Ultra HD Blu-ray: του... χρόνου τα σπουδαία

Χάνει, όπως φαίνεται, την εορταστική περίοδο το νέο φορμά ταινιών σε ανάλυση 4Κ

Οι συζητήσεις για τον διάδοχο των δίσκων Blu-ray, των Ultra HD Blu-ray που θα προσφέρουν στο καταναλωτικό κοινό ταινίες σε πραγματική υπερυψηλή ευκρίνεια, "έδιναν κι έπαιρναν" από το 2014 - ήταν όμως το 2015 η χρονιά κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η ύπαρξή τους, παγιώθηκαν οι προδιαγραφές τους κι εμφανίστηκε το πρώτο πειραματικό player για την αναπαραγωγή τους. Τόσο το ελεγκτικό σώμα που ορίζει τις προδιαγραφές αυτές, ο BDA, όσο και ανεπίσημα κάποιοι κατασκευαστές "προετοίμαζαν ψυχολογικά" το κοινό για την διάθεση των Ultra HD Blu-ray (συσκευών και ταινιών) μέχρι τα Χριστούγεννα. Όπως δείχνουν τα πράγματα όμως η κυκλοφορία τόσο των απαραίτητων νέων player όσο και των νέων οπτικών δίσκων αυτών καθ' αυτών μετατίθεται για το πρώτο τρίμηνο του 2016 - σίγουρα αν εκλάβουμε τη στάση τουλάχιστον ενός από τους κατασκευαστές με πρωταγωνιστικό ρόλο στον συγκεκριμένο τομέα, της Sony, ως ενδεικτική.

Ο ιαπωνικός κολοσσός ανακοίνωσε επίσημα πως τα πρώτα Ultra HD Blu-ray με ταινίες της Sony Pictures Home Entertainment σε υπερυψηλή ευκρίνεια θα γίνουν διαθέσιμα στο εμπόριο "μέσα στους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς", χωρίς να προσδιορίζει συγκεκριμένη ημερομηνία. Επιβεβαίωσε, πάντως, ότι οι πρώτες παραγωγές που θα προσφέρονται σε εικόνα 4Κ και διευρυμένη χρωματική παλέτα (τεχνολογίας HDR) θα είναι οι The Amazing Spider-Man 2, Salt, Hancock, Chappie, Pineapple Express και The Smurfs 2, με περισσότερες ταινίες (αλλά και κάποιες τηλεοπτικές σειρές) να ακολουθούν σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Υπενθυμίζουμε πως η Sony Pictures έχει εξ αρχής δημιουργήσει ή μετατρέψει με μεθόδους αποκατάστασης (restoration) σε υπερυψηλή ευκρίνεια ταινίες όπως οι Fury, Captain Phillips, Crouching Tiger Hidden Dragon, Men In Black, Ghostbusters, The Fifth Element, Bad Boys, The Da Vinci Code, Bram Stoker's Dracula, Leon, Lawrence Of Arabia, The Bridge on the River Kwai, The Guns of Navarone, Taxi Driver και πολλές άλλες. Αρκετές από αυτές, άλλωστε, έχουν κυκλοφορήσει σε Blu-ray στην γνωστή έκδοση "Mastered in 4K" που προσφέρει καλύτερη ποιότητα εικόνας με συμβατές συσκευές αναπαραγωγής και προβολής.

Από τη μία πλευρά η απουσία των Ultra HD Bl-ray από την εορταστική περίοδο δεν μπορεί να μην χαρακτηριστεί ως απογοητευτική. Από την άλλη η καθυστέρηση αυτή δίνει περισσότερο χρόνο σε όλους τους κατασκευαστές να προετοιμάσουν με τρόπο άρτιο (ελπίζουμε) τις προτάσεις τους, έτσι ώστε όταν οι δίσκοι του νέου αυτού φορμά αρχίσουν να διατίθενται στο εμπόριο να έχουμε συσκευές όχι μόνο από τους... συνήθεις υπόπτους που ήδη γνωρίζουμε - τις Sony, Samsung, Panasonic και LG - αλλά και από άλλους. Με αυτόν τον τρόπο οι τιμές των απαραίτητων UHD BD player ευελπιστούμε πως δεν θα... ξεκινούν από τα €1000, όπως συνέβη με τα πρώτα Blu-ray player το 2006. Υπομονή έως τις αρχές Ιανουαρίου, λοιπόν, όταν θα επιδειχθούν τελικά μοντέλα συσκευών αναπαραγωγής Ultra HD Blu-ray στο πλαίσιο της αμερικανικής έκθεσης CES. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ