VLC Μedia Player: μεγάλη αναβάθμιση για όλους

Πολλά νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες για την δημοφιλή εφαρμογή αναπαραγωγής πολυμέσων

Αναβαθμίσεις λογισμικού όλων των ειδών τα παραγωγικά και βοηθητικά προγράμματα δέχονται από συχνά έως πολύ συχνά, οπότε στο Αθηνόραμα Digital δεν αναφερόμαστε σε αυτές τακτικά - όμως υπάρχουν εξαιρέσεις ακριβώς επειδή ορισμένες είναι πολύ σημαντικές για ευδιάκριτο ποσοστό του καταναλωτικού κοινού και μία τέτοια έγινε διαθέσιμη πριν από λίγες ώρες. Η πιθανώς δημοφιλέστερη εφαρμογή, δικαίως, για αναπαραγωγή video σε περιβάλλον Windows, ο διάσημος VLC Media player, δέχθηκε την πρώτη πολύ μεγάλη αναβάθμισή του εδώ και 3 χρόνια: μεταβαίνει στην έκδοση 3.0 μετά από εκτενή δοκιμαστική περίοδο και φέρνει στο προσκήνιο βελτιώσεις και προσθήκες των οποίων ο κατάλογος είναι - κυριολεκτικά - πολύ μεγάλος για να περιγραφεί ακόμη και συνοπτικά!

Τα σημαντικότερα νέα στοιχεία του, ωστόσο, για την έκδοση 3.0 σε Windows 7/8/10 είναι τα εξής: υποστήριξη για αποκωδικοποίηση video με αξιοποίηση υποσυστημάτων γραφικών (hardware decoding) σε αναλύσεις 4Κ/8Κ, υποστήριξη για απόδοση χρώματος μέσω τεχνολογίας HDR (πρότυπο HDR10 με παλέτα 10-bit), υποστήριξη απόδοσης video 360 μοιρών και ήχου υψηλής πιστότητας μέσω εξωτερικής αποκωδικοποίησης (HD passthrough), αλλά και δυνατότητα διοχέτευσης υλικού σε συσκευές που υποστηρίζουν το πρότυπο Chromecast - ακόμη και σε φορμά εικόνας ή ήχου που αυτές δεν υποστηρίζουν εξ ορισμού! Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μ' ένα απλώς αξιοπρεπές PC και ένα περιφερειακό κόστους €49-€99 μπορεί οποιοσδήποτε να παρακολουθήσει ο,τιδήποτε θέλει σε μεγάλες τηλεοράσεις, συστήματα home cinema κλπ. δίχως την ανάγκη αυτόνομης συσκευής media player.

Άλλες προσθήκες εντοπίζονται στην υποστήριξη αποθηκευτικών μέσων σε τοπικό οικιακό δίκτυο (συσκευές NAS ή "κοινών" φακέλων NFS/SMB σε άλλα PC), στην αναπαραγωγή ταινιών από Blu-ray με πλήρη menu, καθώς και την δυνατότητα χρήσης εξωτερικών υποτίτλων σε όλες τις μορφές video. To VLC συνεχίζει να προσφέρεται δωρεάν - και μάλιστα χωρίς κανενός είδους διαφημιστικά ή άλλου είδους συνοδευτικό... ύποπτο λογισμικό να εγκαθίσται ως τμήμα του - και μπορεί να το αποκτήσει οποιοσδήποτε από αυτήν την σελίδα. Εκεί βρίσκονται και οι εκδόσεις για Mac OS και για Linux, ενώ νέες εκδόσεις του VLC έγιναν διαθέσιμες (με άλλα χαρακτηριστικά βέβαια) και σε μορφή app για iPhone/iPad, για Apple TV αλλά και για συσκευές βασισμένες σε Android. Με άλλα λόγια... in VLC we trust!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ