Netflix, έναν χρόνο μετά: μήπως τώρα αξίζει;

Μετά την... περίοδο χάριτος του δωδεκαμήνου επανεξετάζουμε, αξιολογούμε εκ νέου

Είναι γνωστό πως ο χρόνος στην αγορά της τεχνολογίας και της οικιακής ψυχαγωγίας περνά... γρηγορότερα απ' ότι σε άλλες αγορές, όμως αληθινά "σαν χθες" φαντάζει η μέρα που η Netflix ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας της σε όλο τον κόσμο πρακτικά - πλην ελαχίστων χωρών ιδιαίτερης... αντιμετώπισης απέναντι στις αμερικανικές Δικτυακές υπηρεσίες - άρα και στην Ελλάδα. "Σαν χθες" αλλά, στην πραγματικότητα, κάτι παραπάνω από ένας χρόνος έχει περάσει έκτοτε και η Netlix έχει διανύσει πια παραπάνω από μία τυπική "δοκιμαστική περίοδο" στην αγορά της χώρας μας. Έχοντας ήδη εξηγήσει από τότε τί ακριβώς είναι και τί προσφέρει η υπηρεσία αυτή, με ποιούς τρόπους έχει κανείς πρόσβαση στο περιεχόμενό της και τί ισχύει για την διαθεσιμότητα του περιεχομένου αυτού σε κάθε χώρα, επανεξέταση: ξεκινώντας το 2017, με την μορφή που έχει σήμερα, θα προτείναμε την έναρξη συνδρομής στην Netflix;

Η ερώτηση έχει τεθεί με επιθετικό τρόπο ακριβώς επειδή το συμπέρασμά μας πέρυσι ήταν άλλο: για μεγάλο ποσοστό του ελληνικού κοινού μία συνδρομή στην Netflix δεν ήταν κάτι που μπορούσαμε "με το χέρι στην καρδιά" να προτείνουμε λόγω (α) έλλειψης ελληνικών υποτίτλων στο σύνολο του καταλόγου της, λόγω (β) του περιορισμένου περιεχομένου της σε σχέση με το αντίστοιχο των ΗΠΑ, λόγω (γ) απογοητευτικά πολλών "κενών" σε νέες ταινίες και σειρές, καθώς και (δ) λόγω περιορισμένου υλικού σε εικόνα 4Κ, για το κοινό εκείνο που διαθέτει αντίστοιχη τηλεόραση. Είχαμε διακρίνει υποπεριπτώσεις για τις οποίες πέρυσι τέτοιο καιρό είχε νόημα η συνδρομή, ναι, αλλά αυτές ήταν η εξαίρεση, όχι ο κανόνας. Επανεξετάζουμε όλα τα "θέματα" που είχαμε διακρίνει, λοιπόν, ένα προς ένα, για να δούμε τί έχει αλλάξει... και τί όχι.


Στο μεγαλύτερο ζήτημα, αυτό της υποστήριξης της ελληνικής γλώσσας, έχει υπάρξει κάποια πρόοδος αλλά δεν κρίνεται ως ικανοποιητική. Αν εισέλθει κανείς στην υπηρεσία της Netflix με τα στοιχεία του μέσω Web και ρίξει μια ματιά σε αυτήν την σελίδα και στη συνέχεια σε αυτήν τη σελίδα, θα διαπιστώσει πως προσφέρονται 119 ταινίες, σειρές ή ντοκυμαντέρ με ελληνικούς υπότιτλους και μόλις 7 ταινίες ή σειρές μεταγλωτισμένες στα ελληνικά. Από το περυσινό... 0 και στις δύο κατηγορίες "ακούγεται" καλύτερα το 119 και το 7, βέβαια, αλλά δεν παύει να είναι πενιχρό μπροστά στις πολλές εκατοντάδες σειρές, ταινίες, ντοκυμαντέρ και άλλο υλικό που προσφέρει η Netflix με μόνο αγγλικούς υπότιτλους. Το πρόγραμμα που υποστηρίζει την γλώσσα μας, με άλλα λόγια, δεν είναι ακόμη αρκετά ευρύ για να δικαιολογεί συνδρομή για πολύ κόσμο. Αν δεν επιταχυνθεί ο ρυθμός με τον οποίο προστίθενται τουλάχιστον οι ελληνικοί υπότιτλοι στις ταινίες, και του χρόνου τέτοιο καιρό καταμετρούμε... 240 στο σύνολο, το συμπέρασμα - πάντοτε για το κοινό που χρειάζεται την υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας - θα είναι το ίδιο.

Και για το κοινό, όμως, που δεν έχει κανένα πρόβλημα να παρακολουθεί τις ταινίες και σειρές της Netflix στα αγγλικά, παραμένει το ζήτημα της διάθεσης μόλις 35% του συνόλου του καταλόγου της υπηρεσίας αυτής - ως έχει συγκριτικά με τις ΗΠΑ δηλαδή - στην ελληνική της "εκδοχή". Με διαφορετικά κατά περιπτώσεις ποσοστά αυτό ισχύει σε όλες τις χώρες του κόσμου, κάτι όχι ακριβώς... παρήγορο ωστόσο. Η θετική διάσταση εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι παραγωγές της ίδιας της Netflix δεν υπόκεινται στους περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων που επηρεάζουν τον υπόλοιπο κατάλογό της - και με δεδομένη την πρόθεση της υπηρεσίας να δραστηριοποιείται με άκρως δυναμικό τρόπο στην παραγωγή του δικού της περιεχομένου τα επόμενα χρόνια, αυτό λειτουργεί υπέρ των συνδρομητών της. Μέσα στο 2016 μάς προσέφερε ήδη ουκ ολίγες σειρές - από τα Daredevil S2, Luke Cage, Love και House of Cards S4 μέχρι τα Stranger Things, OA, Black Mirror S3 και The Crown - που για πολλούς συνολικά άξιζαν την συνδρομή από μόνες τους.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ