Τηλεοράσεις Samsung σε χρήση κατασκοπική από την CIA

Διαρροή απορρήτων εγγράφων σκιαγραφεί την σύλληψη εικόνας και ήχου μέσω hacking, ανησυχίες για το μέλλον

Οι μυστικές υπηρεσίες και οι δυνάμεις αστυνόμευσης των ΗΠΑ επιδίδονται εδώ και πολλά στην τεχνολογική έρευνα που τούς επιτρέπει να αποκτούν - νόμιμα ή παράνομα - πρόσβαση σε όλων των ειδών τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα προσωπικά δεδομένα πολιτών, όμως η CIA δείχνει... ιδιαιτέρως αδίστακτη στις δικές της μεθόδους, αν κρίνει κανείς από σημερινές αποκαλύψεις που δημοσιεύονται στο Wikileaks. Εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός απόρρητων εγγράφων που συνολικά φέρει το κωδικό όνομα "Vault 7" σκιαγραφεί πώς ακριβώς η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών κάνει hacking σε Η/Υ, smartphones, tablets, ακόμη και... τηλεοράσεις για συγκέντρωση στοιχείων που την ενδιαφέρουν. Στις τηλεοράσεις, δε, αναφέρεται ρητά και με συγκεκριμένα παραδείγματα η Samsung, παλιός μας... γνώριμος όσον αφορά στα θέματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας που έχει δημιουργήσει κατά καιρούς.

Σύμφωνα με έγγραφα του "Vault 7" η CIA χρησιμοποίησε αυτό ακριβώς που προβλημάτιζε πάντοτε όσους είχαν ενστάσεις για την ασφάλεια των smart TV: την πρόσβασή τους στο Internet με τρόπο που δεν μπορεί να δει λεπτομερώς ο χρήστης καθώς και, σε δεύτερο επίπεδο, τα ενσωματωμένα μικρόφωνα και βιντεοκάμερες που πολλά μοντέλα ενσωμάτωναν κατά την περίοδο 2010-2014 (και ενσωματώνουν ακόμη σε πολλές περιπτώσεις). Η CIA είχε αναπτύξει λογισμικό για τηλεοράσεις Samsung συγκεκριμένα, με το όνομα "Weeping Angel", το οποίο έδινε στους παριστάμενους στον ίδιο χώρο την εντύπωση πως αυτές ήταν απενεργοποιημένες - ενώ στην πραγματικότητα το μικρόφωνο ή/και η κάμερά τους λειτουργούσε καταγράφοντας συνομιλίες ή/και εικόνα. Το υλικό στη συνέχεια μπορούσε ν' αποσταλεί απευθείας (και εν αγνοία φυσικά των παρισταμένων) σε ειδικά διαμορφωμένους, μυστικούς server της CIA.

Οι τηλεοράσεις της Samsung που στοχεύονταν από το λογισμικό αυτό της CIA είναι παλαιότερα μοντέλα (2012-2013), όμως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν αξιοποιούν αντίστοιχα κενά ασφαλείας και σε νεότερα μοντέλα, της Samsung ή άλλων κατασκευαστών. Πολλές τηλεοράσεις, για παράδειγμα, των τελευταίων 18-24 μηνών που βασίζονται σε Android TV και εκτελούν φωνητικές εντολές θα μπορούσαν να είναι επίσης ευάλωτες στην ίδια μεθοδολογία και να... "αξιοποιούνται" με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Όπως υπογραμμίζουν πολλοί αναλυτές και συνάδελφοι του εξωτερικού, άλλωστε, σε αυτήν την εποχή των Alexa από Amazon, Cortana από Microsoft και Siri από Apple (η Google αρκείται στο "ΟΚ") είναι τόσες πια οι Δικτυωμένες συσκευές που "ακούν" τακτικά ή σε μόνιμη σχεδόν βάση, που στην πραγματικότητα... απόλυτη ιδιωτικότητα δεν μπορεί να εγγυηθεί πια κανείς. Και με την άνοδο των προϊόντων Internet of Things τα επόμενα χρόνια, μόνο πολλαπλασιασμό των "διόδων" αυτών κατασκόπευσης από ουκ ολίγους... καλοθελητές θα διαπιστώνουμε. Δυστυχώς.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ