Disney Plus: με όλες τις ταινίες αρχείου μακροπρόθεσμα

Οι Αμερικανοί εγκαταλείπουν την πρακτική τεχνητής έλλειψης ιστορικών φιλμ τους, η επερχόμενη Δικτυακή υπηρεσία τους ωφελημένη

Δεν είναι λίγες οι κινηματογραφικές με εκτενή κατάλογο παλαιότερων ταινιών που αγάπησε το κοινό - πανελάχιστες, ωστόσο, είναι οι κινηματογραφικές που μπορούν να επιδείξουν κατάλογο που αγάπησαν... γενιές ολόκληρες θεατών και, από την δεκαετία του 1920 μέχρι σήμερα, η Disney είναι η κυριότερη από αυτές. Ξεκινώντας την λειτουργία της δικής της Δικτυακής υπηρεσίας περιεχομένου κάποια στιγμή μέσα στο 2019, της Disney Plus, η αμερικανική εταιρεία γνωρίζει πως θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα της τα όπλα προκειμένου να εξελιχθεί γρήγορα σε ανταγωνιστή των Netflix, Amazon Prime Video και Hulu. Σχεδιάζει λοιπόν να αξιοποιήσει και τον αρχειακό της κατάλογο ταινιών, τον οποίο διαχειριζόταν εμπορικά με μάλλον... παράξενο τρόπο ως τώρα.

H Disney ακολουθούσε μέχρι σήμερα για πολλές από τις παλαιότερες ταινίες της την στρατηγική της... τεχνητής έλλειψης (vault strategy), υπό την έννοια πως έκανε το εξής: κυκλοφορούσε μία από τις διάσημες αρχειακές της ταινίες, π.χ. "Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας" για ένα διάστημα σε μορφή DVD/Blu-ray και μετά άφηνε το στοκ της ταινίας αυτής να εξαντλείται, ουσιαστικά "αποσύροντας" το φιλμ από την ευρύτερη εμπορική διάθεση. Μετά άφηνε "στην αποθήκη" αυτήν την ταινία για πολύ καιρό, με αποτέλεσμα ναι μεν αυτή να γίνεται ανάρπαστη, αλλά να έχουμε και φαινόμενα κερδοσκοπικά, καθώς τα ελάχιστα αντίτυπα που απέμεναν προς πώληση κοστολογούνταν από επιτήδειους π.χ. στο E-Bay πολλές φορές παραπάνω από την αρχική τους εμπορική τιμή.

Αυτή η στρατηγική βρισκόταν σε εφαρμογή από την Disney μέχρι πρόσφατα όχι μόνο στις ταινίες μορφής DVD/Blu-ray, αλλά ακόμη και στις Δικτυακές υπηρεσίες α λα iTunes που θα μπορούσαν να τις φιλοξενούν μα... δεν. Ο αριθμός αυτών των φιλμ ανερχόταν σε περίπου 40 στα μέσα του 2018. Ο διευθύνοντας σύμβουλος της Disney, ωστόσο, ο Bob Iger, σε πρόσφατη ενημέρωση των μετόχων της εταιρείας διαβεβαίωσε πως (α) η στρατηγική αυτή όχι μόνο δεν βρίσκεται πια σε ισχύ αλλά και πως (β) όταν ξεκινήσει το Disney Plus θα συμπεριλαμβάνει στον κατάλογό του κάποιες από αυτές τις ταινίες εξ αρχής, με σκοπό να τις προσφέρει μακροπρόθεσμα όλες, μηδεμίας εξαιρουμένης, μόνιμα πια στην βιβιλιοθήκη της.

Σαράντα κλασικές ταινίες - οι περισσότερες κινουμένων σχεδίων - μπορεί να μην... "ακούγονται" πολλές σε μία εποχή όπου π.χ. και μόνο η Netflix παράγει πολύ περισσότερα φιλμ κάθε χρόνο, όμως η κίνηση καταδεικνύει την αλλαγή στον τρόπο σκέψης της Disney όσον αφορά στην διάθεση του περιεχομένου της. Πρακτικές όπως αυτή της τεχνητής έλλειψης ταινιών από την αγορά είναι παρωχημένες και δεν έχουν καμία θέση στον 21ο αιώνα της ψηφιακής διασκέδασης. Ορθά λοιπόν ο αμερικανικός κολοσσός θα προσφέρει σε βάθος χρόνου το σύνολο του καταλόγου του μέσα από το Disney Plus, μην στερώντας σε οποιονδήποτε την ευκαιρία να παρακολουθήσει οποιαδήποτε ταινία της ιστορικής του πορείας οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει. Και μόνο η... ιστορικότητα, τρόπον τινά, του καταλόγου αυτού, διαθέσιμου ανά πάσα στιγμή, εμπνέει - αν μη τί άλλο - σεβασμό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ