How to Train Your Dragon: The Hidden World

Τελευταία δρακοπεριπέτεια, Blu-ray τόσο εντυπωσιακό όσο τής αξίζει

Φορμά: Blu-ray
Τιμή: €24,99

Εταιρία: Fox
Διανομή: Tanweer

Καμία απορία που όλες ανεξαιρέτως οι κινηματογραφικές επεδίωξαν μετά την επιτυχία των Toy Story της Pixar να "χτίσουν" τις δικές τους σειρές ταινιών 3D animation - όμως δεν ήταν πολλές εκείνες που το κατάφεραν και ακόμη λιγότερες αυτές που έφτασαν μέχρι τον αριθμό "3" χωρίς να απογοητεύσουν (καθόλου τυχαίο επίσης το ότι οι πιο πολλές και από τις δεύτερες ολοκληρώθηκαν σε αυτόν τον αριθμό). Τα How to Train Your Dragon της DreamWorks ίσως δεν είναι οι διασημότεροι εκπρόσωποι αυτής της κατηγορίας φιλμ, ναι, μα κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν και να κρατήσουν κοινό αξιόλογο όχι μόνο λόγω... αντικειμένου (σε ποιόν δεν αρέσουν οι δράκοι;), αλλά και λόγω του χιούμορ, του καλού σεναρίου και της ωραίας σκηνοθεσίας τους.

Το πιο πρόσφατο "κεφάλαιο" στην σειρά, το The Hidden World, σημείωσε σημαντική επιτυχία στο παγκόσμιο box office και ακριβώς βάσει αυτής ίσως δεν είναι το τελευταίο (όπως όλα έδειχναν μέχρι την άνοιξη και βάσει του τρόπου με τον οποίο ολοκληρώνεται σεναριακά βέβαια). Η ταινία αυτή μόλις κυκλοφόρησε στην Ελλάδα σε DVD και Blu-ray για την οικιακή αγορά: αξίζει μία θέση στην βιβλιοθήκη όλων όσων συλλέγουν ποιοτικές ταινίες 3D animation ή μόνο σ' εκείνη όσων αγάπησαν τα προηγούμενα δύο How to Train Your Dragon και τους χαρακτήρες τους;

Η τρίτη ταινία ξεκινά από το σημείο όπου είχαμε αφήσει τα πράγματα στο τέλος της δεύτερης, ουσιαστικά, με τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα και την παρέα του να σώζουν από τα νύχια εκμεταλλευτών όσο το δυνατόν περισσότερους δράκους μπορούν και να τους συγκεντρώνουν στην δική τους αποικία, όπου μαζί μπορούν να ζήσουν ειρηνικά. Όλα ωστόσο δείχνουν πως αυτό δεν μπορεί, για... χωροταξικούς και άλλους λόγους, να συνεχιστεί για πολύ, ενώ παράλληλα μία νέα απειλή εμφανίζεται τόσο για τους δράκους όσο και για τους Βίκινγκς που τούς βοηθούν - απειλή που αποδεικνύεται μεγαλύτερη από ποτέ καθώς γι' αυτήν είναι και... προσωπικό το θέμα εξόντωσης των δράκων.

Το The Hidden World από πλευράς σεναριακής είναι απλοϊκό - και κατά συνέπεια κατανοητό από μικρούς και μεγάλους αλλά εν πολλοίς προβλέψιμο - όμως κατορθώνει να κρατήσει το ενδιαφέρον των θεατών χάρις σε τρία στοιχεία. Πρώτον, στις εντυπωσιακά σκηνοθετημένες σεκάνς δράσης, δεύτερον τον καταιγισμό χιουμοριστικών διαλόγων (ενίοτε... άβολου μάλιστα είδους!) και τρίτον στην σωστή εφαρμογή εμφάνισης/επίλυσης ενός προβλήματος μέσα από τις αλλαγές που οι πρωταγωνιστές πρέπει σε προσωπικό επίπεδο να κάνουν για ν' ανταποκριθούν στην σχετική πρόκληση.

Ναι, δεν είναι ο πλέον πρωτότυπος τρόπος για να ολοκληρωθεί μία διαδρομή που ξεκίνησε με ένα φοβισμένο αγόρι, συνεχίστηκε με την φιλία που το έδεσε με έναν σπάνιο δράκο και θα πρέπει αναγκαστικά να ολοκληρωθεί με την ωριμότητα και των δύο και συνθήκες που δεν απαιτούν πια από αυτούς να είναι μαζί. Όμως το The Hidden World αξιοποιεί όμορφα ακόμη και τον απλό αυτό σεναριακό "σκελετό" για να υπογραμμίσει τα στοιχεία της όλης εξέλιξης που έχουν πραγματική σημασία,, καθιστώντας την αναπόφευκτα λυπητερή ολοκλήρωση εν τέλει ελπιδοφόρα. Ο Dean DeBlois και η παρέα του, άλλωστε, μάς έχουν "αποζημιώσει" στην διάρκεια του φιλμ με τόσες απίστευτες σκηνές, που... και να θες να "το πάρεις βαρέως" το τέλος, δεν μπορείς. Αισθάνεσαι, ήδη, πλήρης!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ