Incredibles 2

Η... κυρία του κυρίου σε νέες περιπέτειες και σ' έκδοση οικιακή

Είδος: Κινουμένων σχεδίων
Τιμή: €24,99

Εταιρία: Disney
Διανομή: Feelgood Entertainment

Η θρυλική Pixar έχει να επιδείξει φυσικά στην πολύχρονη πορεία της το λιγότερο 10 ή 12 αληθινά αριστουργήματα της έβδομης τέχνης και του 3D animation - όμως οποιονδήποτε fan της ηλικίας άνω των 30 και να ρωτήσει κανείς, στο "Top 5" των αγαπημένων του ταινιών που εκείνη δημιούργησε θα συμπεριλάβει... στάνταρ το The Incredibles. Δεν ήταν μόνο που το συγκεκριμένο φιλμ ήταν καλοσκηνοθετημένο, συναρπαστικό και τεχνικά κορυφαίο για τα δεδομένα της εποχής - ήταν που, σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες ταινίες κινουμένων σχεδίων της χρονιάς εκείνης, δεν ήταν μία "παιδική" που μπορούσαν να παρακολουθήσουν και "οι μεγάλοι". Ήταν μία "για μεγάλους" που μπορούσαν να παρακολουθήσουν και παιδιά, με το είδος εκείνο του χιούμορ που παραπέμπει σαρκαστικά σε αληθινές καταστάσεις και προβλήματα. Αυτές τις ημέρες, δε, κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά ο διάδοχος εκείνου του φιλμ, το Incredibles 2, σε DVD και Blu-ray. Είναι η υποχρεωτική προσθήκη στην συλλογή όλων, που - χωρίς καμία συζήτηση όπως αποδείχθηκε - ήταν το The Incredibles;

Σεναριακά το Incredibles 2 ξεκινά αμέσως μετά από το τέλος του πρώτου - άλλωστε η τελική σκηνή του The Incredibles ήταν... μικρό cliffhanger από μόνη της, ας μην ξεχνάμε - και απεικονίζει την διάσημη πενταμελή υπερηρωϊκή οικογένεια όλη μαζί σε δράση για πρώτη φορά. Το ζήτημα που διαπραγματευόταν η αρχική ταινία, όμως, δηλαδή η αποδοχή ή όχι των υπερηρώων από την κοινωνία και την κεντρική εξουσία, δεν είναι απλό και οι πέντε αγαπημένοι χαρακτήρες ξαναβρίσκουν τον εαυτό τους στην θέση του φυγά - προσεγγίζονται όμως από έναν εκκεντρικό πάμπλουτο θαυμαστή των υπερηρώων, ο οποίος προτίθεται να συνεργαστεί μαζί τους για να αλλάξουν τα πράγματα. Επειδή, ωστόσο, ακόμη και στα κινούμενα σχέδια... τίποτε δεν είναι αυτό που φαίνεται, η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει την οικογένεια Parr σε μία νέα, απρόσμενη αλλά εξίσου επικίνδυνη περιπέτεια.

Το Incredibles 2 αξιοποιεί το έξυπνα - αλλά όχι... υπερβολικά έξυπνα, προκειμένου να γίνεται κατανοητό και από παιδιά - σενάριό του για να διαπραγματευτεί εντελώς διαφορετικά θέματα σε σχέση με τον προκάτοχό του. Η ισοτιμία των δύο φύλων στην δουλειά και στην οικογένεια, ο ρόλος της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή των μοντέρνων κοινωνιών, η μεθοδική χειραγώγηση της κοινής γνώμης και η σημασία της προσωπικής πρωτοβουλίας για την βελτίωση του κάθε ατόμου ξεχωριστά είναι ορισμένα μόνο από αυτά τα θέματα. Το αποτέλεσμα είναι ένα (ψηφιακό) φιλμ που να μεν αποπνέει την αίσθηση του γνώριμου, βασισμένο σε οικείους κι αγαπημένους χαρακτήρες, αλλά δεν στερείται φρεσκάδας κι ενδιαφέροντος - έστω κι αν η συνολική πλοκή του είναι κατά τι προβλέψιμη από ένα σημείο και πέρα, με λίγες μόνο εκπλήξεις να περιμένουν τον θεατή.

Ανεξαρτήτως των παραπάνω, βέβαια, το Incredibles 2 δεν παύει να είναι παραγωγή της Pixar και εν πολλοίς δημιουργία του θρυλικού Brad Bird, πράγμα που σημαίνει πως... έχει απ' όλα: και υπέροχη σκηνοθεσία, και χιούμορ όλων των ειδών - και των δύο επιπέδων, για μικρούς και μεγάλους δηλαδή - και συναρπαστικές καταδιώξεις, ακόμη και 1-2 συγκινητικές σκηνές. Έχει πολύ καλή ροή, παρά τις συχνές εναλλαγές ανάμεσα στα διαφορετικά σεναριακά νήματα, και ο ρυθμός με τον οποίο όλα ξετυλίγονται δεν επιτρέπει σε κανέναν να πλήξει. Η εμπειρία του Bird δεν έχει επιτρέψει συμβιβασμούς στην συνολική ποιότητα της ταινίας και, αν μη τί άλλο, αυτή η εντύπωση παραμένει στο μυαλό του θεατή και μετά την τελική σκηνή. Κάτι που δεν μπορούμε να πούμε για όλες τις ταινίες του 2018 ακριβώς!


Όταν όλα έχουν ειπωθεί το Incredibles 2 δεν φιλοδοξεί, είναι η αλήθεια, να ξεχωρίσει στο σύγχρονο animation με τον τρόπο που το είχε κάνει ο προκάτοχός του το 2004 - κάτι τέτοιο δεν είμαστε βέβαιοι πως θα ήταν καν εφικτό με τα δεδομένα του 2018 και τον πήχυ της κατηγορίας πια τόσο δυσθεώρητα ψηλά. Δεν παύει να είναι, ωστόσο, μία απολαυστική παραγωγή, προσεγμένη σε όλα της τα στοιχεία και ένα φιλμ που πετυχαίνει τον πρωταρχικό του στόχο με άνεση: να ψυχαγωγήσει μικρούς και μεγάλους με τον γνώριμο τρόπο που αυτοί θέλουν και περιμένουν να το κάνει. Για το κοινό αυτό που αγαπά κι ακολουθεί την Pixar σε ό,τι αυτή δημιουργεί, λοιπόν, είναι ούτως ή άλλως... must-buy το Incredibles 2. Ακολουθεί ως δεύτερος σημαντικότερος λόγος η ποιότητα της μεταφοράς του σε Blu-ray;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ