Joker

Ταινία για πολλά Oscar, οικιακή μεταφορά για... ακόμη περισσότερα

To Joker είναι το είδος της ταινίας που, στηριγμένη στα αμιγώς κινηματογραφικά της χαρακτηριστικά, θα μπορούσε να είχε κάνει με άνεση μία μετάβαση τυπική σε οικιακή μορφή και να μην... είχαμε γκρινιάξει (πολύ), ακριβώς επειδή δίχως ειδικά εφέ και σεκάνς οπτικοακουστικού εντυπωσιασμού δεν είναι το υλικό που απαιτεί τεχνικά κορυφαίο τομέα ούτως ή άλλως. Έχει συμβεί, ωστόσο, το... εντελώς αντίστροφο και άρα παράδοξο: η έκδοση του Joker σε Bly-ray/Ultra HD Blu-ray είναι ίσως η καλύτερη δυνατή που θα μπορούσε να προσφερθεί στο καταναλωτικό κοινό, προσφέροντας εικόνα και ήχο που τα περισσότερα summer blockbusters του Hollywood θα ζήλευαν!

Πράγματι: το Joker είναι μία από τις ελάχιστες ταινίες της οποίας το γύρισμα και μοντάζ σε τελική μήτρα (digital intermediate) είναι πλήρους ανάλυσης 4Κ κι επεξεργασίας χρώματος τεχνολογίας HDR βάσει του προτύπου Dolby Vision. Αυτά έχουν ως συνέπεια το είδος της απεικόνισης που (στην έκδοση Ultra HD Blu-ray) αναδεικνύει τα πάντα στην ταινία με τρόπο γλαφυρά, πρωτόγνωρα πειστικό: η λεπτομέρεια είναι απίθανου επιπέδου (τόσο π.χ. στα κοντινά των προσώπων όσο και στις ευρύτερες λήψεις του περιβάλλοντος), η απόδοση του μαύρου, του λευκού και δύσκολων τόνων είναι εξαιρετική, η απουσία κόκκου αισθητή. Ήταν συνειδητή επιλογή παλέτας και ατμόσφαιρας της ταινίας αυτή που έχει οδηγήσει στην χρήση περισσότερων υποτονισμένων αποχρώσεων και όχι "λαμπερών" χρωμάτων, όμως ακόμη κι έτσι ο έντονος φωτισμός, οι εκρήξεις, οι αντανακλάσεις κλπ. εκπλήσσουν. Η έκδοση της ταινίας σε "απλό" Blu-ray, προερχόμενη από την ίδια υψηλής ποιότητας μήτρα, είναι επίσης αναφοράς όσον αφορά στην ποιότητα εικόνας.

Από εξίσου υψηλού επιπέδου αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται ο τομέας του ήχου της οικιακής έκδοσης του Joker. Και στις δύο εκδόσεις (Blu-ray και Ultra HD Blu-ray) αυτός είναι ποιότητας Dolby Atmos για όσους διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και Dolby Digital έξι καναλιών για τους υπόλοιπους - και στις δύο ωστόσο περιπτώσεις η απόδοση των διαλόγων είναι κρυστάλλινη, ο διαχωρισμός των εφέ και της μουσικής με αυτούς άριστος, η "παρουσία" του περιβάλλοντος με την χρήση των περιφερειακών ηχείων όπου χρειάζεται πειστική, η αντίστοιχη δημιουργία του βασικού ηχητικού πεδίου από τα τρία κύρια ηχεία πάντοτε ακριβής. Ακόμη και οι δύσκολες χαμηλές συχνότητες δεν υποτιμούνται, καθώς στις ολιγάριθμες σεκάνς που το subwoofer αξιοποιείται σοβαρά η συμμετοχή του δεν είναι απλώς ενεργή, είναι... "βροντερή" με όλη την σημασία της λέξης. Ο ήχος του Joker είναι ασυνήθιστα φροντισμένος, απόδειξη του πόσο εννοούσε η Warner Bros να αποδώσει την κινηματογραφική εμπειρία σε οικιακό σαλόνι.

Ο μόνος τομέας στον οποίο υπάρχει περιθώριο για επικρίσεις είναι αυτός των extras, όπου ολοφάνερα - και ίσως συνειδητά; - δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία. Αυτά είναι και λίγα στον αριθμό, και μικρής σχετικά διάρκειας, έστω κι αν ορισμένα στοιχεία τους έχουν όντως ενδιαφέρον (κυρίως το καθιερωμένο μίνι-ντοκυμαντέρ τύπου "Making of"). Χωρίς ειδικά εφέ ή περίπλοκη κινηματογραφία, το τί ακριβώς θα μπορούσε να αναλυθεί με extras περιορίζεται φυσικά. Όμως θα θέλαμε να υπήρχαν π.χ. 1-2 extras που αναλύουν π.χ. την συλλογιστική που οδήγησε το φιλμ σε αυτήν την ψυχογραφική προσέγγιση, ή π.χ. την μελέτη του Joker ως περιθωριοποιημένου χαρακτήρα που οδηγείται στην πραγμάτωση εξαναγκαστικά μέσα από την βία. Υποψιαζόμαστε πως κρίθηκε ότι για τον περισσότερο κόσμο αυτού του είδους οι μονόλογοι ή έστω ερωταπαντήσεις θα ήταν βαρετό υλικό και... επειδή επίσης υποψιαζόμαστε πως οι παραγωγοί θα είχαν δίκιο να το σκεφτούν με αυτόν τον τρόπο, αποδεχόμαστε τα περιορισμένα extras ως αναπόφευκτα.

Εξαιρώντας, ωστόσο, αυτόν τον τομέα των extras - που έχουμε πολλάκις στο παρελθόν υπογραμμίσει πως για κάποιο ποσοστό του καταναλωτικού κοινού έχουν σημασία, για κάποιο άλλο καθόλου - δεν μπορεί παρά να... "βγάλει κανείς το καπέλο" στην Warner Bros για την οικιακή εκδοχή του Joker συνολικά. Το φιλμ είναι "δυνατό" από μόνο του ούτως ή άλλως - έντεκα υποψηφιότητες για Oscar απλά δεν μπορεί να τις έχει μία ταινία μέτρια - όμως ο φροντισμένος οπτικοακουστικός τομέας του ωθεί την όλη παραγωγή σε επίπεδο must-buy τόσο για όσους απόλαυσαν το Joker στο σινεμά, όσο και για όσους θέλουν να έχουν στην συλλογή τους όλες τις ταινίες που κάνουν επίδειξη σύγχρονης εικόνας και ήχου στο σαλόνι τους. Από μας είναι "ναι"... αδίστακτο, απομένει να δούμε και πόσα Oscar θα καταφέρει ν' αποσπάσει την ερχόμενη Κυριακή!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ