Χειμερινοί Ολυμπιακοί σε 4Κ από την Panasonic

Συνεργασία των Ιαπώνων με τους Ρώσους στο Sochi, η τελετή έναρξης σε υπερυψηλή ευκρίνεια

Κακά τα ψέματα: τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα αποτελούν για τις κατασκευάστριες εταιρείες εικόνας και ήχου τις ίσως καλύτερες ευκαιρίες για να φέρουν σε επαφή ένα ευρύτατο κοινό με τις νέες τεχνολογίες που προωθούν και τα προϊόντα όπου τις υλοποιούν. Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά, τίποτε για τις τεχνολογίες αυτές καθ' αυτές (όλοι θυμόμαστε από τα προηγούμενα χρόνια πόσο αδιάφορη μπορεί να είναι π.χ. η εικόνα 3D σε ποδοσφαιρικούς αγώνες), όμως οι κατασκευαστές που θα συνδέσουν το όνομά τους με μία Ολυμπιάδα ή ένα Mundial και μία πρωτοεμφανιζόμενη τεχνολογία, έχουν σαφώς κάτι να κερδίσουν από αυτό. Καμία απορία, λοιπόν, που η Panasonic ανακοίνωσε ακριβώς αυτό το είδος της πρωτοβουλίας για τους επερχόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Συγκεκριμένα: η ιαπωνική εταιρεία γνωστοποίησε τη συνεργασία της με τη ρωσική κυβέρνηση για την παροχή του τεχνικού εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί στην κάλυψη των Χειμερινών Ολυμπιακών στο Sochi, από τις 7/2 έως και τις 23/2. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει όλων των ειδών τα συστήματα προβολής - από γιγαντοοθόνες ανακοινώσεων και οθόνες επεξεργασίας υλικού, μέχρι οθόνες προεπισκόπησης και προβολείς - αλλά και συστήματα ήχου, καθώς και συστήματα σύλληψης και μετάδοσης εικόνας που θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη από τα τηλεοπτικά κανάλια. Η ίδια η Panasonic, άλλωστε, θα αναλάβει τη σύλληψη της τελετής έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών σε υπερυψηλή ευκρίνεια (εικόνα 4Κ), διατηρώντας το δικαίωμα να αξιοποιήσει το υλικό αυτό και για την προώθηση των δικών της εμπορικών προϊόντων.

Η υπερυψηλή ευκρίνεια στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα θα έχει, όπως δείχνουν τα πράγματα, την τιμητική της φέτος - και έτσι πρέπει, αν οι κατασκευαστές και τα τηλεοπτικά δίκτυα θέλουν να φέρουν το κοινό σε επαφή με την εικόνα 4Κ το συντομότερο δυνατό. Οι σχετικές διαδικασίες είχαν αρχίσει από πέρυσι με την πειραματική κάλυψη από τη Sony των πρωταθλημάτων τένις Rolland Garros και Wimbledon σε υπερυψηλή ευκρίνεια, ενώ φυσικά η ιαπωνική εταιρεία - ας μην ξεχνάμε - είναι αυτή που θα καλύψει με κάμερες 4Κ και το επερχόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στη Βραζιλία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε, βέβαια, το... πώς ακριβώς θα φτάσει αυτό το πιθανότατα εντυπωσιακό υλικό στις οικιακές τηλεοράσεις 4Κ και προβολείς 4Κ ανά τον κόσμο, αφού ούτε Δικτυακή υπηρεσία ευρέως αξιοποιήσιμη από όλες τις συσκευές της υπάρχει ακόμη - μόνο η Sony έχει τη δική της, αλλά μόνο για τις δικές της τηλεοράσεις και μόνο στις ΗΠΑ - ούτε μέσο αποθήκευσης για την εικόνα 4Κ έχει ανακοινωθεί ακόμη. Εν αναμονή, λοιπόν, για... μία ακόμη φορά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ