Incredibles 2

Η... κυρία του κυρίου σε νέες περιπέτειες και σ' έκδοση οικιακή

Το Incredibles 2 είχε την όχι εύκολη αποστολή να διαδεχθεί μία σειρά από έξοχες οικιακές μεταφορές παραγωγών της Pixar από την Disney - και όχι απλώς την φέρνει σε πέρας, αλλά κατορθώνει να ξεχωρίσει ανάμεσά τους ως πιθανώς η καλύτερη συνολικά, σίγουρα η καλύτερη στον οπτικό τομέα. Η έκδοση της ταινίας σε Blu-ray προσφέρει τόσο υψηλού επιπέδου ποιότητα εικόνας, αληθινά "αναφοράς" όπως λέμε στην γλώσσα του home cinema, που σχεδόν... αψηφεί τους περιορισμούς του φορμά αυτού της "απλής" υψηλής ευκρίνειας. Περισσότερη εντύπωση προκαλεί η έξοχη αντίθεση της εικόνας αυτής, ειδικά με δεδομένο το γεγονός ότι το Blu-ray προφανώς δεν υποστηρίζει την τεχνολογία απόδοσης χρώματος HDR: τα λευκά είναι άσπιλα και πειστικά, τα μαύρα πυκνά και απύθμενα, όλες οι ενδιάμεσες αποχρώσεις τους ομοιογενείς και φυσικά ο τρόπος που η αντίθεση αυτή βοηθά στην ανάδειξη "βάθους" και "όγκου" στην απεικόνιση και στα αντικείμενα, ολοφάνερος.

Η αντίθεση αυτή αναδεικνύει βέβαια όπως τούς αξίζουν και τα πλούσια χρώματα της ταινίας: από τα ζωηρά κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί μέχρι τα καλοδιαλεγμένα παστέλ πράσινα, μπλε και μωβ, όλα στο Incredibles 2 συνθέτουν το είδος της σαγηνευτικής απεικόνισης που κανένα άλλο είδος ταινίας πλην των animation δεν μπορεί να προσφέρει. Τα παραπάνω, δε, συνδυάζονται με ασυνήθιστα υψηλό, και πάλι για τα δεδομένα των Blu-ray, επίπεδο λεπτομέρειας σε όλα τα μικρά και μεγάλα στοιχεία της εικόνας, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο βάθος της. Υποψιαζόμαστε πως η έκδοση του Incredibles 2 σε Ultra UD Blu-ray θα προσφέρει μέσω HDR ακόμη περισσότερο εντυπωσιακή εικόνα χρωματικά και θα αποτυπώνει στα πάντα ακόμη περισσότερη λεπτομέρεια, όμως και το Blu-ray παραμένει ένα από τα καλύτερα δείγματα οικιακής μεταφοράς ταινίας στον οπτικό τομέα για το 2018.


Ο τομέας του ήχου έχει αναχθεί σε... ευαίσθητο θέμα συζήτησης για τις οικιακές εκδόσεις ουκ ολίγων ταινιών της Disney, όμως το Incredibles 2 φροντίζει να μην "δώσει δικαιώματα": είναι και σε αυτόν φροντισμένο, έστω και αν όχι κορυφαίο. Σύμφωνα με την προσφιλή συνήθεια της εταιρείας η έμφαση παραμένει στα τρία κύρια ηχεία μπροστά από τον θεατή, με υπέροχη απόδοση της μουσικής και άψογο διαχωρισμό των διαλόγων σε όλη τη διάρκεια του φιλμ, καθώς και με πλειάδα από εφέ να διεκδικούν την προσοχή σε πάρα πολλές σκηνές. Αυτή τη φορά, ωστόσο, τα περιφερειακά ηχεία συμμετέχουν περισσότερο στην πειστική κατεύθυνση και "κίνηση" των περιβαλλοντικών εφέ - ειδικά στις σεκάνς της δράσης - ενώ το subwoofer συνεισφέρει με την ενεργοποίηση των χαμηλών συχνοτήτων με τρόπο απολύτως αποτελεσματικό (κι ας προτιμούσαμε να το κάνει σε πιο πολλές περιπτώσεις).

Η Pixar έχει, άλλωστε, μεγάλη παράδοση στην παροχή αξιόλογων extras στις οικιακές εκδόσεις των ταινιών της και το Incredibles 2 την τιμά. Στο πρόσθετο υλικό που περιέχει το Blu-ray που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά περιλαμβάνεται το εισαγωγικό ταινιάκι που προβαλλόταν στις αίθουσες πριν ξεκινήσει το φιλμ της Pixar (λέγεται Bao), ένα δεύτερο συμπληρωματικό ταινιάκι όπου η Edna κάνει... babysitting στον Jack-Jack με τα αναμενόμενα ξεκαρδιστικά αποτελέσματα, ένα αφιέρωμα στην πορεία και τις δημιουργίες του σκηνοθέτη, του Brad Bird, καθώς και μία εκτενή ηχητική σχολιαστική συζήτηση ανάμεσα στον Bird και τους επικεφαλής του τεχνικού του επιτελείου όπου αναλύεται η αισθητική και τα θέματα της όλης παραγωγής. Όλα, πλην του τελευταίου προφανώς, προσφέρονται σε υψηλή ευκρίνεια. Σε μία ειδική έκδοση που κυκλοφορεί στο εξωτερικό υπάρχει και δεύτερο Blu-ray που περιέχει κι άλλα extras, αν και σε αυτήν την περίπτωση φυσικά οι Έλληνες καταναλωτές δεν λαμβάνουν την μεταγλώττιση που προσφέρει η εγχώρια έκδοση.


Όταν όλα έχουν ειπωθεί, φυσικά, ακόμη και ανύπαρκτα να ήταν τα extras, απλώς καλή η εικόνα και... απλώς ΟΚ ο ήχος, και πάλι θα προτείναμε το Blu-ray του Incredibles 2 για αγορά - όχι μόνο στο κοινό της Disney ή του animation, αλλά σε όλους τους μικρούς και μεγάλους που απλώς αγαπούν τις καλές "παιδικές" ταινίες. Ε, εντάξει τώρα. Αγαπημένη υπερ-οικογένεια, Brad Bird, Pixar. Πώς θα μπορούσαμε... να μην; Ως έχει, φυσικά, η πρόταση του αμερικανικού studio συνολικά τυγχάνει να προσφέρει κορυφαία εικόνα, πολύ καλό ήχο και ενδιαφέροντα extras, οπότε η προσθήκη της στην ταινιοθήκη των περισσότερων από μας είναι κατά βάση... μονόδρομος σχεδόν. Ένας μονόδρομος, ωστόσο, που είμαστε απολύτως πρόθυμοι ν' ακολουθήσουμε στην συγκεκριμένη περίπτωση. Ο νοών, νοείτω!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ