Avengers: Infinity War

Υπερηρωϊκή περιπέτεια επική, οικιακή μεταφορά προσεγμένη

H μεταφορά μιας ταινίας αυτού του διαμετρήματος σε μορφή προϊόντος για την καταναλωτική αγορά ομολογουμένως συνοδεύεται και από αντίστοιχες προσδοκίες, στις οποίες πάντως η Disney εν πολλοίς ανταποκρίνεται. Η εικόνα της έκδοσης Blu-ray που αξιολογήσαμε είναι από τις υψηλότερης ποιότητας έχει προσφέρει ποτέ ο αμερικανικός κολοσσός (κάτι που μιλά από μόνο του), κινούμενη αληθινά στο όριο του τί μπορεί να προσφέρει τεχνολογικά αυτό το φορμά υψηλής ευκρίνειας: στιλπνή, συμπαγής, με απίθανο επίπεδο λεπτομέρειας, ζωηρά χρώματα όπου τα χρειάζεται και φυσικούς τόνους σε όλη την διάρκειά της, εξαιρετικό μαύρο και πλήρη γκάμα "εκρητικτικών" αποχρώσεων ταυτόχρονα στις ίδιες σεκάνς, η εικόνα του Infinity War είναι - με μία λέξη - απλώς... επική.

Μεγάλη εντύπωση, θετική φυσικά, προξενεί και το γεγονός ότι τα (πάρα πολλά) ψηφιακά ειδικά εφέ που χρησιμοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο φιλμ δεν "ξεχωρίζουν" πρακτικά καθόλου από το "παραδοσιακό" υλικό του (πρόβλημα που έχουμε συναντήσει σε ουκ ολίγες άλλες υπερηρωϊκές ταινίες). Αυτό έχει επιτευχθεί, δε, χωρίς να στερηθεί διαύγειας σε καμία περίπτωση το "παραδοσιακό" υλικό στα ίδια καρέ - αυτήν την "καθαρότητα" των πλάνων την έχει διατηρήσει συνειδητά η Marvel Studios ακόμη και διατηρώντας αδιόρατο, αλλά αμιγώς κινηματογραφικό και ποτέ δυσάρεστο, κόκκο σε ορισμένες σεκάνς. Για τις δυνατότητες που προσφέρουν οι 1080 γραμμές ανάλυσης και τα 50 GB αποθηκευτικού χώρου των Blu-ray, θεωρούμε πως η εικόνα του νέου Avengers είναι πιθανώς η καλύτερη εφικτή.


Το ζήτημα του ήχου έχει εξελιχθεί σε... ευαίσθητο για τις οικιακές μεταφορές των ταινιών της Marvel γιατί πολλοί θιασώτες της πιστής κινηματογραφικής απόδοσης θεωρούν ότι αυτός δεν αποδίδεται όπως θα μπορούσε από τα Blu-ray της. Το Infinity War δεν θα τούς αλλάξει γνώμη, υποψιαζόμαστε, όμως ο ήχος που προσφέρεται δεν παύει να είναι ποιοτικός και προσεγμένος: επιπέδου DTS Master Audio και 7.1 καναλιών προσφέρει άψογη απόδοση διαλόγων, πειστική ηχητική "σκηνή" από τα κύρια κανάλια και εντυπωσιακή χρήση του subwoofer. Είναι αλήθεια πως απαιτεί αύξηση της έντασης (άλλο που δεν θέλαμε!), πως σε πολλές σκηνές θα μπορούσε να χαρακτηρίζεται από περισσότερη κατευθυντικότητα (δεν αξιοποιούνται όσο τούς αξίζει τα πίσω κανάλια) και πως ο ήχος γενικά προέρχεται κυρίως "από μπροστά" και όχι "γύρω από" τον θεατή. Δεν στερεί τίποτε από τις συναρπαστικές σεκάνς και τις συγκινήσεις του φιλμ, θα μπορούσε απλώς να είναι καλύτερος.

Τα extras του Blu-ray ποιοτικά κινούνται... ανάμεσα στην εικόνα και τον ήχο του: καλύπτουν όλα τα βασικά, έστω κι αν μια ταινία με τόσο πλούσιο υλικό θα μπορούσε να "τολμήσει" και κάτι περισσότερο ασυνήθιστο κι ενδιαφέρον. Υπάρχει ο αναμενόμενος (πάντως ασυνήθιστα αποκαλυπτικός) σχολιασμός των σκηνοθετών για την όλη παραγωγή, υπάρχει η τεχνική ανάλυση για το πώς δημιουργήθηκαν ψηφιακά οι δύο σημαντικότερες, τεράστιες σε κλίμακα, συγκρούσεις του φιλμ, υπάρχει μια πολυπρόσωπη συζήτηση για την σημασία των ταινιών με πολλούς υπερήρωες και πώς αυτές υλοποιούνται, υπάρχει και ένα μίνι ντοκυμαντέρ ειδικά για το υπόβαθρο του Thanos ως χαρακτήρα. Παρούσες είναι 4 "κομμένες" σκηνές, αλλά και το... πάντα απολαυστικό clip με τις "γκάφες" κατά την διάρκεια των γυρισμάτων. Οι fans θα παρακολουθήσουν το υλικό αυτό ευχάριστα σε κάθε περίπτωση.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί... ποιόν κοροϊδεύουμε; Το Avengers: Infinity War είναι το είδος της παραγωγής που δεν χρειάζεται να πείσει κανείς στους συλλέκτες Blu-ray να την αποκτήσουν. Και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι είναι σχεδόν... υποχρεωμένοι να το κάνουν, έχοντας ακολουθήσει την Marvel στο δεκάχρονο ταξίδι της μέχρι σήμερα. Είναι ωστόσο ανακουφιστικό να διαπιστώνει κανείς πως η Disney έδωσε στην οικιακή έκδοση του φιλμ την πρέπουσα σημασία και πως συνολικά αυτή κινείται στο ποιοτικό επίπεδο που υποχρεούται από τις περιστάσεις να προσφέρει. Η έκδοση σε Ultra HD Blu-ray χαρακτηρίζεται από ακόμη υψηλότερου επιπέδου εικόνα (λόγω της απόδοσης χρώματος κατά HDR10) και καλύτερο ήχο (ποιότητας Dolby Atmos), οπότε όποιος διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό κατανοητά θα προτιμήσει αυτήν - για όλη την υπόλοιπη αγορά, ωστόσο, η έκδοση σε Blu-ray είναι όχι μόνο η προτιμητέα, αλλά και ανεπιφύλακτα συνιστώμενη. Μετράμε μέρες μέχρι την 3η Μαΐου!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ