Avengers: Endgame

Υπερπαραγωγή υπερηρωϊκή, οικιακή μεταφορά επική

Στην εποχή των Blu-ray/Ultra HD Blu-ray δικαιούμαστε να ζητάμε για κάθε ταινία φροντισμένη οικιακή έκδοση - όμως "ένα παραπάνω" για όποια είναι εξ αρχής υπερπαραγωγή, όπως το Avengers: Endgame. Η Disney σαφώς γνώριζε το "ειδικό βάρος" του, και τις αντίστοιχες προσδοκίες, και δεν απογοήτευσε: η έκδοση Blu-ray που αξιολογήσαμε αγγίζει το τέλειο από πλευράς τεχνικής - και το όριο των όσων μπορούν να προσφέρουν τα συγκεκριμένα δισκάκια - αφήνοντας... μηδενικό πρακτικά περιθώριο για κριτική ή παράπονα οποιουδήποτε είδους.

H εικόνα που προσφέρει η οικιακή εκδοχή του Endgame είναι αληθινά "αναφοράς" (reference quality), παρά το γεγονός ότι κάνει μεγάλη χρήση οπτικών εφέ και συνδυάζει εκτενώς παραδοσιακό και αμιγώς ψηφιακό υλικό. Είναι συμπαγής και οξεία σε λεπτομέρεια μαζί, με έξοχη απόδοση του μαύρου και συνεπώς υψηλότατη αντίθεση, ζωηρά χρώματα όπου χρειάζονται και ισορροπημένα "γήινα" σε άλλες περιπτώσεις, καθώς και παντελή απουσία κόκκου. Η απόδοση όλων των σκηνών στο Endgame - προσωπικών ή δράσης - είναι όλα όσα θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από ένα μέσο αποθήκευσης υψηλής ευκρίνειας (δεν έχουμε ακόμη άποψη για την έκδοση UHD BD).

Ο ήχος του Avengers: Endgame είχε συζητηθεί έντονα πριν την διάθεση του Blu-ray επειδή η Disney - κατά την άποψη πολλών, όχι όλων - σε ορισμένα φιλμ της Marvel Studios δεν είχε φροντίσει αυτόν τον τομέα όσο της εικόνας. Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως για το megahit της άνοιξης δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς ο ήχος ποιότητας DTS-HD Master Audio του Blu-ray είναι άριστος: ευρύς στο κύριο πεδίο μπροστά από τον θεατή, με "κίνηση" και κατευθυντικότητα στα εφέ των περιφερειακών καναλιών (ειδικά για τα δεδομένα μη-Atmos), μα και γενναία συμμετοχή του subwoofer όχι μόνο όπου οι χαμηλές συχνότητες οφείλουν ν' αναδειχθούν (π.χ. σε πυροβολισμούς κι εκρήξεις) αλλά και σε πολλά σημεία όπου η λειτουργία του είναι "παρασκηνιακή".

Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι, για ταινία blockbuster με ιδιαίτερη έμφαση στα ειδικά εφέ και τις σεκάνς έντασης, το Avengers: Endgame προσφέρει διαυγέστατη απόδοση των διαλόγων - ναι, ακόμη και μέσα στην... φασαρία της δράσης - καθώς και υποδειγματική μίξη του μουσικού soundtrack με τα υπόλοιπα ηχητικά στοιχεία του φιλμ. Όπως και άλλοτε στο παρελθόν προτείνεται να αυξηθεί η ένταση του ήχου σε κάποιο βαθμό, αλλά αυτό δεν είναι (κατά την γνώμη μας πάντα) ουσιαστικό πρόβλημα.

Η έκδοση του Avengers: Endgame που κυκλοφορεί στην χώρα μας περιέχει τα πιο πολλά extras σε δεύτερο δισκάκι και το γεγονός προδιαθέτει θετικά, όμως εν τέλει αυτά αποδεικνύονται... απλώς ΟΚ. Δεν είναι αφρόντιστα, αλλά μάλλον τυπικά και αναμενόμενα - με άλλα λόγια όχι αυτό που θα μπορούσε να ζητήσει κανείς βάσει του εντυπωσιακού πρωτογενούς υλικού. Υπάρχει ο σχολιασμός των σκηνοθετών και σεναριογράφων, ένας αριθμός από "κομμένες σκηνές", οι δημοφιλείς "γκάφες των γυρισμάτων", καθώς 5-6 ολιγόλεπτα ντοκυμαντέρ αφιερωμένα σε δημοφιλείς χαρακτήρες όπως οι Iron Man, Captain America, Thor και Black Widow (και ένα στον αείμνηστο Stan Lee).

Φυσικά αυτό που έχουμε παρατηρήσει πολλές φορές στο παρελθόν ισχύει και στην περίπτωση του Avengers: Endgame, ίσως και περισσότερο σε αυτήν: δεν αγοράζουν οι καταναλωτές και συλλέκτες τις ταινίες σε οικιακή εκδοχή τόσο για τα extras, όσο για το ίδιο το φιλμ (γι' αυτό και πάντοτε θεωρούμε τα extras ένα καλοδεχούμενο bonus κι όχι κριτήριο απόκτησης ενός BD/UHD BD ή όχι). Ακόμη και με όχι αξιοσημείωτα extras, λοιπόν, η υπερπαραγωγή των Marvel Studios παραμένει υποχρεωτική αγορά όχι μόνο για τους fans, αλλά για όλους όσους αγαπούν τα blockbusters οποιουδήποτε είδους: είναι, είτε αρέσει να υπογραμμίζεται είτε όχι, μία ταινία-σταθμός στην εξέλιξη του θεαματικού σινεμά, έστω και αν το σινεμά ως Τέχνη δικαιούται να έχει ενστάσεις. Όταν η ψυχαγωγία είναι τόση, ο σκοπός έχει επιτευχθεί. Και η Disney... το ξέρει!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ