First Man

Σημαντική ιστορία, ξεχωριστή παραγωγή, μεταφορά προσεγμένη

To First Man στην συσκευασία με την οποία διατίθεται στην ελληνική αγορά περιλαμβάνει τόσο το "απλό" Blu-ray με τα extras του, όσο και το Ultra HD Blu-ray με τα δικά του extras. Είχαμε, λοιπόν, την ευκαιρία να αντιπαραβάλλουμε την υψηλής, όσο και υπερυψηλής ευκρίνειας εκδοχή του φιλμ και να διαπιστώσουμε - για πολλοστή φορά - έναν αριθμό από σημεία υπεροχής στην δεύτερη. Το UHD BD όχι μόνο προσφέρει την τετραπλάσια ανάλυση από το BD, προφανώς, αλλά και διευρυμένη γκάμα χρώματος (WCG) και απόδοση χρώματος τεχνολογίας HDR κατά το χρωματικό πρότυπο Dolby Vision, το υψηλότερο δηλαδή ποιοτικά. Η οπτική διαφορά του πρώτου με το δεύτερο, λοιπόν, δεν εντοπίζεται μόνο στο υψηλότερο επίπεδο λεπτομέρειας (ο κόκκος είναι στις πιο πολλές σκηνές ανεπαίσθητος), αλλά κυρίως στα πλουσιότερα, εντονότερα και πειστικότερα χρώματα που απεικονίζονται χωρίς να δημιουργείται κανένας συμβιβασμός στην απόδοση του μαύρου και του λευκού.

Έχοντας πει τα παραπάνω, ωστόσο, επειδή το First Man βάσει συνειδητής επιλογής του Chazelle δεν επιδιώκει να είναι υπερ-ρεαλιστικό, με "εικόνα-ξυράφι", έντονες αντανακλάσεις κλπ., αλλά στο σύνολο σχεδόν των σκηνών του υιοθετεί παλ αποχρώσεις και "ελεύθερη" εστίαση, η έκδοση UHD BD... αδικείται κάπως: η διαφορά της με την εκδοχή της "απλής" υψηλής ευκρίνειας θα μπορούσε να είναι συνολικά μεγαλύτερη, ενώ και αυτόνομα κρινόμενο το First Man δεν χαρακτηρίζεται από την πλέον εντυπωσιακή εικόνα που έχουμε συναντήσει σε υπερυψηλή ευκρίνεια π.χ. τον τελευταίο χρόνο. Είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που δεν μπορούμε να καταλογίσουμε τεχνική αδυναμία στην οικιακή μεταφορά μιας ταινίας, επειδή οι καλλιτεχνικές επιλογές του δημιουργού είναι συγκεκριμένες εξ αρχής. Αν και έχει, λοιπόν, τις στιγμές της, η έκδοση UHD BD δεν είναι αυτό που λέμε "αναφοράς".


O ήχος ακολουθεί εν πολλοίς την ίδια προσέγγιση: είναι πάρα πολύ καλός αλλά δεν τον βοηθά να αναδειχθεί σε κορυφαίο ο τρόπος με τον οποίο η ταινία τον αξιοποιεί ως εργαλείο. Είναι ποιότητας Dolby Atmos τόσο στην έκδοση BD όσο και στην έκδοση UHD BD, με τον τυπικό εξακάναλο Dolby Digital να αναλαμβάνει όταν δεν είναι παρών ο απαραίτητος εξοπλισμός για τον πρώτο. Όπως είναι φυσικό η πρώτη εκδοχή χαρακτηρίζεται από περισσότερη "παρουσία στον χώρο" (αν και τα κανάλια ύψους θα μπορούσαν να συμμετέχουν με... λιγότερη διακριτικότητα) και από "ένα κλικ" περισσότερης διαύγειας στα τρία κύρια κανάλια ήχου, αλλά η δεύτερη θα ικανοποιήσει απόλυτα και χωρίς αυτά.

Σε ένα φιλμ που μπορεί να δίνει σημασία στις προσωπικές σκηνές με την σιωπή και τα περιβαλλοντικά εφέ, αλλά στην επόμενη σκηνή να "τραντάζει" τις χαμηλές συχνότητες για να αποδώσει π.χ. την απογείωση ενός διαστημοπλοίου, το First Man προσφέρει έξοχο διαχωρισμό καναλιών, πεντακάθαρη απόδοση διαλόγων και φυσική, αβίαστη ροή στην απόδοση της μουσικής. Το μιξάζ του αρχικού υλικού γίνεται αντιληπτό πως δεν διεκδικεί τυχαία βραβείο Όσκαρ. Θα μπορούσε να ζητήσει κανείς περισσότερη κατευθυντικότητα και διασπορά στον ήχο, ναι, αυτός λειτουργεί ωστόσο αποτελεσματικά στο πλαίσιο που το φιλμ, και πάλι, θέλει να τον εντάσσει εξ αρχής.

Άξια λόγου είναι τα extras του First Man, καθώς κατορθώνουν να είναι... απ' όλα: είναι και σε αριθμό πολλά (δέκα), και σε ποικιλία (από σχολιασμό και "κομμένες σκηνές" μέχρι ντοκυμαντέρ για τα ειδικά εφέ και την... αστροναυτική προετοιμασία των ηθοποιών για τα γυρίσματα), και σε διάρκεια αρκετά (περίπου μία ώρα συνολικά). Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι το είδος των extras είναι τυπικό και πως οι δημιουργοί της οικιακής έκδοσης θα μπορούσαν να είχαν προσπαθήσει για "το κάτι παραπάνω", όμως για δραματική ταινία και συγκριτικά με τις πιο πολλές άλλες κυκλοφορίες ΑΑΑ που έχουν περάσει από τα χέρια μας το τελευταίο δωδεκάμηνο, δεν έχουμε παράπονο. Σημειώνεται πως στην έκδοση σε UHD BD όλα τα extras είναι ανάλυσης 4Κ, όχι 2Κ όπως σε άλλες παραγωγές.

Τα αξιοπρεπέστατα extras είναι, φυσικά, αυτό που λέμε... "κερασάκι στην τούρτα", γιατί ο αληθινός λόγος απόκτησης του First Man σε Blu-ray ή Ultra HD Blu-ray παραμένει το φιλμ αυτό καθ' αυτό, το οποίο ήταν από τα καλύτερα του 2018. Ο οπτικοακουστικός του τομέας μπορεί να μην είναι κορυφαίος - τα... καλοκαιρινά blockbuster του Hollywood έχουν πια "θέσει τον πήχυ" πολύ ψηλά στην εικόνα και στον ήχο - αλλά παραμένει προσεγμένος και ευθυγραμμισμένος με όσα ήθελαν οι δημιουργοί της ταινίας να αποδίδει εξ αρχής. Επιτυχημένη, λοιπόν, μεταφορά, μίας ταινίας must-have, με extras που αξίζουν μίας θέασης απ' όλους. Ε, εν όψει Oscar και... όχι μόνο, εύκολο το συμπέρασμα!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ