Νέα ρεκόρ για την Netflix, παρά τα εμπόδια

Αύξηση συνδρομητών σταθερή, προβληματισμός ωστόσο σε άλλα επίπεδα

Είναι ήδη ο μεγαλύτερος Δικτυακός πάροχος ψυχαγωγικού περιεχομένου στον κόσμο και, ενώ κάθε τρίμηνο πριν την αναφορά των οικονομικών του αποτελεσμάτων ουκ ολίγες αναλύσεις για το μέλλον του εκφράζουν προβληματισμό, εκείνος κατορθώνει να διαψεύδει τις εκτιμήσεις αυτές (τουλάχιστον για την ώρα). Ο λόγος φυσικά για την Netflix, η οποία ανακοίνωσε πως μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 προσέθεσε στην συνδρομητική της βάση ακόμη 7.4 εκατομμύρια καταναλωτές, ξεπερνώντας πλέον τα 125 εκατομμύρια σε 190 χώρες συνολικά.

Αυτά τα 125 εκατομμύρια, δε, είναι οι ενεργές συνδρομές και όχι οι εν δυνάμει θεατές του περιεχομένου της: αν βασιστεί κανείς στο γεγονός ότι σε κάθε συνδρομή της Netflix αντιστοιχούν κατά μέσο όρο ανάμεσα στα 2 και τα 3 προφίλ χρηστών (δύο ή τρεις διαφορετικοί άνθρωποι δηλαδή), τότε το κοινό του αμερικανικού κολοσσού πιθανώς αγγίζει τα 300 εκατομμύρια θεατές - αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ όχι μόνο τον αντίστοιχο οποιασδήποτε ανταγωνιστικής υπηρεσίας, αλλά και οποιουδήποτε "παραδοσιακού" τηλεοπτικού σταθμού ή δικτύου σταθμών στον κόσμο.

Τα έσοδα της Netflix αυξήθηκαν επίσης με ρυθμό της τάξης του 43% (ταχύτερα από κάθε άλλη φορά στην διαδρομή της υπηρεσίας) και αυτό παρά την πολύ μεγάλη επένδυση σε παραγωγή περιεχομένου, της τάξης των 8 δις δολαρίων, που πραγματοποιεί η εταιρεία το τρέχον έτος. Η Netflix κάνει πρόβλεψη για την συγκέντρωση ακόμη 6.2 εκατομμυρίων συνδρομητών κατά την διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της χρονιάς - παραμένοντας μάλιστα έξω από την αγορά της Κίνας, η οποία θα προσέφερε πάρα πολύ μεγάλη ώθηση στην ήδη τεράστια συνδρομητική της βάση παγκοσμίως.

Όλα φυσικά δεν είναι ρόδινα για τον αμερικανικό κολοσσό, καθώς συνεχίζει αφενός να δέχεται κριτική για το χαμηλό επίπεδο των ταινιών που παράγει, αφετέρου να απορρίπτεται από ποσοστό τουλάχιστον του Hollywood ως εταιρεία παραγωγής φιλμ ισάξια με τα έξι μεγάλα κινηματογραφικά studios. H απόσυρση όλων της των υποψηφιοτήτων από το φετινό Φεστιβάλ των Καννών σχολιάστηκε με μελανά χρώματα, ενώ το μικρό περιθώριο ανάπτυξής της στις ΗΠΑ επίσης προβληματίζει τους επενδυτές. Όσο η Netflix καταφέρνει, ωστόσο, να επεκτείνει το κοινό της στις άλλες χώρες και να παράγει τηλεοπτικές σειρές που ανταγωνίζονται ευθέως τα καλύτερα δείγματα των "παραδοσιακών" αμερικανικών δικτύων, τα οικονομικά της αποτελέσματα θα παραμένουν θετικά έως εντυπωσιακά. Και για αργότερα... βλέπουμε.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ