Netflix: στον κατάλογό της τα φιλμ του Studio Ghibli

Τα αριστουργήματα κινουμένων σχεδίων του σκηνοθέτη Hayao Miyazaki και στις ελληνικές οθόνες

Η δημοφιλέστερη Δικτυακή υπηρεσία παροχής ψυχαγωγικού περιεχομένου, η Netflix, το 2020 θα πρέπει για την επέκτασή της να στηριχθεί περισσότερο στην παγκόσμια αγορά και όχι στην αμερικανική, όπου έχει πλησιάσει... επικίνδυνα πια το σημείο του κορεσμού. Για να το πετύχει θα χρειαστεί τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες που μπορούν μ' επιτυχία να απευθυνθούν σε αυτό το παγκόσμιο κοινό - και ελάχιστα είδη φιλμ μπορούν να κατορθώσουν κάτι τέτοιο με την ευκολία που θα μπορούσαν να το κάνουν ποιοτικές, αναγνωρισμένες ταινίες κινουμένων σχεδίων όπως αυτές που υπέγραψε ο διάσημος Ιάπωνας σκηνοθέτης Hayao Miyazaki.

Πράγματι: όλη η βιβλιοθήκη των ταινιών του Studio Ghibli, και οι 21, θα γίνουν για πρώτη φορά διαθέσιμες Δικτυακά και σε παγκόσμιο επίπεδο - εξαιρούνται οι ΗΠΑ και Ιαπωνία... αλλά δεν μάς ενδιαφέρει ιδιαίτερα αυτό! - μέσα από συμφωνία που υπέγραψε η Netflix με τους ιδιοκτήτες του. Σε όσους και όσες παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στον χώρο του animation είναι γνωστές οι δεδηλωμένες επιφυλάξεις που είχε ο Miyazaki για την διάθεση των ταινιών αυτών στο Internet επί σειρά ετών, όμως o αμερικανικός κολοσσός εγγυήθηκε όχι μόνο την πλήρη του υποστήριξη σε επίπεδο προώθησης, αλλά και την απόδοση σπικάζ σε 20 γλώσσες για τα φιλμ αυτά, καθώς και υποτίτλων σε 28 γλώσσες. Θεωρούμε πρακτικά βέβαιο πως τουλάχιστον τους υπότιτλους θα τους έχει στην διάθεσή του το ελληνικό κοινό... αν και φυσικά το ιδανικό, έστω και δύσκολο, θα ήταν να προσφερθεί εξελληνισμός των διαλόγων.

Η Netflix θα προσφέρει τις ταινίες αυτές σε τρεις μηνιαίες φάσεις, ξεκινώντας από τον Φεβρουάριο. Το πρόγραμμά της έχει ως εξής:

1η Φεβρουαρίου: Castle in the Sky (1986), My Neighbor Totoro (1988), Kiki’s Delivery Service (1989), Only Yesterday (1991), Porco Rosso (1992), Ocean Waves (1993), Tales from Earthsea (2006)

1η Μαρτίου: Nausicaä of the Valley of the Wind (1984), Princess Mononoke (1997), My Neighbors the Yamadas (1999), Spirited Away (2001), The Cat Returns (2002), Arrietty (2010), The Tale of The Princess Kaguya (2013)

1η Απριλίου: Pom Poko (1994), Whisper of the Heart (1995), Howl's Moving Castle (2004), Ponyo on the Cliff by the Sea (2008), From Up on Poppy Hill (2011), The Wind Rises (2013), When Marnie Was There (2014)

Τεχνικές λεπτομέρειες όσον αφορά στην εικόνα και τον ήχο των ταινιών αυτών δεν γνωστοποιήθηκαν από την Netflix, το πιθανότερο ωστόσο είναι να προσφερθούν όλες σε υψηλή ευκρίνεια (ανάλυση HD) και ήχο 5.1 καναλιών καθώς ορισμένες από αυτές δεν είναι δημιουργημένες... πρόσφατα ακριβώς. Σε βάθος χρόνου υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα οι σημαντικότερες να υποβληθούν σε διαδικασία "ανανέωσης" (remaster) για ανάλυση 4Κ ή υψηλότερης ποιότητας ήχο, για την ώρα ωστόσο το οπτικοακουστικό επίπεδο των αντίστοιχων Blu-ray που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια είναι επαρκές για τις απαιτήσεις του κοινού της αμερικανικής υπηρεσίας.

Τα "σχεδιασμένα στο χέρι" κινούμενα σχέδια του Studio Gibli έχουν προταθεί για Oscar έξι φορές μέχρι σήμερα και έχουν αποσπάσει ένα το 2003 για το φημισμένο Spirited Away. Άλλα δημοφιλέστατα φιλμ του Studio Ghibli και στην χώρα μας είναι τα Castle in the Sky, Nausicaä of the Valley of the Wind, Princess Mononoke, The Tale of The Princess Kaguya και Howl's Moving Castle. Θείε Miyazaki, καλώς ήλθες στις οθόνες μας!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ