Υπερ-συνεργασία για τη δημιουργία νέας μορφής video

Εξελιγμένης και διαθέσιμης σε όλους δωρεάν, τεχνολογικοί κολοσσοί οι συμμετέχοντες

Σε μία αγορά τόσο έντονα ανταγωνιστική όσο αυτή της υψηλής τεχνολογίας και του Δικτύου είναι δυστυχώς σπάνιες οι περιπτώσεις στις οποίες κολοσσοί του χώρου αυτού αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με κοινό σκοπό. Το σύνηθες είναι η κάθε μία να προσπαθεί να επιτύχει αυτόν τον σκοπό... μόνη της, ώστε να δράξει τα σχετικά εμπορικά ωφέλη. Όμως αυτή τη φορά οι Google, Microsoft, Amazon, Cisco, Intel, Mozilla και Netflix έχουν απ' ότι φαίνεται έναν... κοινό εχθρό, γι' αυτό και στο πλαίσιο της ΙFA 2015 ανακοίνωσαν την Alliance for Open Media, μία συμμαχία για τη δημιουργία μιας νέας "ανοιχτής" μορφής αρχείων και τρόπων διαμεταγωγής video που θα διατεθεί δωρεάν στους πάντες.

Το... timing της συμμαχίας αυτής μόνο τυχαίο δεν είναι: με την έλευση της υπερυψηλής ευκρίνειας (εικόνα 4Κ) και της μετάβασής της και στο Web, οι κατασκευαστές συσκευών και οι εταιρείες λογισμικού ή/και Δικτυακών υπηρεσιών απ' ότι φαίνεται θα πρέπει να καταβάλλουν τέλη πνευματικών δικαιωμάτων ανά συσκευή όχι μόνο στον "πατροπαράδοτο" σύνδεσμο MPEG LA, αλλά και σε έναν καινούργιο, τον HEVC Advance. Αυτός διατείνεται πως τα πνευματικά δικαιώματα που εκπροσωπεί είναι άλλα από αυτά του MPEG LA - παρά το γεγονός ότι ο αλγόριθμος HEVC του πρώτου έχει πάρα πολλά κοινά στοιχεία με τον H.265 του δεύτερου - και επιδιώκει να αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά από όλες τις εμπλεκόμενες εταιρείες, ασχέτως του αν αυτές καταβάλλουν ήδη αντίτιμο στον σύνδεσμο MPEG LA.

Ε, αυτή ήταν μάλλον και η εξέλιξη που... "ξεχείλισε το ποτήρι" στα μάτια των Google, Microsoft, Amazon, Cisco, Intel, Mozilla και Netflix, οι οποίες με τη συμμαχία Alliance for Open Media θα δημιουργήσουν τον δικό τους αλγόριθμο κωδικοποίησης, τον οποίο θα αφήσουν "ανοιχτό" για χρήση από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο - και μάλιστα όχι μόνο εταιρεία, αλλά και οποιονδήποτε ιδιώτη. Ο αλγόριθμος αυτός φιλοδοξεί να είναι αποδοτικότερος από οποιονδήποτε παρόντα στην αγορά, ώστε να διευκολύνει τις μελλοντικές υψηλές απαιτήσεις του online video σε υπερυψηλή ευκρίνεια (και ακόμη παραπέρα) και θα αξιοποιήσει δουλειά που έχουν ήδη κάνει κάποιες από αυτές τις εταιρείες - όπως ο αλγόριθμος VP10 της Google (ο διάδοχος του VP9 που χρησιμοποιείται ήδη), ο Thor της Cisco και ο Daala της Mozilla.

Όλα αυτά σε πρακτικό επίπεδο μόνο ως καλά νέα μπορούν να ερμηνευθούν από το κοινό, καθώς μακροπρόθεσμα θα έχουν ως αποτέλεσμα όχι μόνο φθηνότερες συσκευές και υπηρεσίες - ως γνωστόν αυτά τα κόστη πνευματικών δικαιωμάτων οι εταιρείες παραδοσιακά τα μετακυλούν στους καταναλωτές - αλλά και εργαλεία που και το ίδιο θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει για τα δικά του video, δωρεάν. Η Alliance for Open Media έχει ως στόχο τη διάθεση του δικού της αλγορίθμου μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ