Jurassic World: Fallen Kingdom

Επιστροφή δεινοσαυρική, περισσότερο εντυπωσιακή από ποτέ

Είδος: Περιπέτειες
Φορμά: Ultra HD Blu-ray
Τιμή: €39,99

Εταιρία: Universal
Διανομή: Tanweer

Αυτό είναι το... καλό με τα κινηματογραφικά brands που έχουν "χτιστεί" σε βάθος χρόνου: η επένδυση τα καθιστά ανθεκτικά στις "κακοτοπιές" γιατί, αν θέλει να είναι κανείς ειλικρινής, τέτοιες αντιμετώπισε η Universal με τα Jurassic Park. Τα δύο πρώτα τα θυμόταν ο κόσμος με αγάπη, γι' αυτό και έδωσε μετά το κακό τρίτο φιλμ και τους διαδόχους του μία "δεύτερη ευκαιρία" για επανεκκίνηση με τα Jurassic World. Το πρώτο από αυτά δεν απογοήτευσε, όντας αξιοπρεπές σεναριακά και εντυπωσιακό σκηνοθετικά, οπότε το Hollywood... προχώρησε στα περαιτέρω, κάνοντας αυτό που επιλέγει συχνότερα: γύρισε την συνέχεια της επανεκκίνησης, η οποία σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία στο box office (εισπράξεις άνω του 1.3 δις δολαρίων!). Αυτή η συνέχεια, το Jurassic World: Fallen Kingdom κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες σε οικιακή έκδοση. Είναι μεταφορά αξιοπρόσεκτη σε UHD Blu-ray;

Η αλήθεια είναι πως, σεναριακά μιλώντας, το Fallen Kingdom δεν επιδιώκει να... πρωτοτυπήσει ακριβώς: μάλλον ζώντας σε ένα υποθετικό σύμπαν στο οποίο κανένα από τα προηγούμενα Jurassic Park/World δεν έχει συμβεί, στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης αποφασίζουν να σώσουν τους δεινοσαύρους που έχουν απομείνει στο εμβληματικό πια νησί, όπου ένα ηφαίστειο είναι έτοιμο να εκραγεί. Δεν το κάνουν από... αγάπη για κάθε μορφή ζωής, όπως φυσικά θ' αποδειχθεί μετά, το κάνουν μάλιστα με την αντίθετη γνώμη του δρ. Malcolm (του απολαυστικού Jeff Goldblum) που είχε εμπλακεί στο αρχικό Jurassic Park και αναγκαστικά εμπλέκεται και σε αυτήν την περιπέτεια. Έτσι αναλαμβάνουν να επιστρέψουν στο νησί (και αλλού) και οι πρωταγωνιστές της προηγούμενης ταινίας - Chris Pratt, Bryce Dallas Howard - για να σώσουν όχι μόνο τους δεινοσαύρους, αλλά και την... όλη κατάσταση.


Με συγκεκριμένο, πιεστικό χρονικό περιθώριο στο πρώτο μισό του φιλμ και άλλους εξίσου πιεστικούς παράγοντες στο δεύτερο, θα περίμενε κανείς πως το νέο Jurassic World ήταν... υποχρεωμένο, αν μη τί άλλο, να έχει ρυθμό και ροή - κάτι ωστόσο που άλλοτε πετυχαίνει να επιδείξει, άλλοτε όχι. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και όσον αφορά στην χημεία ανάμεσα στον Pratt και την Howard, οι οποίοι επιχειρούν με τις... "ηλεκτρισμένες" λογομαχίες τους να επαναφέρουν ένα από τα πολύ καλά στοιχεία του προηγούμενου Jurassic World χωρίς να το πετυχαίνουν στον ίδιο βαθμό. Ίσως επειδή το προσπαθούν... επί τούτου, υποψιαζόμαστε.

Ευτυχώς όπως οι χαρακτήρες των Pratt και Howard "σώζουν την παρτίδα" του όλου εγχειρήματος, έτσι και το φιλμ "σώζουν" άλλα στοιχεία. Αφενός οι απρόσμενα καλές ερμηνείες των Isabella Sermon και Rafe Spall (δεν αποκαλύπτουμε τους ρόλους!) προσθέτουν στην παραγωγή την δραματική ένταση που παραδόξως λείπει από το τμήμα που εξελίσσεται στο νησί, αφετέρου η σκηνοθεσία του J.A. Bayona αν μη τί άλλο δεν χάνει την παραμικρή ευκαιρία να αναδείξει όλα όσα αγαπά ο κόσμος στα Jurassic με τρόπο εντυπωσιακό. Ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης, δε, καταφέρνει να φέρει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και τους ίδιους τους δεινοσαύρους ως χαρακτήρες - κάτι που άλλοι στην θέση του είχαν αποτύχει να κάνουν στο παρελθόν ή είχαν επιλέξει να μην κάνουν συνειδητά.


Όταν όλα έχουν ειπωθεί το Jurassic World: Fallen Kingdom προσφέρει ό,τι ακριβώς που περιμένει - και από ένα σημείο και πέρα ζητά συγκεκριμένα - το κοινό του από αυτό: άφθονη ψυχαγωγία και συναρπαστικό θέαμα χωρίς ιδιαίτερους... προβληματισμούς (παρά το γεγονός ότι το φιλμ αυτό σεναριακά είχε "λαβές" αν ήθελε για να προσφέρει και μερικούς τέτοιους). Υπό αυτήν την έννοια η οικιακή έκδοση είναι σαφές πως απευθύνεται πρωτίστως σε όσους θεατές έχουν ακολουθήσει τα Jurassic όλα αυτά τα χρόνια για τα χαρακτηριστικά του στοιχεία. Απλώς ελπίζουμε η αναπόφευκτη επόμενη ταινία της σειράς (υποννοείται άλλωστε ανοιχτά στην σκηνή που ακολουθεί τα credits του Fallen Kingdom) να θέσει τον πήχυ ψηλότερα και αντί απλώς για "ένα καινούργιο Jurassic" να επιδιώξει να είναι κάτι περισσότερο σε αυτήν την κατηγορία των ιδιόρρυθμων περιπετειών φαντασίας.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ