιστες πηγές αληθινού υλικού υπερυψηλής ευκρίνειας, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ποιοτικότατου. Από τη μία πλευρά έχουμε την αίσθηση πως αυτό για την ώρα παραείναι περιορισμένο ώστε από μόνο του να δικαιολογεί συνδρομή στην Netflix. Ας μην ξεχνάμε ότι συνολικά μιλάμε για 7-8 σεζόν από σειρές, 2-3 ταινίες και κάποια ντοκυμαντέρ. Από την άλλη, αυτό ισχύει σήμερα - και στη διάρκεια όλου του 2016 η Netflix θα προσφέρει πολύ περισσότερες (άνω των 25 ή 30) παραγωγές σε εικόνα 4Κ. Μήπως να το καταχωρούσαμε είτε στα "υπ' όψιν" είτε στα "γιατί όχι;", ανάλογα με τα οικονομικά του καθενός; Ναι, κάπως έτσι.


Ο θεατής "Θέλω να έχω πάντα κάτι ενδιαφέρον να δω, έστω και με αγγλικούς υπότιτλους".
Αυτή είναι η υποκατηγορία του ελληνικού κοινού στην οποία μπορούμε να συστήσουμε ανεπιφύλακτα την συνδρομή στην Netflix. Υπάρχουν φορές που οι OTE TV και Nova δεν προβάλλουν κάτι που δεν έχεις ξαναδεί, κάτι που δεν έχουν ξαναπροβάλλει πρόσφατα ή, σε τελική ανάλυση, κάτι που ταιριάζει στη διάθεσή σου εκείνη την ώρα να παρακολουθήσεις (για τα ελεύθερα κανάλια... καλύτερα να μην το συζητήσουμε). Το να έχεις πρόσβαση στην βιβλιοθήκη της Netflix είναι το πραγματικό ψηφιακό αντίστοιχο του "video club που λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο", αλλά χωρίς χρέωση ανά ταινία (έχεις ήδη πληρώσει την πρόσβαση σε μορφή συνδρομής). Ανοίγεις ανά πάσα στιγμή την κεντρική σελίδα της υπηρεσίας, πλοηγείσαι στις αγαπημένες σου κατηγορίες και... δεν μπορεί, όλο και κάτι θα βρεις να παρακολουθήσεις. Αν... δεν, τότε μάλλον δεν θέλεις στην πραγματικότητα να παρακολουθήσεις τηλεόραση και πιθανότατα θα προτιμούσες να κάνεις κάτι άλλο!

Ο θεατής "Δεν έχω πρόβλημα ούτε με τα οικονομικά, ούτε με τ' αγγλικά - τα θέλω όλα".
Ε, αυτή η τελευταία είναι και η... ευκολότερη κατηγορία κοινού όχι μόνο για όσους αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε αυτό, αλλά και για εμάς που καλούμαστε να προτείνουμε ή όχι συνδρομή στην Netflix. Για κάποιον (που είναι σίγουρα ήδη συνδρομητής OTE TV ή Nova) στου οποίου τα μάτια εκείνα τα €96/€120/€144 σε ετήσια βάση δεν φαντάζουν πολλά αν αυτό σημαίνει πως θα έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε όλο το διαθέσιμο υλικό της Netflix, ναι, η συνδρομή έχει νόημα. Μεταξύ μας, είναι λογικότατο αντίτιμο ακόμη και για το μειωμένο περιεχόμενο της "ελληνικής" Netflix: 300 σεζόν τηλεοπτικών σειρών και σχεδόν 1500 ταινίες διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή δεν είναι... και λίγες ακριβώς.


Όταν όλα έχουν ειπωθεί, η πρόταση της Netflix στο ελληνικό κοινό είναι στο σύνολό της αδύναμη: οι περιορισμοί που θέτει στην αξιοποίηση του περιεχομένου της είναι αρκετοί ώστε να αποθαρρύνουν μεγάλο τμήμα του από την συνδρομή σε αυτήν. Το υπόλοιπο τμήμα, όμως, που δεν... πτοείται από την έλλειψη ελληνικών υποτίτλων ή το μειωμένο περιεχόμενο σε σχέση με το αντίστοιχο στις ΗΠΑ, έχει να προσβλέπει σε άφθονο υλικό ταινιών και τηλεοπτικών σειρών αντί χαμηλού εν τέλει κόστους. Αν αυτό λέει κάτι, εμείς "μετρήσαμε" για την δική μας περίπτωση περισσότερα θετικά απ' ότι αρνητικά και η όλη "εξίσωση" είχε γενικότερα αποτέλεσμα με θετικό "πρόσημο". Ανανεώσαμε τη μηνιαία μας συνδρομή στην Netflix, παρακολουθούμε την εξέλιξή της όσον αφορά στο θέμα του περιεχομένου και... βλέπουμε. Αν αλλάξουμε γνώμη, απλώς δεν την συνεχίζουμε - η αμερικανική υπηρεσία δεν είναι ούτε στο ελάχιστο δεσμευτική. Win-win, που λένε και οι Σάξονες!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ