Ant-man and the Wasp

Υπερήρωες... μικροί στο μάτι, οικιακή μεταφορά στο θέαμα μεγάλη

Είδος: Περιπέτειες
Φορμά: Blu-ray
Τιμή: €29,99

Εταιρία: Marvel
Διανομή: Feelgood Entertainment

Ο,τιδήποτε κι αν θέλει να πει κανείς για τις υπερηρωϊκές ταινίες, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορεί να πει ότι η Marvel Studios δεν... "είχε πρόγραμμα": ο αμερικανικός κολοσσός γνώριζε πως από την μία πλευρά οι ταινίες αυτές μπορούν να είναι θεαματικά προσοδοφόρες, από την άλλη πως ο ίδιος δεν μπορεί να προσφέρει π.χ. 3 "υπεραπαραγωγές" τέτοιες ταινίες κάθε χρόνο χωρίς το ρίσκο να "κουράσει" το κοινό του. Η λύση: "μικρότερες" υπερηρωϊκές παραγωγές ανάμεσα στις "μεγάλες", με δικό τους στυλ αλλά και τον δικό τους ρόλο στον ευρύτερο κινηματογραφικό κόσμο της Marvel. Ακριβώς τέτοια παραγωγή ήταν το αρχικό Ant-man του 2015, το οποίο απέσπασε θετικές κριτικές και επαρκή αποδοχή από το κοινό ώστε να αποκτήσει φέτος "συνέχεια". Αυτή η "συνέχεια", το Ant-man and the Wasp, διατίθεται αυτές τις ημέρες και για το ευρύ κοινό σε μορφή Blu-ray. Αξίζει αγοράς και αν ναι, από ποιούς καταναλωτές;

Σεναριακά η πιο πρόσφατη ταινία της Marvel Studios τοποθετείται περίπου δύο χρόνια μετά από το αρχικό Ant-man και, ενώ δεν είναι απαραίτητο να έχει παρακολουθήσει κανείς άλλες ταινίες της εταιρείας για να καταλάβει την υπόθεση της συγκεκριμένης, το αντίθετο βοηθά (και βέβαια προϋποθέτει πως γνωρίζει κανείς έστω τα βασικά από το πρώτο φιλμ). Ο Scott Lang έχει σχεδόν εκτίσει την ποινή του κατ' οίκον περιορισμού που τού είχε επιβληθεί λόγω της συμμετοχής του στα γεγονότα του Captain America: Civil War και είναι έτοιμος να ξεκινήσει μία νέα φάση της ζωής του με την κόρη του, όμως ένα μήνυμα που έρχεται από την πλέον απρόσμενη κατεύθυνση τον υποχρεώνει να γυρίσει στην δράση ως Ant-man, αυτή τη φορά σε συνεργασία όχι μόνο με τον άνθρωπο που έφευρε την στολή του, τον Hank Pym, αλλά και την κόρη του, την Hope Van Dyne, η οποία έχει πλέον δική της τέτοια στολή και αντίστοιχες υπερδυνάμεις, τις οποίες μπορεί να αξιοποιεί το ίδιο καλά ή καλύτερα.


Το αρχικό Ant-man δεν είχε περίπλοκη υπόθεση και ο διάδοχός του επιλέγει να κάνει το ίδιο... και πολύ σωστά: βασικός σκοπός του φιλμ είναι όχι μόνο να εξοικειώσει περαιτέρω το κοινό με τον Scott Lang, αλλά και με την κβαντική διάσταση που... ας πούμε πως είναι πολύ πιθανό να ξανασυναντήσουμε μέσα στο 2019 και αργότερα, σε επόμενες ταινίες της Marvel. Η Hope Van Dyne ως ικανός, θελκτικός θηλυκός υπερηρωϊκός χαρακτήρας δείχνει επίσης να πληρεί τις προϋποθέσεις για επανεμφάνιση, ενώ η όλη "συνταγή" και οι βασικοί μηχανισμοί του φιλμ - η σμίκρυνση και μεγέθυνση των υπερηρώων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μοναδικές σκηνές δράσης που μπορούν να βασιστούν στα αντίστοιχα ειδικά εφέ - έχουν ολοφάνερα δυνατότητες και προοπτικές μελλοντικά. Υπό αυτήν την έννοια το Ant-man and the Wasp είναι ταινία-"συνέχεια", "συνδετικός κρίκος" και "προάγγελος" μαζί, γεγονός που αναπόφευκτα επηρεάζει την δομή και τη ροή της. Ευτυχώς όχι αρνητικά.

Αυτό που καθιστά την ταινία απολαυστική είναι, φυσικά, το περισσότερο ανάλαφρο στυλ και το πηγαίο χιούμορ του - στοιχεία που οι περισσότερο "σοβαρές", "σκοτεινές" άλλες υπερηρωϊκές περιπέτειες της Marvel Studios στερούνται βάσει θεματολογίας ή χαρακτήρων. Ο Lang είναι το είδος του ανθρώπου που αδυνατεί να μην εμπλακεί σε κωμικοτραγικές καταστάσεις ή να μην σχολιάσει με κάποιο αστείο ακόμη και τα πλέον σοβαρά (πόσο μάλλον τα μη σοβαρά). Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες, λοιπόν, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ακολουθήσουν ή να σχολιάσουν αντιδραστικά, οπότε το χαμόγελο και το γέλιο προκύπτουν συχνά στο Ant-man and the Wasp. Οι σεκάνς δράσης δεν είναι λιγότερο συναρπαστικές, και ορισμένες σκηνές εννοείται πως δεν διστάζουν να "παίξουν" με το συναίσθημα του θεατή για να λειτουργήσουν περισσότερο αποτελεσματικά, όμως η... light προσέγγιση του φιλμ είναι συνειδητή και η επιλογή αυτή εν τέλει αποδεικνύεται από τις εξυπνότερες τελευταία.


Το γεγονός, ωστόσο, πως δεν χρειάζεται να είναι κανείς μυημένος στο υπόβαθρο ή τους χαρακτήρες του σινε-κόσμου της Marvel προκειμένου να ψυχαγωγηθεί με το Ant-man and the Wasp είναι αναμφίβολα θετικό. Η προσεγμένη σκηνοθεσία, οι σωστές ερμηνείες και ο καλός ρυθμός καθιστούν αυτό το φιλμ κάτι παραπάνω από ένα τυπικό καλοκαιρινό blockbuster: σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή θέλει κανείς να παρακολουθήσει μια καλογυρισμένη περιπέτεια, με έντονο το στοιχείο του φανταστικού και του χιουμοριστικού, για εγγυημενη ψυχαγωγία σε ακριβώς τέτοιες παραγωγές καταφεύγει. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ναι μεν οι Marvel fans θα τιμήσουν... σχεδόν εξ ορισμού το Ant-man and the Wasp βάσει θεματολογίας, αλλά και θιασώτες του εντυπωσιακού σινεμά γενικότερα θα ήταν... μάλλον καλή ιδέα να μην προσπεράσουν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ