2001: A Space Odyssey

O ορισμός του κλασικού, εντυπωσιακότερος από ποτέ

Εκδόσεις οικιακές του 2001: Α Space Odyssey για την καταναλωτική αγορά έχουν κυκλοφορήσει και άλλοτε, τόσο σε DVD όσο και σε Blu-ray. Τί καθιστά την νέα αυτή έκδοση αυτού του φιλμ ξεχωριστή; Με δύο λέξεις: τα πάντα! Η εκδοχή αυτή εικόνας 4Κ έχει προέλθει από καινούργια διαδικασία αποκατάστασης (restoration) των αρχικών φιλμ, το οποίο στην συνέχεια έχει περάσει από λεπτομερή επεξεργασία με επίβλεψη από συνεργάτες του Kubrick και ειδικούς της Warner ώστε να προκύψει το ποιοτικότερο δυνατό πρωτογενές ψηφιακό υλικό. Αυτό εμπλουτίστηκε με διευρυμένη χρωματική παλέτα ώστε να αξιοποιεί την τεχνολογία προβολής HDR - κωδικοποιήθηκε ξεχωριστά κατά HDR10 και κατά Dolby Vision - ενώ η ανάλυσή του συρρικνώθηκε από τα αρχικά 8Κ (!) στα πλήρη 4Κ της σύγχρονης οικιακής εικόνας, σε αμιγές "σινε-κάδρο" 2.20:1.

Το τελικό οπτικό αποτέλεσμα που εισπράττει κανείς από το Ultra HD Blu-ray του 2001: Α Space Odyssey είναι... κυριολεκτικά και μεταφορικά "διαστημικό". Απίθανα υψηλό επίπεδο λεπτομέρειας, εξαιρετική απόδοση του μαύρου και του λευκού (κοντά στο όριο του απολύτως "άσπιλου" και τα δύο), ρεαλιστικοί τόνοι στα φυσικά χρώματα και συναρπαστικά φλούο στις αντανακλάσεις και τα παιχνίδια του φωτός... η λίστα των άκρως εντυπωσιακών, εκθαμβωτικών στοιχείων της εικόνας του φιλμ σε υπερυψηλή ευκρίνεια δεν έχει τελειωμό. Το πόσο απρόσμενα "φρέσκια" δείχνει η εικόνα αυτή και πόσο πολύ "προσθέτει" στην όλη εμπειρία θέασης του θρυλικού φιλμ του Kubrick θα πρέπει να το βιώσει κανείς "από πρώτο χέρι" για να εκτιμήσει σε όλο του το μεγαλείο. Δεν θα πιστεύαμε ποτέ ότι ταινία ηλικίας 50 ετών, ακόμη και μετά από άκρως προσεκτική αποκατάσταση, θα "έβαζε κάτω" πολλές σύγχρονες παραγωγές, όμως η Warner μάς διέψευσε και πολύ χαιρόμαστε γι' αυτό.


O ήχος του 2001: A Space Odyssey δεν θα μπορούσε, φυσικά, να είναι ποτέ εφάμιλλος της εικόνας του γιατί πολύ απλά δεν είναι εφικτό να δημιουργηθεί σε αυτόν "νέα πληροφορία από το πουθενά" όπως μπορεί να γίνει με την καινούργια σάρωση και ψηφιοποίηση των αρχικών φιλμ της ταινίας. Όμως η Warner αξίζει τα εύσημα γιατί προσπάθησε να μεταφέρει πιστά τόσο το ηχητικό υλικό της κινηματογραφικής αίθουσας σε μία "έκδοση" που περιλαμβάνεται στο δισκάκι UHD BD, και σε μία δεύτερη "έκδοση" στο ίδιο δισκάκι παρόμοιο ήχο μα επεξεργασμένο, ενισχυμένο και κατά τι αλλαγμένο ως προς το εύρος πεδίου στα κύρια κανάλια του. Και οι δύο εκδοχές είναι εξακάναλες και χαρακτηρίζονται από διαύγεια στους διαλόγους, αναδεικνύοντας παράλληλα την πασίγνωστη υπέροχη μουσική και τα εφέ των χαμηλών συχνοτήτων κυρίως στο τελευταίο τμήμα της ταινίας.

Από μία ταινία με το ιστορικό "ειδικό βάρος" του 2001: Α Space Odyssey φυσικά περιμένει κανείς ουκ ολίγα extras και η νέα οικιακή κυκλοφορία της Warner όντως τα προσφέρει, σε ξεχωριστό μάλιστα Blu-ray μέσα στην ίδια συσκευασία (που περιλαμβάνει σε τρίτο Blu-ray και την ταινία σε "απλή" υψηλή ευκρίνεια). Τα πιο πολλά extras είναι συμβατικής ευκρίνειας, καλύπτουν όμως όλα τα πιθανά είδη: από μικρά και μεγάλα σε διάρκεια ντοκυμαντέρ, μέχρι μίνι αφιερώματα σε διάφορους τομείς της παραγωγής, μία λεπτομερή, πολύ ενδιαφέρουσα ραδιοφωνική συνέντευξη του ίδιου του Kubrick και φυσικά το κινηματογραφικό trailer. Κάποια από τα παραπάνω τα είχαμε ξανασυναντήσει, κάποια όχι, οι θιασώτες πάντως του διάσημου φιλμ θα ασχοληθούν με αυτά το λιγότερο μία φορά, αν μη τί άλλο από... σεβασμό και μόνο, δευτερευόντως από περιέργεια.


Ακόμη και από ανύπαρκτα extras να συνοδευόταν η συγκεκριμένη παραγωγή στην συγκεκριμένη έκδοση, ωστόσο, θα είχε και πάλι θέση στην ολιγάριθμη ομάδα των αληθινών must-buy του 2018 από όλους ανεξαιρέτως τους φίλους και τις φίλες των σύγχρονων home cinema. Το 2001: Α Space Odyssey σε Ultra HD Blu-ray δεν μπορεί να λείπει από την συλλογή οποιουδήποτε καταναλωτή διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό: είναι ένα κλασικό αριστούργημα, ιστορικής και πολιτισμικής αξίας πάρα πολύ μεγάλης, το οποίο παρουσιάζεται επιτέλους με το είδους του τεχνικά κορυφαίου οπτικοακουστικού τομέα που δικαιώνει και αναδεικνύει το όραμα του Kubrick. Αν έχουμε καταλάβει σωστά στην Ελλάδα δεν έχουν έλθει... αμέτρητα ακριβώς αντίτυπα αυτής της παραγωγής σε αυτό το φορμά, οπότε ας μην "το κουράζουμε": αγορά άμεσα και αδίστακτα. Πόσες φορές μέσα σε κάθε χρονιά έχει κανείς την ευκαιρία να αποκτήσει ένα πολύτιμο τμήμα της κινηματογραφικής παράδοσης και πορείας, για λίγα ευρώ; Ακριβώς!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ