Τηλεοράσεις OLED μόνο από την LG το 2015

Θετικό μεν για τους Κορεάτες το... μονοπώλιο, αρνητικό για όλους εμάς τους υπόλοιπους

Δεν είναι συνηθισμένο για μία πολυεθνική του μεγέθους της Samsung να... προαναγγέλει τα σχέδιά της για μία σημαντική προϊοντική κατηγορία - όπως τις τηλεοράσεις - 14 ή 18 μήνες νωρίτερα. Για τη Samsung συγκεκριμένα, δε, είναι ασυνήθιστο να... "αφήνει ελεύθερο γήπεδο" στον έταιρο Κορεάτη ανταγωνιστή, την LG, τόσο στην αγορά της χώρας τους, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό ακριβώς, ωστόσο, δείχνει πως σκοπεύει να κάνει η Samsung όσον αφορά στις τηλεοράσεις τεχνολογίας OLED, αν δοθεί βάση σε πρόσφατη συνέντευξη του επικεφαλής του τμήματος της εταιρείας για τα συγκεκριμένα προϊόντα. Όντας μάλιστα η δεύτερη φορά που ανώτατο στέλεχος της Samsung υπογραμμίζει την απόφαση αυτή, μάλλον ήλθε η ώρα να την εκλάβουμε ως... δεδομένη πλέον.

Πράγματι, ο Kim Hyun-Seok, διευθυντής του τομέα τηλεοράσεων όλων των κατηγοριών για τη Samsung, επιβεβαίωσε σε δημοσιογράφους ότι η εταιρεία του σχεδιάζει να μην κυκλοφορήσει κανένα μοντέλο τηλεόρασης τεχνολογίας OLED σε όλο το 2015. Το στέλεχος της κορεάτικης εταιρείας υποστήριξε πως, όσον αφορά στις οθόνες OLED, η Samsung θα επικεντρωθεί μόνο στις μικρές διαγωνίους - αυτές δηλαδή που χρησιμοποιούνται σε smartphones και tablets (ούτε καν π.χ. monitors για Η/Υ). Όσον αφορά στις τηλεοράσεις, η Samsung θα προωθήσει σε όλη τη διάρκεια του 2015 την τεχνολογία Quantum Dot LCD (την αξιοποίησε ήδη η Sony στα μοντέλα Bravia 4K του 2013), έχοντας προγραμματίσει να επιδείξει τα πρώτα δείγματα στην αμερικανική έκθεση CES τον Ιανουάριο.

Κάτω από κανονικές συνθήκες η συντηρητική στάση ενός μεγάλου κατασκευαστή απέναντι σε μία νέα τεχνολογία δεν θα προβλημάτιζε κανέναν, όσον αφορά στις τηλεοράσεις OLED ωστόσο... "υπάρχει θέμα": με τις Sony και Panasonic να έχουν από τις αρχές της χρονιάς διακόψει τη συνεργασία που είχαν για να αναπτύξουν από κοινού τηλεοράσεις OLED (έκτοτε έχουν κάνει άλλη συνεργασία αλλά διαφορετικού τύπου), αλλά και τις Sharp, Toshiba και TP Vision/Philips να μην έχουν παρουσιάσει πουθενά κανένα πειραματικό τους μοντέλο OLED, η μόνη εταιρεία που θα προωθεί για όλο το 2015 τηλεοράσεις OLED θα είναι η LG. Και... συγχαρητήρια, μεν, από μία πλευρά στον Κορεάτη κατασκευαστή για την εμπιστοσύνη που δείχνει στη νέα αυτή τεχνολογία και για τη σχετική τόλμη που έχει να στηρίξει μία κατηγορία τηλεοράσεων η οποία έχει ακόμη ν' αποδείξει πολλά. Από μία άλλη πλευρά, ωστόσο, αυτή η εξέλιξη είναι σαφώς αρνητική για... εμάς τους υπόλοιπους.

Είναι γνωστό πως οι μονοπωλιακές καταστάσεις δεν βοηθούν ποτέ στην εξέλιξη και γοργή διείσδυση μιας νέας τεχνολογίας στην ευρύτερη αγορά. Αν η LG "παίζει μόνη της" στις τηλεοράσεις OLED, ούτε λόγο να βελτιώσει ιδιαίτερα τα υπάρχοντα μοντέλα της έχει, ούτε λόγο να μειώσει τις τιμές τους - αφού δεν θα δέχεται κανενός είδους πίεση από ανταγωνιστές. Η LG θα έχει την πολυτέλεια να διανύσει όλο το 2015 προσφέροντας πρώτης ή δεύτερης το πολύ γενιάς προϊόντα, σε όποια τιμή αυτή κρίνει σωστή για τα περιθώρια κέρδους που τήν συμφέρουν, περιμένοντας να υλοποιήσει τις όποιες βελτιώσεις επιτύχει εργαστηριακά και τις όποιες μειώσεις στο κόστος κατασκευής μπορεί να πραγματοποιήσει, όταν εμφανιστούν μοντέλα από άλλους κατασκευαστές στην αγορά.

Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη, ασχέτως του πόσο καλά μοντέλα τηλεοράσεων OLED μπορεί να παρουσιάσει η LG. Η τεχνολογία OLED έχει ήδη "ταλαιπωρηθεί" και καθυστερήσει πολύ, η τεχνολογία LED/LCD έχει εξαντλήσει τα περιθώρια βελτίωσής της εδώ και καιρό, η τεχνολογία plasma έχει πλέον κι επίσημα συνταξιοδοτηθεί... το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε, προχωρώντας μπροστά στην κατηγορία των τηλεοράσεων, είναι ένα πρακτικό μονοπώλιο. Θα αποδειχθεί το 2015 χρονιά-τέλμα για τα προϊόντα αυτά; Ελπίζουμε, όχι.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ