Vimeo: υποστήριξη εικόνας 4Κ και επίσημα

Για τους συνδρομητές της υπηρεσίας Pro προς το παρόν - αλλά... με ποιούς περιορισμούς;

Αν υπάρχει μία απόδειξη μόνο που θα χρειαζόταν οποιοσδήποτε, ώστε για να πειστεί πως η υπερυψηλή ευκρίνεια δεν είναι τεχνολογία... "μόδα" όπως η εικόνα 3D, με ελάχιστα πρακτικά ωφέλη και κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεν είναι άλλη από αυτή: οι σχετικές πηγές υλικού εικόνας 4Κ αυξάνονται και πληθύνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς πλέον. Μετά το YouTube της Google - που είχε ξεκινήσει πειραματικά την διάθεση λίγων clip υπερυψηλής ευκρίνειας από το 2010 κιόλας, έχοντας σήμερα πολλά όλων των ειδών στη βιβλιοθήκη του - η δεύτερη δημοφιλέστερη υπηρεσία φιλοξενίας video στον κόσμο, το Vimeo, ανακοίνωσε και αυτό την υποστήριξή του στην εικόνα 4Κ. Κι ας το έχει κάνει με τρόπο που... δεν εξυπηρετεί πολύ κόσμο ακριβώς!

Πράγματι, το Vimeo προσφέρει μεν εδώ και καιρό τη δυνατότητα δημοσίευσης video υπερυψηλής ευκρίνειας, όμως αυτό είναι πλέον σε θέση να το προβάλλει και να το διαθέσει σε μορφή αρχείου στην αρχική του, πλήρη ανάλυση. Τη δυνατότητα αυτή την προσφέρει όμως προς το παρόν μόνο στους συνδρομητές της υπηρεσίας Pro ($199 ετησίως), στων οποίων τη διακριτική ευχέρεια παραμένει το αν και κατά πόσο θα μπορούν οι "απλοί" χρήστες του Vimeo να διαμεταφέρουν τα σχετικά clip στον Η/Υ τους δωρεάν ή αν θα πρέπει να πληρώσουν γι' αυτό. Εκεί βρίσκεται και το δεύτερο περιοριστικό σημείο στην υλοποίηση του Vimeo: τα clip αυτά υπερυψηλής ευκρίνειας για την ώρα δεν μπορεί να τα παρακολουθήσει κανείς σε πλήρη ανάλυση μέσα από το Web site του Vimeo, στις δικές του σελίδες δηλαδή - πόσο μάλλον μέσα από άλλες συσκευές όπως τηλεοράσεις ή players. Πρέπει να τα διαμεταφέρει στον Η/Υ του και να τα παρακολουθήσει εκεί.

Ως αιτιολογία της επιλογής αυτής του Vimeo, να μην επιτρέπει δηλαδή η υπηρεσία την αναπαραγωγή υλικού εικόνας 4Κ σε πραγματικό χρόνο από το Δίκτυο (streaming), ο τεχνικός του διευθυντής Andrew Pile προέβαλλε την μικρή ακόμη πελατειακή βάση των συσκευών που μπορούν να προβάλλουν video υπερυψηλής ευκρίνειας. Δήλωσε, ωστόσο, πως το Vimeo ήδη πειραματίζεται εσωτερικά με τους σχετικούς μηχανισμούς κωδικοποίησης και απλά περιμένει πιο πολλούς Η/Υ, τηλεοράσεις και player να γίνουν διαθέσιμα (αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον iMac 27 Retina), αλλά και τους παρόχους πρόσβασης στο Internet να αυξήσουν τις ταχύτητες διασύνδεσης σε αυτό για περισσότερο κόσμο. Υπογραμμίζουμε εδώ πως το Vimeo σε γενικές γραμμές προσφέρει υψηλότερης ποιότητας κωδικοποίηση στα "απλά" video clip από το YouTube, όμως το δεύτερο είναι ήδη έτοιμο για streaming υλικού εικόνας 4Κ από τις αρχές του χρόνου χρησιμοποιώντας τον νέο, και δωρεάν διαθέσιμο, αλγόριθμο συμπίεσης VP9.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και με τους προαναφερθέντες περιορισμούς, το Vimeo είναι μία ακόμη πηγή υλικού υπερυψηλής ευκρίνειας που έχουν διαθέσιμη οι κάτοχοι των σχετικών μέσων προβολής. Προσβλέπουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες, όσο το δυνατόν συντομότερα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ