Aquaman

O βασιλιάς της θάλασσας και... της εικόνας 4Κ

Η Warner μάς έχει προσφέρει εξαιρετικές μεταφορές ταινιών της σε οικιακή έκδοση στο παρελθόν, σε έναν βαθμό λοιπόν είμασταν προετοιμασμένοι για ποιοτική δουλειά. Αυτό για το οποίο δεν είμασταν προετοιμασμένοι ήταν το πόσο απερίγραπτα εκθαμβωτική είναι η μεταφορά του συγκεκριμένου φιλμ ακριβώς επειδή είναι... αυτό που είναι, δηλαδή ένα πολύχρωμο υπερθέαμα στηριγμένο στα ειδικά εφέ και στις εντυπωσιακές σεκάνς πολύ περισσότερο απ' ότι άλλες ταινίες. Το συνολικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να αποδοθεί με λέξεις: είναι απολαυστικό, ταξιδευτικό, σε πολλές περιπτώσεις πραγματικά συγκλονιστικό το πώς η ανάλυση 4Κ και η τεχνολογία απόδοσης χρώματος HDR κατορθώνουν ν' απεικονίσουν πιστευτά κάτι που το μυαλό γνωρίζει πως είναι ψεύτικο, αλλά παρακολουθώντας το Aquaman σχεδόν... αρνείται ν' αποδεχθεί!

Η οικιακή μεταφορά της ταινίας σε Ultra HD Blu-ray προσφέρει εικόνα διαμορφωμένη κατά Dolby Vision σε μία από τις καλύτερες υλοποιήσεις που έχουμε συναντήσει ως τώρα. Άσπιλο λευκό, φωτεινά χρώματα, ρεαλιστικές αντανακλάσεις και λάμψεις, αλλά και απύθμενο (σε μερικές σκηνές... κυριολεκτικά) μαύρο, όλα συνυπάρχουν αρμονικά στην οθόνη παράγοντας υψηλή αντίθεση και συνολικά υπέρλαμπρη εικόνα που θα... προκαλέσει και τις ακριβότερες τηλεοράσεις (πόσο μάλλον τους προβολείς). Το επίπεδο λεπτομέρειας είναι ασύλληπτο τόσο στο προσκήνιο, όσο και στο βάθος του κάδρου, ενώ σε οποιαδήποτε δεδομένη σκηνή η απουσία κόκκου είναι εντυπωσιακή. Μόνη αδυναμία που μπορέσαμε να εντοπίσουμε: τα ειδικά εφέ δεν έχουν δημιουργηθεί στην ίδια ανάλυση με το υπόλοιπο υλικό και ενίοτε δεν "δένουν" μεταξύ τους τέλεια. Και πάλι, ωστόσο, όχι κάτι ενοχλητικό.


O ήχος του Aquaman είναι η αλήθεια πως δεν περιμέναμε πως θα ήταν εφικτό να κινηθεί στο ίδιο δυσθεώρητο επίπεδο ποιότητας με την εικόνα, αλλά η Warner με κάποιον ανεξήγητο τρόπο... μάς διέψευσε. Όλα όσα διακρίνουν το φιλμ ηχητικά είναι εξαιρετικά: οι διάλογοι διαυγείς και κατανοητοί ακόμη και μέσα σε... μεγαφασαρία, τα εφέ λεπτομερή και πειστικά απ' όποια κατεύθυνση κι αν προέρχονται (ή κινούνται προς!), η μουσική υπέροχα δοσμένη χωρίς να μονοπωλεί ή να επιβάλλεται του συνόλου. Ακόμη και το συχνά παραμελημένο subwoofer δεν συμμετέχει μόνο "βροντερά" π.χ. στις αναμενόμενες εκρήξεις, αλλά και ανεπαίσθητα με εφέ χαμηλών συχνοτήτων που συμπληρώνουν τους περιβαλλοντικούς ήχους όπου χρειάζεται. Το Aquaman είναι από τα ελάχιστα φιλμ των οποίων η οικιακή έκδοση ακούγεται τόσο καλά όσο δείχνει - και αξίζει εύσημα γι' αυτό.

Ο μόνος τομέας στην μεταφορά της συγκεκριμένης ταινίας σε Ultra HD Blu-ray όπου διακρίναμε σαφή περιθώρια για βελτίωση είναι αυτός των extras. Αυτά δεν είναι λίγα σε αριθμό και η συνολική τους διάρκεια πλησιάζει την μιάμισι ώρα σχεδόν, όμως (α) είναι τυπικά ως προς το είδος τους και διεκπεραιωτικά ως προς την εκτέλεση, ενώ (β) τα περισσότερα είναι ολιγόλεπτα και κατά συνέπεια μάλλον επιφανειακά. Με δεδομένο τον εξέχοντα ρόλο των ειδικών εφέ και την φροντισμένη καλλιτεχνική διεύθυνση της όλης παραγωγής η αλήθεια είναι πως περιμέναμε - και μπορούσαμε να ζητήσουμε - κάτι περισσότερο. Τουλάχιστον όλο το υλικό προσφέρεται σε υψηλή ευκρίνεια.

Έχοντας παραθέσει όλα τα παραπάνω, τα... "αστεράκια" στην βαθμολογία του Αθηνόραμα Digital "μιλούν από μόνα τους": για όσους και όσες τα extras των οικιακών εκδόσεων ταινιών έχουν σημασία, μπορεί να αφαιρεθεί μισό "αστεράκι" καθώς στην συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Για όσους και όσες, ωστόσο, στην παρακολούθηση μιας υπερηρωϊκής ταινίας και σε οικιακό περιβάλλον το ζητούμενο είναι... σχεδόν εξ ορισμού η απολαυστική, φαντασμαγορική διασκέδαση - και τα extras ένα απλώς καλοδεχούμενο bonus μα όχι κάτι παραπάνω - τότε το Aquaman είναι το πρώτο "5/5" του 2019 και ως εκ τούτου επιβεβλημένη αγορά. Για τους τυχερούς έχοντες ικανά, ακριβά συστήματα home cinema, δε, υπάρχει και το... 6/5. Το δίνουμε; Ω, ναι!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ