Justice League

Ταινία-χαμένη ευκαιρία, μα οπτικοακουστική πανδαισία

Η Warner έχει καθιερώσει υψηλό επίπεδο μεταφοράς των ταινιών της σε Blu-ray/UHD Blu-ray, ειδικά το τελευταίο δωδεκάμηνο, όμως με το Justice League "ξεπέρασε τον εαυτό της" τεχνικά. Η έκδοση της ταινίας που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά περιέχει τόσο το Blu-ray όσο και το UHD Blu-ray, είχαμε λοιπόν την ευκαιρία να διαπιστώσουμε για μία ακόμη φορά πόσο καλύτερη μπορεί να είναι η εικόνα του δεύτερου σε σχέση με την ήδη πολύ καλή του πρώτου (με δεδομένο μάλιστα πως προέρχονται από το ίδιο ψηφιακό πρωτότυπο). Η εικόνα ανάλυσης 4Κ του Justice League όχι μόνο αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες σε όλα σε σχέση με την "απλή" HD, αλλά επιδεικνύει και εντυπωσιακή χρήση της τεχνολογίας απόδοσης χρώματος HDR, με θεαματικά highlights στις εκρήξεις, πλουσιότερες αποχρώσεις στις προσωπικές σκηνές και σαφέστατα "βαθύτερο" οπτικό πεδίο στις σεκάνς δράσης. Όλα αυτά, δε, χωρίς να γίνεται κανένας συμβιβασμός στην απόδοση του μαύρου και μάλιστα βάσει του "απλού" προτύπου HDR10 και όχι του ανώτερου Dolby Vision (που επίσης υποστηρίζεται αλλά δεν έχουμε στην διάθεσή μας ακόμη τον κατάλληλο εξοπλισμό για να αξιολογήσουμε).

Ο ήχος του Justice League έχει τύχει επίσης προσοχής και κινείται σε σχεδόν ισάξιας ποιότητας επίπεδο. Ο ήχος Dolby Atmos δεν μάς ήταν διαθέσιμος, όμως και ο "απλός" εξακάναλος DTS Master Audio είναι σε σημεία συγκλονιστικός, ειδικά στις σκηνές δράσης όπου "περιτριγυρίζει" τον θεατή με κατευθυντικά εφέ και εκρήξεις από κάθε γωνία της "σφαίρας" με την οποία τον περιβάλλει. Η όλη εντύπωση είναι σχεδόν... too much, όπως θα έλεγαν οι Σάξονες, ορισμένες φορές, όμως κανείς δεν θα υποστηρίξει ποτέ ότι το Justice League κάνει υποτονική χρήση του ήχου στην οικιακή του έκδοση. Οι διάλογοι ακούγονται σε όλες τις περιπτώσεις καθαρά και κατανοητά ακόμη και με πολλά να συμβαίνουν στην οθόνη, ενώ η μουσική αποδίδεται υπέροχα, έχοντας ενσωματωθεί στην συνολική μίξη προσεκτικά.


Στον τομέα των extras ο δίσκος UHD BD δεν περιέχει κάποια, βρίσκονται όμως όλα στο Blu-ray και είναι πάνω από δέκα διαφορετικά, συνολικής διάρκειας μιας ώρας και κάτι. Προσφέρουν πρακτικά όλα τα είδη που έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα σε οικιακές μεταφορές, από ντοκυμαντέρ για την συλλογιστική του φιλμ και συνεντεύξεις με συντελεστές του, μέχρι mini αφιερώματα στους νέους ήρωες και συγκεκριμένες σκηνές. Τα περισσότερα αξίζουν θέασης από το φανατικό κοινό της DC, ορισμένα δε θα κάνουν πολλούς να αναρωτηθούν γιατί όλο αυτό το εξαιρετικό ενίοτε υλικό της ταινίας δεν αξιοποιήθηκε σε ένα φιλμ συνολικά καλύτερο. Η απάντηση, μετά από λίγο, γίνεται προφανής: το Justice League δημιουργήθηκε κάτω από πίεση χρόνου η οποία, ασχέτως Zack Snyder, ήταν σχεδόν νομοτελειακό πως θα είχε ως αποτέλεσμα μία ταινία κατώτερη των περιστάσεων.

Έχοντας πει τα παραπάνω, λοιπόν, πού καταλήγουμε με την οικιακή έκδοση του Justice League; Παραδόξως καταλήγουμε σε θετικό πρόσημο, απλώς για συγκεκριμένο κοινό. Ενώ π.χ. το Wonder Woman μπορούμε να το συστήσουμε ως αγορά στους πάντες - καθώς είναι μια πολύ καλή ταινία σε πολύ καλή οικιακή μεταφορά - το Justice League λόγω των προαναφερθέντων προβλημάτων του ως φιλμ θα το απολαύσουν πραγματικά μόνο οι φίλοι των comics και των υπερηρωϊκών ταινιών συγκεκριμένα. Αυτοί, ωστόσο, μπορούν να προσβλέπουν σε μία τεχνικά κορυφαία μεταφορά και σε πλούσια extras, τα οποία "ισορροπούν" την οικιακή έκδοση του Justice League σε μεγάλο βαθμό. Άλλο ένα "αστέρι" στα "γαλόνια" της Warner για τις εκδοχές ταινιών της σε Blu-ray/UHD Blu-ray, λοιπόν, και ευελπιστούμε σε ευδιάκριτα καλύτερες μελλοντικές της υπερηρωϊκές ταινίες, ώστε να μπορούμε να τούς αποδώσουμε αδίστακτα και περισσότερα... δικά μας "αστεράκια"!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ