Vimeo: υποστήριξη σε εικόνα HDR και 8Κ

H δημοφιλής υπηρεσία φιλοξενίας υλικού video εκσυγχρονίζει το προφίλ της στην αγορά των δημιουργών

Η αλήθεια είναι πως, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, είναι το YouTube η υπηρεσία που υιοθετεί πρώτη νέα πρότυπα αιχμής στην εικόνα και υποστηρίζει από νωρίς αναδυόμενες τεχνολογίες - όμως επειδή υπάρχει σημαντικό ποσοστό δημιουργών που δεν θέλει να εξαρτάται από την Google, καλά νέα: το Vimeo, η καλύτερη ουσιαστικά εναλλακτική στο YouTube για την δημοσίευση υλικού video στο Web, ανακοίνωσε μία σειρά προσθηκών και βελτιώσεων στις υπάρχουσες δυνατότητες που προσφέρει, εκσυγχρονίζοντας το προφίλ της στα μάτια τόσο των καλλιτεχνών της κινούμενης εικόνας, όσο και του Δικτυακού κοινού.

To Vimeo εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα υποστηρίζει, πρώτα απ' όλα, αναλύσεις υψηλότερες από αυτήν της υπερυψηλής ευκρίνειας (εικόνα 4Κ): υλικό ανάλυσης 5Κ, 6Κ αλλά και 8Κ μπορεί πλέον να μεταφερθεί απευθείας από σχετικές βιντεοκάμερες ή μετά από επεξεργασία μέσω Η/Υ στον Δικτυακό αποθηκευτικό χώρο του Vimeo. Η υπηρεσία υιοθετεί επίσημα πλέον και τον αλγόριθμο κωδικοποίησης και συμπίεσης HEVC (H.265), οπότε η ποιότητα των video που φιλοξενεί θα είναι υψηλότερη έχοντας παράλληλα τις ίδιες ή και χαμηλότερες απαιτήσεις σε μεταφορά δεδομένων για το ίδιο υλικό συγκριτικά με τον H.264.

Tο σημαντικότερο, ωστόσο: το Vimeo υποστηρίζει πια πλήρως το υλικό τεχνολογίας απεικόνισης HDR που έχει συλληφθεί με κατάλληλες συσκευές. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το εύρος της χρωματικής παλέτας των video που προβάλλει επίσης αυξάνεται από τα 8-bit στα 10-bit, αλλά και το σύνολο των χρωμάτων από το πρότυπο Rec.709 αναβαθμίζεται στις δυνατότητες του προτύπου Rec.2020. Το ένα δισεκατομμύριο διαθέσιμων χρωμάτων που προκύπτει από αυτά μπορούν να το απεικονίσουν πολλές τηλεοράσεις πλέον, ενώ το Vimeo υπογραμμίζει και την συμβατότητά του με τα Apple iPhone X και Apple TV 4K ως αποκλειστικά (εννοείται για την ώρα) χαρακτηριστικά της υπηρεσίας του. Pas mal!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ