COSMOTE TV Multiroom: απλά κι εξυπηρετικά

H σημαντική υπηρεσία διαθέσιμη σε όλους - πρακτικές εντυπώσεις και αξιολόγηση

Το καλό με τις πλούσιες συνδρομητικές υπηρεσίες περιεχομένου όπως αυτές της COSMOTE TV, είναι πως (σε αντίθεση με την ελεύθερη τηλεόραση) υπάρχει πάντοτε κάτι ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς, είτε πρόκειται για ταινίες, είτε για σειρές, αθλητικά, ντοκυμαντέρ και άλλα. Το... κακό είναι πως, ακριβώς για τον ίδιο λόγο, ένας μόνο δέκτης για το πρόγραμμα της COSMOTE TV σε ένα τυπικό αστικό σπίτι π.χ. τριμελούς ή τετραμελούς οικογένειας - για παραπάνω... δεν το συζητάμε καν - αποδεικνύεται συχνά ανεπαρκής: άλλος θέλει να δει το ματς, άλλη το επεισόδιο της αγαπημένης της σειράς, τα παιδιά θέλουν να δουν μια καινούργια παιδική ταινία και, πρακτικά, δεν είναι λίγες οι φορές που όλοι θέλουν να το κάνουν τις ίδιες ώρες της ημέρας. Πρόβλημα!

Η μοναδική ουσιαστική λύση είναι φυσικά η χρήση πολλαπλών δεκτών σε ισάριθμες τηλεοράσεις μέσα από μία συνδρομή, αξιοποιώντας την λεγόμενη λειτουργία Multiroom (οι πολλαπλές συνδρομές δεν είναι συμφέρουσες για... προφανείς λόγους). Οι συνδρομητές της COSMOTE TV που έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμά της αποκλειστικά μέσω Internet είχαν στην διάθεσή τους την δυνατότητα αυτή εδώ και πολύ καιρό, όμως για τους συνδρομητές με δορυφορική πρόσβαση το θέμα ήταν τεχνικά περισσότερο περίπλοκο και χρειάστηκε πρόσθετο χρόνο για να υλοποιηθεί. Η υπηρεσία Multiroom, πάντως, είναι διαθέσιμη εδώ και κάποιες ημέρες εμπορικά και γι' αυτό το κοινό - την δοκιμάσαμε λοιπόν (ανήκοντας ήδη σε ακριβώς αυτό των "δορυφορικών" πελατών COSMOTE TV), πρακτικά και διεξοδικά, το τελευταίο δεκαήμερο ώστε να καταθέσουμε τις εντυπώσεις μας από την χρήση της.


Για να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στην υπηρεσία Multiroom θα πρέπει να έλθει, αναμενόμενα, σε επαφή με την COSMOTE: δεν υπάρχει προφανής δυνατότητα π.χ. να αγοράσει απευθείας μέσω Web τους απαραίτητους δευτερεύοντες αποκωδικοποιητές, αλλά ο ενδιαφέρόμενος συμπληρώνει μία φόρμα επικοινωνίας ή καλεί στο 13888 κι εξυπηρετείται από εκπρόσωπο της COSMOTE TV για τα περαιτέρω (εναλλακτικά μπορεί να επισκεφθεί ένα κατάστημα COSMOTE). Από την στιγμή που θα λάβει τους αποκωδικοποιητές, πολλά εξαρτώνται από τις τεχνικές του γνώσεις. Θεωρητικά είναι εφικτό να κάνει την εγκατάσταση ο ίδιος αν είναι εξοικειωμένος με τον κόσμο των δορυφορικών προϊόντων (αν είναι πολύ μπορεί να αγοράσει και άλλους αποκωδικοποιητές), αλλά πρακτικά η συνιστώμενη οδός για τον πιο πολύ κόσμο είναι η επιστράτευση κάποιου τεχνικού της COSMOTE TV.

Ο λόγος: η συγκεκριμένη συνδεσμολογία που αξιοποιείται ώστε ο "κύριος" αποκωδικοποιητής να συνοδευτεί από έως και τρεις ακόμη "δευτερεύοντες" σε άλλα δωμάτια του σπιτιού. Κάθε ένας από αυτούς τους extra αποκωδικοποιητές - αναφερόμαστε πάντα στην περίπτωση των συνδρομητών δορυφορικής COSMOTE TV - πρέπει να συνδεθεί με δικό του δέκτη "πιάτο" για να λειτουργεί αυτόνομα. Όλοι οι extra αποκωδικοποιητές πρέπει επίσης να υπάγονται στο ίδιο τοπικό οικιακό δίκτυο και όλοι να έχουν πρόσβαση στο Internet. Η λήψη του τηλεοπτικού προγράμματος παραμένει δορυφορική - η τοπική επικοινωνία ανάμεσα στον κύριο αποκωδικοποιητή και τους δευτερεύοντες γίνεται πρακτικά μόνο για λόγους ασφάλειας και ταυτοποίησης των στοιχείων του χρήστη - ενώ η Δικτυακή σύνδεση μπορεί να είναι οποιουδήποτε παρόχου κι όχι μόνο της COSMOTE.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ