CES 2016: Επίσημα στην Ελλάδα η Netflix

Η δημοφιλέστερη Δικτυακή υπηρεσία διάθεσης ταινιών και τηλεοπτικών σειρών διαθέσιμη και στη χώρα μας

Σχετικοί "ψίθυροι" για την έναρξη λειτουργίας της Netflix στην Ελλάδα υπήρχαν εδώ και κάποιους μήνες, όμως το μάλλον... ασαφές "μέσα στο 2016" μάς είχε προετοιμάσει ψυχολογικά για σταδιακή "εξάπλωση" της διάσημης Δικτυακής υπηρεσίας στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και - κάποια στιγμή ανάμεσα στις τελευταίες - στη δική μας. Ο αμερικανικός κολοσσός, ωστόσο, έκανε τη μεγάλη έκπληξη στο πλαίσιο της έκθεσης CES 2016 στο Las Vegas και δεν ανακοίνωσε μερικές μόνο νέες χώρες στις οποίες θα κάνει διαθέσιμη την τεράστια βιβλιοθήκη ταινιών και τηλεοπτικών σειρών του, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Όχι. Η Netflix λειτουργεί πλέον "κανονικά και με το νόμο"... σε όλον τον κόσμο σχεδόν, με μόνες χώρες-εξαιρέσεις την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα, τη Συρία και την Κριμαία (για νομικούς προφανώς λόγους). Σε κάθε άλλη χώρα του κόσμου οποιοσδήποτε μπορεί πλέον να εγγραφεί στην Netflix και να απολαμβάνει το πρόγραμμά της: ένα πολύ μεγάλο "άλμα μπροστά" για την αμερικανική υπηρεσία, γεγονός που αντικαθρεπτίστηκε εύγλωττα και από την θεαματική άνοδο της μετοχής της χθες.

Κάναμε τη σχετική δοκιμή αμέσως μόλις η Netflix ανακοίνωσε την επέκτασή της, πριν καν ολοκληρωθεί η σχετική συνέντευξη Τύπου, και... πράγματι, εκεί που κάποτε εμφανιζόταν το μήνυμα "Netflix is not available in your country", εμφανίζεται πλέον το "Start your free month", παρακινώντας την εγγραφή. Την ολοκληρώσαμε (δέχεται τις ελληνικές πιστωτικές κάρτες κανονικά) και διαπιστώσαμε με ικανοποίηση πως προσφέρονται και τα τρία επίπεδα μηνιαίας συνδρομής, στα €7.99, €9.99 και €11.99. Το πρώτο εξασφαλίζει όλη την βιβλιοθήκη υλικού της Netflix αλλά σε συμβατική ευκρίνεια και σε μία μόνο συσκευή προβολής (τηλεόραση ή tablet ή smartphone ή laptop ή media player ή ο,τιδήποτε άλλο υποστηρίζει την αναπαραγωγή προγράμματος από την αμερικανική υπηρεσία). Το δεύτερο προσφέρει το ίδιο υλικό σε υψηλή ευκρίνεια και σε δύο συσκευές προβολής ταυτόχρονα, ενώ το τρίτο προσφέρει και το υλικό της Netflix που διατίθεται σε υπερυψηλή ευκρίνεια (εικόνα 4Κ), αλλά και χρήση τεσσάρων συσκευών προβολής ταυτόχρονα.

Παρακολουθώντας κανείς μερικά δείγματα ταινιών και σειρών ενδεικτικά, γρήγορα διαπιστώνει πως η Netflix δεν προσφέρει στο πρόγραμμά της ελληνικούς υπότιτλους, αλλά μόνο αγγλικούς και σε πολλές περιπτώσεις κάποιων ακόμη γλωσσών, όπως τα γαλλικά, τα γερμανικά ή τα ισπανικά. Πρόκειται για ένα στοιχείο που σαφέστατα θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό το επίδοξο κοινό της δημοφιλούς υπηρεσίας στη χώρα μας, αλλά δεν θα προβληματίσει πολλές χιλιάδες καταναλωτές που έχουν επαρκώς καλή σχέση με την αγγλική γλώσσα ώστε να παρακολουθούν τις ταινίες ή τις σειρές με άνεση. Για να είμαστε ειλικρινείς - και παρά το γεγονός ότι η Netflix διευρύνει τακτικά την γκάμα των διαφορετικών γλωσσών που υποστηρίζει στο πρόγραμμά της - δεν περιμένουμε το θέμα της απουσίας ελληνικών υποτίτλων να επιλυθεί σύντομα, σίγουρα όχι μέχρι η αμερικανική εταιρεία να κρίνει πως κάτι τέτοιο θα άξιζε τη σχετική εκ μέρους της επένδυση.

Και μόνο η άφιξη της Netflix στην Ελλάδα, πάντως, είναι μία εξέλιξη που επηρεάζει μία σειρά από άλλες σχετικές αγορές. Για πρώτη φορά, για παράδειγμα, η απόκτηση μίας τηλεόρασης εικόνας 4Κ από πλευράς περιεχομένου αληθινά υπερυψηλής ευκρίνειας αποκτά νόημα, καθώς προσφέρεταιαπό την αμερικανική εταιρεία σχετικό υλικό και πολύ περισσότερο θα προστίθεται με γοργούς ρυθμούς μέσα στο 2016. Επίδραση θα έχει - προϋποθέτοντας πως έχει προηγηθεί η σχετική εμπορική επιτυχία βέβαια - η λειτουργία της Netflix και στους Έλληνες παρόχους πρόσβασης στο Internet, καθώς ο όγκος των δεδομένων που θα διακινείται μέσα από τα δίκτυά τους ενδεχομένως θα αυξηθεί σημαντικά. Περιμένουμε, δε, ως συνέπεια των παραπάνω, και αύξηση στις οικιακές Δικτυακές συνδέσεις τεχνολογίας VDSL, αφού για την ομαλή ροή εικόνας 4Κ η Netflix προτείνει ταχύτητες διαμεταγωγής δεδομενων όχι μικρότερες των 25 Mbps. Οι απαιτήσεις για υλικό απλώς υψηλής ευκρίνειας, βέβαια, είναι χαμηλότερες.

Ακόμη και με μία σύντομη "περιπλάνηση", πάντως, στην βιβλιοθήκη των προσφερόμενων τηλεοπτικών σειρών και ταινιών εύκολα διαπιστώνει κανείς πολλές και σημαντικές ελλείψεις σε σχέση με την αντίστοιχη π.χ. της αμερικανικής αγοράς. Αυτό συμβαίνει επειδή, λόγω πνευματικών δικαιωμάτων και συγκεκριμένων εμπορικών συμφωνιών, δεν είναι όλα τα φιλμ και οι σειρές διαθέσιμα σε όλες τις χώρες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο π.χ. σειρές που παρακολουθούμε στα σχετικά κανάλια των OTE TV και Nova απουσιάζουν από το πρόγραμμα της "ελληνικής" Netflix. Με την έναρξη λειτουργίας της υπηρεσίας αυτής και στη χώρα μας, ωστόσο, είναι φανερό πως το τοπίο της τηλεοπτικής ψυχαγωγίας σε κάποιο βαθμό αλλάζει. Ο ρυθμός ανανέωσης του προγράμματός της και η "flat" τιμολόγησή της - με το κόστος των μηνιαίων συνδρομών που προαναφέραμε μπορεί να παρακολουθήσει κανείς απεριόριστα όλο της το διαθέσιμο υλικό - φέρνουν νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά.

Θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε, πάντως, τρία πράγματα μετά από την εξέλιξη αυτή. Ένα, αν και κατά πόσο η νόμιμη πια λειτουργία της Netflix στην Ελλάδα θα περιορίσει την παράνομη λήψη ταινιών και τηλεοπτικών σειρών από το Internet - η οποία μάλιστα είναι και ποσοστιαία υψηλότερη στο κοινό που έχει ούτως ή άλλως την καλή σχέση με την αγγλική γλώσσα που προαναφέραμε. Δύο, πώς θα αντιδράσουν οι δύο σημαντικότεροι πάροχοι συνδρομητικού τηλεοπτικού περιεχομένου, ο OTE TV και η Nova δηλαδή, καθώς το κόστος και των τριών επιπέδων μηνιαίας συνδρομής στην Netflix κρίνεται ως γενικά προσιτό. Τρία, τί σκοπεύει να κάνει και η ίδια η Netflix όσον αφορά στην αδειοδότηση των δικών της παραγωγών για προβολή από άλλους παρόχους (στην Ελλάδα και το εξωτερικό), τώρα που είναι και επίσημα... παγκοσμίου βεληνεκούς. Ίδωμεν, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ