To YouTube... πάει 3D

Αυτόματη μετατροπή των video μας σε στερεοσκοπικά - we like ή όχι, όμως;

Το γεγονός ότι η εικόνα 3D θα βρισκόταν εμπορικά και στα μάτια του κόσμου σε πολύ καλύτερη θέση αν υπήρχε περισσότερο - και περισσότερο ποιοτικό - υλικό σε αυτή τη μορφή, είναι αδιαμφισβήτητο. Όταν αναφερόμαστε σε "περιεχόμενο 3D" το σωστό είναι ουσιαστικά να εννοούμε υλικό που έχει δημιουργηθεί σε 3D εξ αρχής, όχι υλικό που έχει μετατραπεί σε "3D" από τυπική δυσδιάστατη εικόνα... όμως η Google φαίνεται πως προτίθεται να προσφέρει έστω και αυτό το ημίμετρο, μακροπρόθεσμα σε όλους. Πέρυσι το φθινόπωρο η αμερικανική εταιρεία είχε πρωτοδοκιμάσει μία λειτουργία στην δημοφιλή της υπηρεσία, το YouTube, με την οποία ο χρήστης μπορούσε - αν ήθελε - να μετατρέψει τα video του από 2D σε 3D. Για την ανταπόκριση του κοινού σε αυτό δεν γνωρίζουμε, πρέπει να ήταν ωστόσο αρκετή για... να σοβαρέψουν τα πράγματα: το TouTube μπορεί να μετατρέψει πλέον αυτόματα κάθε video ανάλυσης 1080p και τυπικής διάρκειας (μικρότερης δηλαδή των 15 λεπτών) σε 3D!

Η Google εξηγεί πώς λειτουργεί αυτή η δυνατότητα και πώς διεκπεραιώνεται η όλη διαδικασία, σε ειδική σελίδα του blog της για το YouTube. Ο αλγόριθμος που αξιοποιείται είναι "ευφυής", με την έννοια ότι αναλύει την ολοένα και μεγαλύτερη βιβλιοθήκη από 3D video του YouTube και "μαθαίνει" ποιοί τρόποι μετατροπής ενός τυπικού 2D video έχουν πειστικότερα αποτελέσματα στην απόδοση της αίσθησης του "βάθους". Η στερεοσκοπική εικόνα που προκύπτει για το 3D video είναι τύπου SBS (side by side αλλά υπάρχει κι επιλογή over-under) και φυσικά για να διακρίνει κανείς το "βάθος" που έχει προστεθεί, χρειάζεται γυαλιά 3D.

Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτή η πρωτοβουλία της Google - που έχει τη δυναμική να "κάνει τη διαφορά", δεδομένης της δημοτικότητας του YouTube - θα ωφελήσει πραγματικά την εικόνα 3D. Οι λόγοι είναι, φυσικά, αυτοί που μας κάνουν πάντοτε επιφυλακτικούς απέναντι στις "μετατροπές" του είδους: το αποτέλεσμα σπάνια είναι εντυπωσιακό ή έστω ενδιαφέρον και, αναπόφευκτα, ο θεατής το απορρίπτει ως αντιπροσωπευτικό της εικόνας 3D γενικότερα... ενώ θα έπρεπε να έχει στο μυαλό του το Avatar γι' αυτό. Άλλοι χρήστες, ωστόσο, ίσως αντιμετωπίσουν τη νέα λειτουργία του YouTube θετικά, ως ένα απλό... ευπρόσδεκτο bonus. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ