H Disney εξαγοράζει τμήμα της 21st Century Fox

Προφανώς το κινηματογραφικό και τηλεοπτικό, αποτέλεσμα ένας αληθινός κολοσσός - λεπτομέρειες

Η σχετική φημολογία είχε ξεκινήσει από τα τέλη Οκτωβρίου, κάποια στιγμή στα μέσα Νοεμβρίου όλα έδειχναν πως οι σχετικές... διαπραγματεύσεις δεν οδηγούσαν πουθενά, όμως στις αρχές Δεκέμβρη αναζωπυρώθηκαν οι συζητήσεις για το θέμα και, τώρα πια, είναι επίσημο: η Disney εξαγοράζει τις δραστηριότητες της 21st Century Fox που έχουν να κάνουν με τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, εξασφαλίζοντας έτσι "με μία κίνηση" μεγάλο αριθμό από πολύτιμα brands της βιομηχανίας του θεάματος και τα δικαιώματα χρήσης τους για πάντρα. Η εξαγορά εκτιμάται πως ανέρχεται στα 52 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό ρεκόρ για εξαγορά στον χώρο του Hollywood, και θα γίνει αποκλειστικά με ανταλλαγή μετοχών. Ο διευθύνοντας της Disney, ο Bob Iger, θα αποχωρούσε από την θέση του το 2019, με νέο όμως συμβόλαιο παραμένει έως το 2021 για να επιβλέψει την συγχώνευση των τμημάτων της 21st Century Fox με τα αντίστοιχα της Disney.

Μέσω της εξαγοράς αυτής η Disney επανακτά δικαιώματα για την χρήση χαρακτήρων της Marvel όπως οι X-Men, ο Deadpool και οι Fantastic Four, αποκτά τα τηλεοπτικά δίκτυα FX και National Geographic, πάνω από 300 διεθνή δορυφορικά κανάλια, διάφορους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και πλειοψηφικό ποσοστό στην Δικτυακή υπηρεσία διανομής περιεχομένου Hulu. Η 21st Century Fox κρατά όλες της τις δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τα αθλητικά και την ενημέρωση, οι οποίες ήταν και οι περισσότερο επικερδείς.

Με την κίνησή της αυτή η Disney αποκτά ακόμη μεγαλύτερο κατάλογο ταινιών και τηλεοπτικών σειρών που μπορεί να προσθέσει στην Δικτυακή υπηρεσία διανομής περιεχομένου που σχεδιάζει να εγκαινιάσει μέσα στο 2019, επανενώνει δε όλους τους υπερήρωες της Marvel σε έναν ενιαίο πια κινηματογραφικό και τηλεοπτικό κόσμο. Άλλα ονόματα που έχει καλλιεργήσει η 21st Century Fox τα οποία θα μπορούσαν να αποδειχθούν υπερπολύτιμα στην Disney περιλαμβάνουν τις τηλεοπτικές σειρές ή σειρές ταινιών Avatar, Aliens, Ice Age, Planet of the Apes, The Simpsons, Buffy the Vampire Slayer, How I Met Your Mother, Futurama, Firefly και Τhe X-Files.

Τα στελέχη της Disney υπολογίζουν πως από την συγχώνευση αυτή και τις όποιες "εκκαθαρίσεις" σε δραστηριότητες που αλληλοκαλύπτονται θα προκύψει εξοικονόμηση άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό που απομένει να διαπιστώσουμε, φυσικά, είναι αν η μείωση του αριθμού των "μεγάλων παικτών" στην αγορά του θεάματος θα έχει ή όχι αρνητικές συνέπειες στο ποιοτικό επίπεδο παραγωγής ταινιών και τηλεοπτικών σειρών που υποστηρίζονται από αυτούς. Όπως πάντοτε... θα δείξει.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ