Avengers: Infinity War

Υπερηρωϊκή περιπέτεια επική, οικιακή μεταφορά προσεγμένη

Είδος: Επιστημονικής φαντασίας
Τιμή: €29,99

Εταιρία: Disney
Διανομή: Feelgood Entertainment

Ελάχιστες πια ταινίες μπορούν να υποστηρίξουν πως η εμφάνισή τους στις κινηματογραφικές αίθουσες είναι αληθινά σημεία-σταθμοί στην πορεία του σύγχρονου σινεμά, αυτό ακριβώς ωστόσο μπορεί να πει κανείς για το φιλμ στο οποίο οδηγούσε για μία ολόκληρη δεκαετία μία σειρά άλλων ταινιών. Αυτό ακριβώς είναι το Avengers: Infiniry War της άνοιξης (και η συνέχειά του της άνοιξης του 2019), οπότε δεν είναι ανακριβές να πει κανείς πως από ολόκληρη την "σεζόν 2018" των κυκλοφοριών Blu-ray/UHD Blu-ray για την καταναλωτική αγορά αυτό το φιλμ είναι και ένα από τα σημαντικότερα highlights, αν όχι το σημαντικότερο. Είχαμε την ευκαιρία να εξιολογήσουμε εκτενώς την πρώτη έκδοση. Είναι όλα όσα περίμενε - και έχει πια δικαίωμα να απαιτεί - το κοινό από την Dιsney;

To σενάριο του Avengers: Infinity War δεν είναι, κατά βάση, το... πλέον περίπλοκο ή πρωτότυπο, καθώς κινηματογραφικές "απειλές για τη Γη" και "απειλές για την πλάση όλη" υπήρξαν ουκ ολίγες στο παρελθόν. Αυτή, ωστόσο, που εντοπίζεται στο πρόσωπο του "τρελού τιτάνα" Thanos έχει άλλη διάσταση στο μυαλό του παγκόσμιου κοινού ακριβώς επειδή αυτό έχει ήδη επενδύσει τον χρόνο του σε τουλάχιστον άλλες 5 ή 6 προηγούμενες ταινίες της Marvel, οι οποίες σκιαγραφούσαν σταδιακά την σύγκρουση των αγαπημένων του ηρώων με εκείνον ως αναπόφευκτη. Όχι το τυπικό είδος "διαστημικής απειλής" αυτό το φιλμ λοιπόν.


Η ταινία αυτή έχει, άλλωστε, απλοϊκή δομή αλλά καθόλου εύκολη αποστολή: πρέπει να συγκεντρώσει όλους τους εμπλεκόμενους υπερήρωες από... εκεί που τους είχαμε αφήσει τελευταία φορά, να προσφέρει αρκετή νέα κι ενδιαφέρουσα πληροφορία για τον Thanos ως υπόβαθρο ώστε να δικαιολογήσει με έστω... επιδερμικά λογικό τρόπο τις επιλογές και τις πράξεις του, πρέπει να προσφέρει το λιγότερο 3 ή 4 σεκάνς δράσης και ισάριθμα σεναριακά νήματα πριν οδηγήσει στην επική σύγκρουση, ενώ φυσικά... πρέπει να τα κάνει όλα και στην διάρκεια το πολύ 2.5 ωρών. Καθόλου εύκολη αποστολή όντως, με άλλα λόγια.

Προς τιμήν της Marvel Studios, όλα τα παραπάνω το Infinity War τα πετυχαίνει: ούτε για 1 από τα 149 λεπτά της διάρκειάς του δεν... προλαβαίνει να πλήξει κανείς, καθώς τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο με γοργό ρυθμό, οι μάχες έχουν την ένταση και την κλίμακα που απαιτούν οι περιστάσεις, οι προσωπικές σκηνές δεν λείπουν (έστω κι αν περιορίζονται στο ελάχιστο εφικτό). Αν μη τί άλλο αισθάνεται κανείς πως... με άνεση μεγάλη και προθυμία θα παρακολουθούσε μία Director's Cut της ταινίας με μισή ώρα ακόμη υλικού, όντας όχι μόνο βέβαιος πως δεν θα βαρεθεί, αλλά σχεδόν σίγουρος πως λίγη διάρκεια παραπάνω θα βοηθούσε στην ροή της ταινίας που - εκ των πραγμάτων - δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι η καλύτερη δυνατή. Αυτή χωρίς να είναι κακή, ενίοτε ασφυκτιά υπό την πίεση του χρόνου.

Με πολύ καλές ερμηνείες απ' όλους τους ηθοποιούς - ναι, ακόμη και... το πολυζητημένο ψηφιακό σαγόνι του Thanos - πάρα πολύ καλή σκηνοθεσία, κορυφαία οπτικά εφέ και μουσική επένδυση, το Avengers: Infinity War είναι αυτό ακριβώς που όλοι ζητούσαν και περίμεναν, δηλαδή η επιτομή του τί σημαίνει σύγχρονο εντυπωσιακό σινεμά σύμφωνα με την Marvel Studios. H ταινία αυτή έχει, υπό αυτήν την έννοια, ήδη τοποθετήσει τον πήχυ πολύ ψηλά για οποιανδήποτε άλλη υπερηρωϊκή ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια - για την ακρίβεια μόνο το δεύτερο μέρος της μπορεί να ελπίσει πως θα την ξεπεράσει και φυσικά το ελπίζουμε ολόψυχα - και υπό την ίδια έννοια θα ήταν απαραίτητη προσθήκη στην συλλογή οποιουδήποτε φίλου ή φίλης της Marvel, ακόμη κι αν η οικιακή της μεταφορά δεν ήταν καλή. Ευτυχώς, όπως θα εξηγήσουμε, δεν υπάρχει... κανένας λόγος ανησυχίας για κάτι τέτοιο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ