Υποστήριξη Dolby Vision στο Xbox One

Για την ώρα μόνο στο Δικτυακό περιεχόμενο, σημαντική εξέλιξη ούτως ή άλλως

Είναι σαφώς... ειρωνικό το γεγονός (ασχέτως αν είναι εύκολα εξηγήσιμο ή όχι) ότι το σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας της Microsoft είναι καταλληλότερο για την θέαση ταινιών και τηλεοπτικών σειρών από το αντίστοιχο σύστημα της Sony, μιας εταιρείας-κολοσσού σε αυτούς τους τομείς περιεχομένου, όμως αυτό ακριβώς συμβαίνει πρακτικά: τα Xbox One S/X όχι μόνο ενσωματώνουν drive Ultra HD Blu-ray, οπότε μπορούν να αξιοποιήσουν ταινίες υπερυψηλής ευκρίνειας, αλλά και τα apps τους για Δικτυακές υπηρεσίες όπως οι Netflix και Amazon Video αναβαθμίζονται συχνότερα από τα αντίστοιχα του PlayStation4/4 Pro. Τα Xbox αποκωδικοποιούν επίσης τον εξελιγμένο αντικειμενοστρεφή ήχο Dolby Atmos που τα PS4 δεν υποστηρίζουν - και σύντομα θα προσφέρουν κάτι ακόμη σημαντικότερο: απόδοση χρώματος HDR σε ταινίες ή σειρές βάσει του προτύπου Dolby Vision!

Πράγματι, ο αμερικανικός κολοσσός είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι "αν αρκετοί καταναλωτές εκδηλώσουν ενδιαφέρον είναι ένα θέμα που μπορούμε να δούμε" και, κατά τα φαινόμενα, η κινητικότητα και οι σχετικές συζητήσεις στο Web ήταν αρκετές για να πείσουν την Microsoft ότι η υποστήριξη Dolby Vision αξίζει προσοχής. Στις λεπτομέρειες του τί θα προσφέρει η επόμενη αναβάθμιση συστήματος για τα Xbox One S/X, λοιπόν, αναφέρεται ήδη η αποκωδικοποίηση υλικού HDR κατά Dolby Vision, η οποία προφανώς θα επιτυγχάνεται μέσω software (όπως είχαμε ελπίσει πως θα γινόταν όταν η Dolby το είχε ανακοινώσει 18 μήνες πριν). Για την ώρα η υποστήριξη αυτή περιορίζεται στην απόδοση περιεχομένου από Δικτυακές υπηρεσίες όπως η Netflix, τίποτε ωστόσο δεν εμποδίζει την Microsoft να προσθέσει αντίστοιχη υποστήριξη σε δίσκους Ultra HD Blu-ray με αναβάθμιση λογισμικού αργότερα, αφού τα Xbox One S/X φέρουν ήδη το απαραίτητο drive.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη ακριβώς πότε θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της επόμενης αναβάθμισης συστήματος για τα Xbox One S/X ώστε αυτή να προσφερθεί στο κοινό, όμως βάσει ιστορικού θεωρούμε ότι μπορούμε να την περιμένουμε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Τα Xbox One S/X θα γίνουν έτσι μέλη στο... πολύ "κλειστό" για την ώρα "club" των συσκευών που θα είναι σε θέση να αποδώσουν τόσο Dolby Vision όσο και Dolby Atmos από υλικό υπερυψηλής ευκρίνειας μέσω Netflix (το Apple TV 4K θα γίνει επίσης το φθινόπωρο ενώ τα player οπτικών δίσκων που το προσφέρουν ήδη μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού). Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχει να διαπιστώσουμε αν η Microsoft θα επεκτείνει την υποστήριξη Dolby Vision και στους δίσκους Ultra HD Blu-ray γιατί, αν το κάνει, αυτομάτως θα ωθήσει το κόστος αναπαραγωγής τους κοντά στα €200 (αντί για τα €300 όπου κυμαίνεται σήμερα). Για να δούμε, λοιπόν!

[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15/07/2018]: Στελέχη της Microsoft επιβεβαίωσαν, ερωτηθέντα σχετικά, αυτό που όλοι ελπίζαμε, ότι δηλαδή τα Xbox One S/X δεν θα είναι σε θέση να προβάλλουν υλικό HDR κατά Dolby Vision μόνο από Δικτυακές πηγές περιεχομένου όπως η Netflix, αλλά και από δίσκους Ultra HD Blu-ray. Έτσι τα συστήματα του αμερικανικού κολοσσού θα είναι σε θέση να προσφέρουν την υψηλότερη δυνατή ποιότητα εικόνας που μπορεί να ζητήσει κανείς σήμερα από ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές, χωρίς κανένα extra κόστος για τον τελικό καταναλωτή. Aν η Microsoft κάνει πολύ καλή δουλειά στην αναβάθμιση του Blu-ray player app για τα Xbox One και προσφέρει άψογη αναπαραγωγή υλικού HDR Dolby Vision μέσα στον χειμώνα, το φθηνότερο μοντέλο S καθίσταται "με μία κίνηση" ενδιαφέρουσα αγορά ακόμη και μόνο γι' αυτήν την λειτουργία στα €199. H προσοχή μας τώρα, αναπόφευκτα, μεταφέρεται στα games αφού το Dolby Vision θεωρούμε πως θα υλοποιηθεί σε επίπεδο συστήματος κι όχι μόνο app: θα εμφανιστούν μέσα στο 2018 ή το 2019 οι πρώτοι τίτλοι του Xbox One με εικόνα Dolby Vision HDR; Μακάρι!

[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17/07/2018]: Μάλλον... βιαστήκαμε να χαρούμε, καθώς με νέα της επίσημη δήλωση η Microsoft τώρα αρνείται να δεσμευθεί στην απόδοση χρώματος τεχνολογίας HDR κατά Dolby Vision από δίσκους UHD Blu-ray, περιοριζόμενη σε ένα διαψευστικό αλλά... όχι ακριβώς "Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή να ανακοινώσουμε κάτι σχετικό". Για την ώρα επίσημη κι επιβεβαιωμένη είναι μόνο η υποστήριξη περιεχομένου Dolby Vision από την Netflix, λοιπόν, και... συνεχίζουμε να ελπίζουμε για επέκτασή της και στα UHD BD αργότερα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ