Τηλεόραση από την Apple: έρευνες κι ενδείξεις

Υπάρχει αρκετός καπνός για... φωτιά; Έτσι αρχίζει να δείχνει!

To γεγονός ότι η Apple έχει φανατικό - στα επίπεδα του οπαδικού και του αλόγιστου συχνά - κοινό, θα πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένο. Σε τέτοιο βαθμό που καθιστά σχεδόν... άδικο για τον ανταγωνισμό το κάθε "σενάριο" εισόδου της αμερικανικής εταιρείας σε νέες προϊοντικές κατηγορίες: εκεί που άλλες εταιρείες θα πρέπει να "πείσουν" για την όποια καινούργια τους πρόταση το κοινό των λεγόμενων "ενθουσιωδών" καταναλωτών (early adopters), η Apple έχει σχεδόν σίγουρα τα πρώτα 2-3 εκατομμύρια πωλήσεων της δικής της πρότασης είτε είναι αξιόλογη είτε όχι, είτε "έχει θέματα" είτε όχι. Γι' αυτό και συζητάμε τόσο και για τόσο καιρό το ενδεχόμενο κυκλοφορίας από την Apple μιας τηλεόρασης που θα έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό και πιθανότατα κάτι καλύτερο σε σχέση με τις σημερινές Smart TV: επειδή ένα ποσοστό του κοινού θα δείξει... "αντανακλαστικό" ενδιαφέρον. Όπως αποδεικνύεται, είναι ακριβώς έτσι.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η AlphaWise για λογαριασμό του γνωστού χρηματοοικονομικού ομίλου Morgan-Stanley, σε δείγμα άνω των 1500 αμερικανικών νοικοκυριών σχεδόν το 50% (!) από τους καταναλωτές που απάντησαν τρέφουν ενδιαφέρον για μία iTV. Το 11% δηλώνει πως ενδιαφέρεται "πάρα πολύ" ενώ το 36% "αρκετά". Σημαντικό και το στοιχείο που καταδεικνύει την... εκπαίδευση που έχει υποστεί το αμερικανικό κοινό στον λεγόμενο Apple Tax, την ευδιάκριτη διαφορά στην τιμή πώλησης που πάντοτε έχουν τα προϊόντα της σε σχέση με τα ανταγωνιστικά: όλα τα ηλικιακά group του δείγματος είναι πρόθυμα να πληρώσουν έως και 15% παραπάνω για μία iTV σε σχέση με κάποια άλλη ανταγωνιστική Smart TV, με συγκεκριμένα ηλικιακά group να δηλώνουν έτοιμανα πληρώσουν έως και 32% παραπάνω. Αυτά διαβάζει ο Tim Cook με το επιτελείο του και... ε, επιβεβαιώνονται θα έλεγε κανείς!

Η φημολογία σχετικά με μία ενδεχόμενη iTV έρχεται στο προσκήνιο, φεύγει και ξαναέρχεται εδώ και 16 μήνες σχεδόν - από την πρώτη μέρα που στην επίσημη βιογραφία του εκλιπόντος Steve Jobs αναφέρθηκε πως ο ηγέτης της Apple "είχε εστιάσει πριν το θάνατό του στο πώς θα κάνει το χειρισμό μιας τηλεόρασης και του περιεχομένου των καναλιών της απλό και εύκολο για όλους". Η αμερικανική εταιρεία δεν έχει ούτε επιβεβαιώσει ούτε απορρίψει επισήμως τίποτε, εντύπωση προκάλεσε ωστόσο η δήλωση του Tim Cook σχετικά με την αγορά των τηλεοράσεων και του τηλεοπτικού περιεχομένου πριν από μερικές ημέρες σε μεγάλο αμερικανικό περιοδικό: "την παρακολουθούμε με πολύ έντονο ενδιαφέρον, καθώς αισθάνομαι πως η κατηγορία αυτή έχει αποτύχει να εξελιχθεί για πάρα πολλά χρόνια".

Αν συνδυάσει κανείς τα παραπάνω με δημοσίευμα σημερινό της Wall Street Journal, ανώνυμες πηγές της οποίας βεβαιώνουν πως "η Apple βρίσκεται στα πρώτα στάδια δοκιμών μιας τηλεοπτικής συσκευής", αντιλαμβάνεται πως... έχει αρχίσει να μαζεύεται αρκετός "καπνός" για πιθανή "φωτιά"! Η WSJ σημειώνει φυσικά πως "η Apple μετά τις δοκιμές αυτές μπορεί πάντοτε να επιλέξει να μην προχωρήσει με το συγκεκριμένο project", όμως και άλλα "περιφερειακά" στοιχεία - όπως η εξαγορά μεριδίου της Sharp από την μεγαλύτερη συνεργάτιδα κατασκευάστρια εταιρεία της Apple, τη Foxcon - συμπληρώνουν την όλη εικόνα μάλλον βολικά. Θα είναι το 2013 η χρονιά που η iTV θα αποκτήσει επίσημη υπόσταση; Ελάχιστοι άνθρωποι αυτή τη στιγμή γνωρίζουν, οπότε... ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ