Xbox One: υποστήριξη Dolby Vision κι επίσημα

Για την ώρα μόνο σε Δικτυακό περιεχόμενο, περιορισμοί και στις συμβατές τηλεοράσεις

Όπως είχε υποσχεθεί και αρχικά υλοποιήσει σε προεκδόσεις της νέας αναβάθμισης λογισμικού για τα συστήματά της οικιακής ψυχαγωγίας, η Microsoft προσέθεσε κι επίσημα πριν από μερικές ημέρες στο "οπλοστάσιο" των Xbox One και την δυνατότητα απεικόνισης περιεχομένου διαμορφωμένου σύμφωνα με το πρότυπο Dolby Vision. Υπενθυμίζουμε πως πρόκειται για τον μακράν καλύτερο τρόπο απόδοσης ταινιών και τηλεοπτικών σειρών που αξιοποιούν την τεχνολογία χρωματικής απεικόνισης HDR, όντας ικανός να μεταβάλλει την χρωματική παλέτα που χρησιμοποιείται από σκηνή σε σκηνή ή και από καρέ σε καρέ (το "βασικού επιπέδου" πρότυπο HDR10 αξιοποιεί δεδομένη παλέτα σε όλη την διάρκεια του φιλμ ή του επεισοδίου). Με αυτόν τον τρόπο το Xbox One γίνεται μία από τις ελάχιστες περιφερειακές συσκευές που προσφέρουν κάτι τέτοιο: μόνο το Apple TV 4K και 3-4 αυτόνομα UltraHD Blu-ray players - των Oppo, Sony, LG - είναι ικανά για κάτι τέτοιο.

Η υλοποίηση αποκωδικοποίησης υλικού HDR κατά Dolby Vision προσφέρεται μεν από την Microsoft δωρεάν μέσα από την πιο πρόσφατη αναβάθμιση λογισμικού των Xbox One, αλλά χαρακτηρίζεται παράλληλα από μία σειρά περιορισμών. Πρώτος: αφορά μόνο στα Xbox One S/X και όχι στα παλαιότερα Xbox One. Δύο: αφορά μόνο σε ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές που αναπαράγονται μέσα από Δικτυακές υπηρεσίες - Netflix, Amazon Prime Video, Hulu - και όχι από οπτικούς δίσκους UltraHD Blu-ray. Τρίτον: συνεργάζεται μόνο με μοντέλα τηλεοράσεων που φέρουν την πιο πρόσφατη έκδοση (profile) του προτύπου Dolby Vision. Αυτά τα μοντέλα για την ώρα προσφέρονται κυρίως από τις Sony και LG (σειρές 2018 και 2017) και για να συμπεριλάβουν και τηλεοράσεις άλλων κατασκευαστών θα πρέπει τόσο η Microsoft όσο και οι κατασκευαστές να προχωρήσουν σε σχετικές αναβαθμίσεις λογισμικού.

Αν και, δυστυχώς, πολύ αμφιβάλλουμε για το αν και κατά πόσο εταιρείες όπως η Samsung ή η Panasonic θα αναβαθμίσουν τις τηλεοράσεις τους ώστε αυτές να υποστηρίζουν το πρότυπο Dolby Vision (προωθούν το δικό τους ανταγωνιστικό πρότυπο HDR10+) το καλό σε όλα αυτά πως το όλο ζήτημα παραμένει μόνο θέμα software από την πλευρά της Microsoft. Με μελλοντικές αναβαθμίσεις του σχετικού λογισμικού στα Xbox One S/X ο αμερικανικός κολοσσός - η επεξεργαστική δύναμη των συσκευών είναι υπεραρκετή - θα μπορούσε να τα καταστήσει συμβατά με επόμενες εκδόσεις Dolby Vision, με το πρότυπο HDR10+ και βέβαια με τους οπτικούς δίσκους Ultra HD Blu-ray που αξιοποιούν το Dolby Vision (αφού και τα δύο αυτά Xbox ενσωματώνουν το απαραίτητο drive). Το ερώτημα εντοπίζεται, με άλλα λόγια, μόνο στο κατά πόσο θα κρίνει η Microsoft ότι αξίζει να αφιερώσει τους απαραίτητους πόρους και χρόνο για τις σχετικές ενημερώσεις λογισμικού. Όπως πάντοτε... θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ