Black Panther

Εξωτική περιπέτεια μοναδική, οικιακή εκδοχή ξεχωριστή

H Disney μάς... "έχει κακομάθει" την τελευταία διετία με τις αληθινά προσεγμένες μεταφορές των ταινιών της σε Blu-ray και, ευτυχώς, το Black Panther τιμά την παράδοση αυτή (σχεδόν) στο ακέραιο. Δεν ήταν καθόλου εύκολο φιλμ να φιλοξενηθεί σε οικιακό φορμά καθώς χρησιμοποιεί λαμπερά χρώματα σε κάθε ευκαιρία και ευρύτατη παλέτα γενικότερα, αλλά απαρτίζεται σε σημαντικό του ποσοστό σε σκοτεινές σκηνές, όπου το μαύρο μπορεί να "εξαφανίσει" με χαρακτηριστική άνεση πολλά στοιχεία τους. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βεβαιώνουμε, λοιπόν, πως η εικόνα του Black Panther σε υψηλή ευκρίνεια κινείται κυριολεκτικά στο όριο των τεχνικών δυνατοτήτων των Blu-ray και ενίοτε δείχνει... να το ξεπερνά σχεδόν, όντας απίθανα συμπαγής κα με "βάθος" κινηματογραφικό, απαλλαγμένη από οποιαδήποτε παρουσία κόκκου αλλά διατηρώντας κάθε λεπτομέρεια στα πρόσωπα, τις ενδυμασίες, τους χώρους και τα σκηνικά ανέπαφη. Στον οπτικό τομέα το BD της ταινίας αυτής είναι πραγματικός θρίαμβος σε όλα τα επίπεδα.

Παραδόξως - και πρόκειται για κάτι που έχει αρχίσει να... διακρίνεται ως τάση στις οικιακές μεταφορές των ταινιών της Marvel Studios - ο ηχητικός τομέας δεν κινείται στο ίδιο κορυφαίο επίπεδο αλλά "ένα κλικ παρακάτω". Παραμένει φροντισμένος και ποιοτικός, όμως στο Black Panther έχει δύο γνωρίσματα που κατά κάποιο τρόπο "αδικούν" το φιλμ. Το ένα εντοπίζεται στην επιλογή της Disney να μεταφέρει το "βάρος" του ηχητικού πεδίου στα τρία κύρια κανάλια μπροστά (δεξιά/αριστερά/κέντρο) περιορίζοντας την αποτελεσματικότητα των πίσω και έτσι σε κάποιο βαθμό την αίσθηση της κατευθυντικότητας.


Το άλλο γνώρισμα εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο ήχος συνολικά της ταινίας "είναι γραμμένος χαμηλά" για κάποιο λόγο, επιβάλλοντας την αύξηση της έντασης ώστε να μην "χαθούν" λεπτομέρειες που, σε τυπικό για αστικό σαλόνι επίπεδο ήχου, ίσως δεν θα γίνονταν αντιληπτές. O διαχωρισμός των καναλιών παραμένει πολύ καλός, το subwoofer συμμετέχει με προθυμία και η απόδοση των διαλόγων είναι διαυγέστατη (και η ένταση φυσικά μπορεί πάντοτε να αυξηθεί σύμφωνα με τις προτιμήσεις του καθενός), αισθανόμαστε όμως πως ο ήχος του Black Panther "κάτι χάνει". Ίσως η έκδοση σε UHD Blu-ray με ήχο Dolby Atmos (αυτή του BD προσφέρει ήχο DTS Master Audio 7.1) να μην χαρακτηρίζεται από αυτό το γνώρισμα.

Στον τομέα πάντως των extras δεν μπορεί να έχει κανείς παράπονο: αυτά είναι πολλά και στην πλειοψηφία τους ενδιαφέροντα. Ποικίλλουν από τον κλασικό "σχολιασμό του σκηνοθέτη" και μία διαφωτιστική συζήτηση συντελεστών για το πώς έγινε η "οπτικοποίηση" ενός ολόκληρου πολιτισμού για την Wakanda, μέχρι ειδικά ντοκυμαντέρ για την τεχνολογία που επιδεικνύεται στο φανταστικό αυτό βασίλειο και την απόδοση των Αφρικανών μαχητών με σύγχρονο τρόπο. Δεν λείπουν, βεβαίως, οι "κομμένες σκηνές" και οι "γκάφες" των γυρισμάτων, αλλά και μία σύντομη αναδρομή στις ταινίες της Marvel των τελευταίων 10 ετών που συνδέονται με το Black Panther σεναριακά κι οδηγούν στο πρόσφατο Infinity War.


Από όλα τα προαναφερθέντα δεν είναι ακριβώς... δύσκολο να μαντέψει κανείς την συνολική μας γνώμη για το Blu-ray του Black Panther: με "παράπονα" (κι αυτά όχι πολύ μεγάλα) μόνο στον τομέα του ήχου και "άριστα" σε όλους τους άλλους τομείς, η παραγωγή της Disney δεν είναι αγορά-must μόνο για τους θιασώτες των comics της Marvel (αυτοί θα υποθέσουμε το απέκτησαν ήδη), αλλά για οποιονδήποτε φίλο ή φίλη του home cinema συλλέγει ποιοτικές περιπέτειες σε Blu-ray για να τις απολαύσει οποιαδήποτε στιγμή ποιοτικά. Αν μη τί άλλο, παρακολουθώντας ξανά το Black Panther για τις ανάγκες της αξιολόγησης αυτής, τώρα... αναμένουμε με ακόμη περισσότερη ανυπομονησία την οικιακή έκδοση του Avengers: Infinity War το φθινόπωρο!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ