Ant-man and the Wasp

Υπερήρωες... μικροί στο μάτι, οικιακή μεταφορά στο θέαμα μεγάλη

H Disney έχει σε γενικές γραμμές παγιώσει την ποιότητα που μπορούμε να περιμένουμε, όσον αφορά στις οικιακές μεταφορές των ταινιών της Marvel Studios, στο επίπεδο του υψηλού έως πολύ υψηλού - όμως το Ant-man and the Wasp κατορθώνει το απίστευτο: ως οικιακή έκδοση να ξεπεράσει στον τομέα της εικόνας την αντίστοιχη των "μεγαλύτερων αδελφών" της, των ήδη εξαίσιων Black Panther και Avengers Infinity War με άλλα λόγια, τουλάχιστον στην έκδοση Blu-ray. Η δουλειά που έχει γίνει από τους τεχνικούς του αμερικανικού studio είναι απίθανη σε όλες τις παραμέτρους του τομεα αυτού, πρακτικά εξαντλώντας τα περιθώρια που έχει το Blu-ray ως φορμά όσον αφορά στην απεικόνιση.

Από πού να πρωτοξεκινήσει κανείς; Από την πρωτοφανή λεπτομέρεια σε όλους τους χαρακτήρες και το περιβάλλον, ασχέτως αποστάσεων και βάθους πεδίου; Από την υπέροχη απόδοση του μαύρου και του λευκού, πυκνό το πρώτο, άσπιλο το δεύτερο, όλοι οι ενδιάμεσοι τόνοι μεταξύ τους σαφείς και η αντίθεση της εικόνας συνολικά υποδειγματική για τα δεδομένα υλικού μη-HDR; Από την πρακτικά τέλεια ενσωμάτωση, σε σύνθεση και χρώμα, των ειδικών εφέ στην πραγματική εικόνα, παρά την πολυπλοκότητά τους σε πολλές περιπτώσεις; Από την εντυπωσιακή παλέτα που αξιοποιείται σε όλες τις σεκάνς, από εκείνες των σκηνών δράσης μέχρι εκείνες της κβαντικής διάστασης; Το Ant-man and the Wasp προσφέρει όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα, με άνεση πρωτοφανή για τις δυνατότητες του "απλού" Blu-ray: υλικό demo από κάθε άποψη!


O ήχος της έκδοσης του νέου Ant-man σε BD ομολογουμένως θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να κινηθεί στο ίδιο επίπεδο ποιότητας με την εικόνα του, όμως η Disney έχει λάβει στα υπ' όψιν τα παράπονα των καταναλωτών από άλλες οικιακές μεταφορές της... και φαίνεται. Το ηχητικό σύνολο, ποιότητας DTS Master Audio οκτώ καναλιών, αφενός δεν είναι "γραμμένο χαμηλά" (ώστε να απαιτεί αύξηση της έντασης), αφετέρου αξιοποιεί τα περιφερειακά κανάλια περισσότερο. Τα τρία κύρια μπροστά στον θεατή συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν, ναι, αλλά υπάρχει αισθητά αυξημένη κατευθυντικότητα στα εφέ, η μουσική έχει αναμιχθεί με το σύνολο υποδειγματικά και η γενικότερη αίσθηση του ηχητικού "θόλου" είναι αντιληπτή σε πολλές σεκάνς. Το subwoofer παραμένει "διακριτικό" (αποδίδοντας βροντερά τις χαμηλές συχνότητες μόνο στις σκηνές δράσης), το κεντρικό κανάλι της ομιλίας ωστόσο χρησιμοποιείται υποδειγματικά αποδίδοντας τους διαλόγους με υφή και σαφήνεια.

Ενώ η κορυφαία από κάθε άποψη εικόνα και ο πολύ καλός ήχος του Ant-man and the Wasp ολοφάνερα έτυχαν προσεκτικής φροντίδας από την Disney, τα extras της οικιακής έκδοσης... όχι και τόσο. Ίσως δεν υπήρχε διαθέσιμος αποθηκευτικός χώρος στο δισκάκι του Blu-ray, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτά και περιορισμένα σε αριθμό είναι, και πολύ μικρά σε διάρκεια, και τυπικά ως προς το περιεχόμενο. Υπάρχει ο αναμενόμενος σχολιασμός του σκηνοθέτη, mini συνεντεύξεις των συντελεστών, δύο "κομμένες" σκηνές και οι "γκάφες" των γυρισμάτων μα όχι πολλά περισσότερα. Ναι, δεν αγοράζοουμε τις καταναλωτικές εκδοχές καλοκαιρινών blockbuster φαντασίας για τα extras, όμως οι fans της Marvel ενδιαφέρονται για το συνολικό σινε-σύμπαν που "χτίζει" η Disney και η οικιακή έκδοση του δεύτερου Ant-man δεν τούς προσφέρει κάτι "χορταστικό".

Αυτό, ωστόσο, είναι στην ουσία το μοναδικό παράπονο - για άλλους θα έχει σημασία, για άλλους καμία - που μπορούμε να εκφράσουμε όσον αφορά στην οικιακή εκδοχή του Ant-man and the Wasp. Αυτή βρίσκεται οπτικοακουστικά πολύ κοντά στο καλύτερο δυνατό που θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από την μεταφορά της σε Blu-ray, προσφέροντας σχεδόν στο ακέραιο την συναρπαστική ατμόσφαιρα και τις συγκινήσεις που η αντίστοιχη ταινία είχε προσφέρει στις κινηματογραφικές αίθουσες. Και... τα έχουμε ξαναπεί: ένα "δυνατό" υπερηρωϊκό blockbuster φαντασίας με έμφαση στο χιούμορ είναι πάντοτε σοφή προσθήκη στην οικιακή ταινιοθήκη οποιουδήποτε φίλου του εντυπωσιακού σινεμά: το είδος του φιλμ για το οποίο η ερώτηση "έβλεπες;" είναι απ' όλους σχεδόν πάντοτε θετική. Ε, τί περισσότερο να ζητήσει κανείς στο πλαίσιο της οικιακής ψυχαγωγίας με home cinema; Απολύτως τίποτε!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ