Netflix, έναν χρόνο μετά: μήπως τώρα αξίζει;

Μετά την... περίοδο χάριτος του δωδεκαμήνου επανεξετάζουμε, αξιολογούμε εκ νέου

Βάσει του ίδιου επιχειρήματος μπορούν να κρίνουν και οι, σημαντικά περισσότεροι απ' ότι πέρυσι τέτοιο καιρό, Έλληνες καταναλωτές που έχουν αγοράσει τηλεοράσεις ή προβολείς εικόνας 4Κ και έχουν πρόσβαση στο αντίστοιχο υλικό της Netflix. Η υπηρεσία αφενός προσφέρει πολύ περισσότερες παραγωγές σε υπερυψηλή ευκρίνεια (και με απόδοση χρώματος HDR σιγά-σιγά), αφετέρου όλες ανεξαιρέτως οι δικές της του 2016 και όλες από δω και στο εξής θα προσφέρονται σε εικόνα 4Κ. Με τους δίσκους UHD Blu-ray (για ταινίες σε υπερυψηλή ευκρίνεια) να μην έχουν ακόμη ξεκινήσει να διατίθενται στα καταστήματα από τους Έλληνες διανομείς, εύκολα μπορεί να υποστηρίξει κανείς πως η Netflix παραμένει η μόνη ουσιαστικά νόμιμη πηγή τηλεοπτικών σειρών και ταινιών σε εικόνα 4Κ - αν βεβαίως διαθέτει κανείς ταχύτητα Δικτυακής σύνδεσης της τάξης των 20-25 Mbps, με άλλα λόγια τεχνολογίας VDSL.

Εκεί όπου δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση και δεν προβλέπεται να βελτιωθεί - γιατί πολύ απλά αυτή είναι η φύση της Netflix ως υπηρεσίας - είναι στο θέμα των ολοκαίνουργιων κυκλοφοριών σε ταινίες και σειρές. Ούτε τα κινηματογραφικά studios, ούτε τα τηλεοπτικά δίκτυα θα δώσουν γρήγορα σε μία υπηρεσία με τόσο μεγάλη εγκατεστημένη βάση αλλά σταθερό συνδρομητικό αντίτιμο τις πιο πρόσφατες παραγωγές τους. Κάτι τέτοιο θα ήταν... οικονομική αυτοκτονία σχεδόν. Προηγούνται οι πωλήσεις σε DVD/Blu-ray, οι υπηρεσίες ενοικίασης/αγοράς και οι συνδρομητικοί πάροχοι υπηρεσιών επικοινωνίας και ψυχαγωγίας πριν μία νέα ταινία ή σειρά συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Netflix. Έτσι πολλές δημοφιλέστατες σειρές είναι παρούσες αλλά όχι στον κύκλο που "παίζεται" τώρα, ενώ στις ταινίες οι περισσότεροι τίτλοι είναι "αρχείου" (κοινώς των προηγούμεων δεκαετιών). Οι συνδρομητές COSMOTE TV ή/και Nova, με άλλα λόγια, δεν θα βρουν στην Netflix τις νεότερες παραγωγές που διατίθενται εκεί για θέαση.


Κάνοντας, λοιπόν, μία... καταμέτρηση των συμπερασμάτων της επανεξέτασης πού ακριβώς καταλήγουμε; Εκεί που, λίγο-πολύ, περιμέναμε και υποθέτουμε περίμεναν και πολλοί φίλοι ή φίλες του Αθηνόραμα Digital: σε μία εικόνα παρόμοια με την περυσινή, κατά τι διαφοροποιημένη ανάλογα με τις συνήθειες και τις απαιτήσεις του καθενός. Για παράδειγμα: όσοι, από τη μία πλευρά, είχαν το 2016 λόγο να αποφύγουν την συνδρομή στην Netflix - είτε επειδή χρειάζονται την υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας, είτε επειδή ενδιαφέρονται κυρίως για τις πιο πρόσφατες mainstream παραγωγές, είτε επειδή... και τα δύο - θεωρούμε πως δεν θ' αλλάξουν γνώμη τον Ιανουάριο του 2017. Γι' αυτούς δεν συνέβησαν αρκετά πράγματα προς την σωστή κατεύθυνση το τελευταίο δωδεκάμηνο: κάποια βήματα έγιναν, αλλά ήταν λιγοστά.

Από την άλλη πλευρά όσοι είχαν τουλάχιστον έναν λόγο για να ενταχθούν στην τεράστια παγκόσμια εγκατεστημένη βάση της Netflix πέρυσι, φέτος έχουν περισσότερους. Οι προσεγμένες αποκλειστικές παραγωγές της αμερικανικής Δικτυακής υπηρεσίας έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά σε αριθμό, το υλικό εικόνας 4Κ εμπλουτίζεται σταθερά, τα ντοκυμαντέρ και τα stand up comedies στα αγγλικά προσφέρονται σε ποικιλία και παρακολουθούνται ευχάριστα, οι ταινίες "αρχείου" είναι σε γενικές γραμμές καλοδιαλεγμένες και απολύτως κατάλληλες για τα βράδυα εκείνα που... "κάτι θέλει να δει κανείς, αλλά δεν ξέρει τί". Οι χρήστες, άλλωστε, που δεν έχουν θέμα με το (ούτως ή άλλως χαμηλό) κόστος συνδρομής και ενδιαφέρονται να έχουν ακόμη μία πάντοτε διαθέσιμη πηγή ψυχαγωγικού περιεχομένου, μπορούν να κρατήσουν ενεργό το πρόγραμμα συνδρομητικής τηλεόρασης που πάντοτε είχαν σε COSMOTE TV ή Nova και την Netflix ως εναλλακτική επιλογή. Και για την καταγραφή της προόδου που περιμένουμε να κάνει η δεύτερη μέσα στο 2017... έχουμε καιρό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ