Captain Marvel

Περιπέτεια... άνω-κάτω, οικιακή μεταφορά υπεράνω

Ως φιλμ αυτό καθ' αυτό το Captain Marvel θα μπορούσε λοιπόν να είναι καλύτερο, δεν παύει όμως να πληροί τις προϋποθέσεις μιας μεγάλης, εντυπωσιακής Χολυγουντιανής παραγωγής - και η Disney μάς έχει... καλομάθει σε προσεγμένες μεταφορές των ταινιών της αυτών σε μορφή οπτικού δίσκου για την οικιακή αγορά. Η συγκεκριμένη δεν αποτελεί εξαίρεση: είναι ακόμη ένα δείγμα που οπτικοακουστικά σχεδόν εξαντλεί το περιθώριο ποιότητας που προσφέρουν τα Blu-ray τεχνολογικά, αποσπώντας άνετα μία θέση στα λεγόμενα "δισκάκια αναφοράς", αυτά δηλαδή που χρησιμοποιεί κανείς για να αναδείξει τις τεχνικές δυνατότητες ενός σύγχρονου home cinema.

Η εικόνα του Captain Marvel είναι πεντακάθαρη, στιλπνή και δίχως ίχνος κόκκου, με υποδειγματική αντίθεση σε όλες τις σκηνές (δράσης και μη) και έξοχη απόδοση όλης της χρωματικής γκάμας του φιλμ, από τις πλέον υποτονικές αποχρώσεις π.χ. στην έρημο μέχρι τις πλέον λαμπερές στο διάστημα και στους εικονικούς χώρους εξωγήινων πολιτισμών. Το επίπεδο λεπτομέρειας που διακρίνεται στα πάντα, ελάχιστα άλλα φιλμ μπορούμε να σκεφτούμε να το αγγίζουν. Τα ειδικά εφέ άλλωστε - ακόμη και χωρίς την βοήθεια της τεχνολογίας απεικόνισης HDR στο Blu-ray προφανώς - είναι εκθαμβωτικά, όπως αρμόζει σε μία... διαγαλαξιακή πρωταγωνίστρια!


Ο ήχος του φιλμ στην έκδοση Blu-ray ακολουθεί από κοντά την εικόνα σε ποιότητα, αλλά και την... παράδοση της Disney όσον αφορά στις ταινίες της Marvel Studios συγκεκριμένα. Είναι μορφής DTS Master Audio οκτώ καναλιών αλλά για πολλοστή φορά "γραμμένος χαμηλά", οπότε οι περισσότεροι κάτοχοι home cinema θα πρέπει να αυξήσουν την ένταση των συστημάτων τους σε σχέση με ό,τι χρειάζονται άλλα φιλμ. Ο ήχος συνολικά, επίσης, στερείται τακτικής παρουσίας στα πίσω κανάλια, τα οποία "ζωντανεύουν" αληθινά στις σεκάνς δράσης μα όχι στις "ήρεμες" σκηνές. Ο διαχωρισμός μεταξύ των καναλιών ωστόσο είναι άριστος, οι διάλογοι αποδίδονται διαυγέστατα και η μουσική πεντακάθαρα, ενώ το subwoofer αξιοποιείται ικανοποιητικά οπουδήποτε χρειάζεται οι χαμηλές συχνότητες να προσθέσουν "ειδικό βάρος" στα ειδικά εφέ.

Στον τομέα των extras τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, όσα προσφέρονται ωστόσο έχουν ενδιαφέρον για τους φίλους της Marvel. Πέραν των μίνι-ντοκυμαντέρ για π.χ. την ενσάρκωση της Captain Marvel από την Brie Larson ή την προσέγγιση των σεναριογράφων στο πρωτογενές υλικό των comics, υπάρχει πληροφοριακό υλικό για τον εξωγήινο πόλεμο που κρύβεται πίσω από την υπόθεση και την πορεία του Nick Fury μέσα στο σινε-σύμπαν της Marvel. Υπάρχουν επίσης οι "γκάφες των γυρισμάτων" και 6 "κομμένες" σκηνές συνολικής διάρκειας 9 περίπου λεπτών. Αισθανόμαστε, πάντως, ότι βάσει της εκτενούς δουλειάς που επενδύθηκε από την Disney στα ειδικά εφέ, τα extras θα μπορούσαν να είναι πλουσιότερα.


Ποιά γενική εικόνα διαμορφώνουν όλα τα παραπάνω μαζί για την οικιακή έκδοση του Captain Marvel, λοιπόν; Μόνο... διακρίνοντας κοινά μπορούμε να απαντήσουμε "με το χέρι στην καρδιά". Για τους οπαδούς της Marvel Studios και των comics δεν τίθεται ζήτημα, είναι μία από τις σημαντικές ταινίες του κινηματογραφικού υπερηρωϊκού σύμπαντος της Disney και οφείλουν να την έχουν στην συλλογή τους (τον διαγαλαξιακό πόλεμο που αναφέραμε νωρίτερα θα... τον ξαναβρούμε μπροστά μας στο μέλλον). Για τους σινεφίλ που προσθέτουν στην συλλογή τους μόνο πολύ καλές ταινίες από πλευράς καλλιτεχνικής αξίας αμιγώς, δεν είναι αυτό που λέμε "υποχρεωτική" αγορά.

Για εκείνους κι εκείνες, ωστόσο, που αγαπούν την καταιγιστική δράση και την υψηλή ποιότητα εικόνας/ήχου σε σύγχρονες παραγωγές, το Captain Marvel προτείνεται για αγορά αδίστακτα: είναι ακριβώς το είδος του υπερθεάματος στο οποίο έχει στηρίξει η Disney την τόσο μεγάλη επιτυχία της στο παγκόσμιο box office. Σε δύο ώρες από αυτό που λέμε... pure pop-corn fun, πόσοι λέμε τελικά όχι; Ακριβώς!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ