Birds of Prey

Περιπέτεια πολύχρωμη, οικιακή έκδοση προσεγμένη

Η Warner έχει πλέον παράδοση στις ποιοτικές οικιακές μεταφορές των ηπερηρωϊκών φιλμ που βασίζονται στο υλικό της DC - οι προσδοκίες μας λοιπόν από ένα φιλμ τόσο φανταχτερό οπτικοακουστικά όσο το Birds of Prey ήταν κατανοητά υψηλές και η εταιρεία δεν μας απογοήτευσε. Η έκδοση σε Blu-ray που αξιολογήσαμε είναι τεχνικά μία από τις καλύτερες που έχουμε συναντήσει ως τώρα σε ταινία της κατηγορίας παρά την αυξημένη δυσκολία απεικόνισης τόσο πλούσιας παλέτας χωρίς την βοήθεια της τεχνολογίας HDR: τα κύρια χρώματα είναι λαμπερά, έντονα κι εντυπωσιακά χωρίς να "πνίγουν" καμία λεπτομέρεια, οι δευτερεύουσες αποχρώσεις ακριβείς και φυσικές, η απόδοση του μαύρου πυκνή και του λευκού άσπιλη με σχεδόν παντελή την απουσία ανεπιθύμητων γκρίζων ανάμεσά τους.

Η οξύτητα σε όλη την επιφάνεια του ενεργού κάδρου είναι υποδειγματική (πάντοτε για τα δεδομένα της υψηλής ευκρίνειας προφανώς) και η καταστολή του κόκκου σχεδόν απόλυτα επιτυχημένη σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, με αποτέλεσμα στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι σκηνές να αποδίδονται με συμπαγή, στυλπνή εικόνα. Μόνο σε ορισμένες σκηνές με χαμηλό φωτισμό μπορεί να διακρίνει κανείς ένα λεπτό πέπλο κόκκου, όμως είναι εν πολλοίς "κινηματογραφικό" και καθόλου ενοχλητικό. Τα εφέ είναι επίσης προσεγμένα και σωστά "δεμένα" με το υπόλοιπο υλικό της εικόνας, όπως και τα διάφορα άλλα... λεκτικά και εικαστικά στοιχεία (οι φίλοι και φίλες που έχουν δει την ταινία καταλαβαίνουν σε ποιά αναφερόμαστε). Συνολικά ελάχιστο έως... πρακτικά μηδενικό περιθώριο για παράπονα στον οπτικό τομέα της οικιακής έκδοσης του Birds of Prey και ικανοποίηση δηλώνουμε για την προαναφερθείσα παράδοση της Warner που... καλά κρατεί!

Στον τομέα του ήχου το Blu-ray του φιλμ είναι σε γενικές γραμμές το ίδιο ποιοτικό, έχει ωστόσο... δανειστεί ένα στοιχείο από τις οικιακές μεταφορές των ταινιών της Marvel που οι φίλοι της κινηματογραφικής πιστότητας στηλιτεύουν τακτικά: είναι συνολικά "γραμμένο χαμηλά" και χρειάζεται αύξηση της έντασης πέραν του επιπέδου αναφοράς για home cinema έτσι ώστε να αναδειχθούν όλες οι λεπτομέρειες που προσφέρει. Από την στιγμή όμως που θα γίνει αυτό, όλα κρίνονται εξαιρετικά: ο ήχος διαμόρφωσης Dolby Atmos (Dolby Digital 5.1 για ηχοσυστήματα κλασικής διάταξης) διαχειρίζεται άριστα όλα τα κανάλια και τα διαχωρίζει με σαφήνεια, αξιοποιώντας και κάποιες ευκαιρίες για να "κινήσει" ορισμένα εφέ "γύρω από" τον θεατή. Οι διάλογοι (και οι... περιγραφικοί μονόλογοι της Quinn) χαρακτηρίζονται στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων από διαύγεια και αναγνωρισιμότητα στην υφή της φωνής κάθε χαρακτήρα - σε κάποιες στιγμές η έντονη μουσική και τα "βροντερά" εφέ υπερκαλύπτουν, μεν, τις φωνές αλλά αυτό συμβαίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Καθώς το Birds of Prey δεν είναι στηριγμένο στα ειδικά εφέ όσο π.χ. τα Batman vs Superman ή Aquaman θα περίμενε κανείς πως τα extras του δεν θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα... και θα έκανε λάθος! Τα εφέ εξετάζονται σε δύο από αυτά, ναι, ενώ δεν λείπουν και τα αναμενόμενα όπως οι "γκάφες των γυρισμάτων", όμως περισσότερο ενδιαφέρον έχουν τα extras που σχετίζονται με την καλλιτεχνική διεύθυνση, τους χαρακτήρες και όσα προσδίδουν στο φιλμ το μοναδικό στυλ που έχει. Υπάρχει, μάλιστα, επιλογή να παρακολουθήσει κανείς την ταινία με ενεργοποιημένο το... αλληλεπιδραστικό στοιχείο εξ αρχής: στην διάρκειά της να εμφανίζονται επί της οθόνης διάφορες πρόσθετες πληροφορίες για στοιχεία των σκηνών που εκτυλίσσονται, καθώς και παραπομπές στα σχετικά extras. Δεν είναι για... την πρώτη θέαση αυτό βέβαια μα τα εύσημα στην Warner για την ασυνήθιστη αυτή και άρτια εκτελεσμένη ιδέα.

Το Birds of Prey στην οικιακή του μορφή είναι αυτό ακριβώς που στόχευαν οι δημιουργοί του: μία στυλιζαρισμένη περιπέτεια, ξεκάθαρα υφής... Hollywood blockbuster μεν αλλά απολαυστική στην ειλικρίνειά της, η οποία έχει αποδοθεί με εικόνα και ήχο ποιοτικού επιπέδου κατάλληλου ώστε ν' αναδειχθεί η αξιέπαινη δουλειά που έχει γίνει στην παραγωγή της. Δεν είναι πιθανώς must για όλους τους καταναλωτές ανεξαιρέτως γιατί υπάρχει ως... προαπαιτούμενο, τύπου, η θετική αντιμετώπιση απέναντι στην ψυχωσική Harley Quinn και τον εκκεντρικό της κόσμο - όμως οι fans των comics και των υπερηρωϊκών ταινιών οφείλουν να έχουν αυτό το Blu-ray στην συλλογή τους επειδή ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλα τα άλλα φιλμ θεματολογίας DC. Αν μη τί άλλο!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ