Τηλεοράσεις 2021: νέα κριτήρια κατανάλωσης ρεύματος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει αλλαγές σε βαθμίδες και σήμανση - τί σημαίνει αυτό πρακτικά;

Ελάχιστοι από μας φροντίζουν στην πραγματικότητα να έχουν μία εικόνα της κατανάλωσης ρεύματος που κάνει σε "φυσιολογική χρήση" - ό,τι κι αν σημαίνει πια αυτό εν μέσω πανδημίας... - η οποιαδήποτε συσκευή τεχνολογίας μάς ενδιαφέρει να αγοράσουμε. Πόσο μάλλον, δε, μία τηλεόραση, η οποία πιθανώς θα χρησιμοποιείται για ουκ ολίγες ώρες κάθε μέρα από περισσότερους του ενός ανθρώπους. Όμως η αλήθεια είναι πως επιδιώκοντας να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα εικόνας οι τηλεοράσεις έχουν αυξήσει κατά πολύ τις απαιτήσεις τους σε ρεύμα τα τελευταία χρόνια και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας... παραδόξως αντιληφθεί το γεγονός, με κοινοτική οδηγία επιδιώκει φέτος να προσφέρει καλύτερη ενημέρωση στο κοινό για το όλο θέμα.

Στο πλαίσιο αυτό όλες οι τηλεοράσεις που θα γίνονται πλέον εμπορικά διαθέσιμες στις χώρες της ΕΕ συνοδεύονται από καινούργιες ετικέτες σήμανσης, οι οποίες αναγράφουν τόσο τις ενεργειακές τους απαιτήσεις όσο και διάφορα άλλα τεχνικά στοιχεία που μέχρι πρότινος δεν προσφέρονταν στον καταναλωτή. Το σημαντικό, δε, είναι πως όχι μόνο η κλίμακα χαρακτηρισμού των τηλεοράσεων ως προς τις ανάγκες τους σε ρεύμα έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και τα κριτήρια επίσης - με αποτέλεσμα το κοινό να έχει πλέον καλύτερη ιδέα όσον αφορά στο πόσο ενεργοβόρα είναι στην πραγματικότητα τα μοντέλα που τούς ενδιαφέρουν για αγορά.

Οι τηλεοράσεις του 2021, λοιπόν, υποχρεούνται να φέρουν πλέον ετικέτα που τις κατατάσσει ανάμεσα στο επίπεδο Α και το επίπεδο G όσον αφορά στην ενεργειακή αποδοτικότητα, με τον πρώτο βαθμό προφανώς τον άριστο και τον δεύτερο τον απολύτως χειρότερο. Για πρώτη φορά λαμβάνεται στα υπ' όψιν το μέγεθος της οθόνης, οπότε αν π.χ. μία μεγάλης διαγωνίου τηλεόραση χαρακτηρίζεται από κατανάλωση ρεύματος ίση με αυτήν μιας μικρής διαγωνίου, τότε η πρώτη είναι περισσότερο αποδοτική κι η δεύτερη λιγότερο. Για πρώτη φορά επίσης λαμβάνεται στα υπ' όψιν η λειτουργία των τηλεοράσεων κατά την προβολή περιεχομένου χρωματικής τεχνολογίας HDR: όταν το εκάστοτε μοντέλο επιδιώκει να αποδώσει υλικό HDR όσο καλύτερα μπορεί, αυξάνει κατά πολύ την φωτεινότητά του σε συγκεκριμένα τμήματα της οθόνης - καταναλώνοντας όμως κατά πολύ περισσότερο ρεύμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με την ίδια κοινοτική οδηγία επιβάλλει και κάποιες ακόμη παραμέτρους λειτουργίας σχετικές με την κατανάλωση ενέργειας από τα προϊόντα της συγκεκριμένης κατηγορίας. Όταν μια τηλεόραση, για παράδειγμα, είναι απενεργοποιημένη οφείλει να περιορίζει την ενέργεια που καταναλώνει σε λιγότερο από 0.3 Watt, ενώ όταν βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής σε λιγότερο από 1 Watt. Καθώς οι περισσότερες σύγχρονες τηλεοράσεις της αγοράς είναι πλέον Smart TV και στηρίζονται σε λειτουργικό σύστημα με μόνιμη σύνδεση στο Internet, όταν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής δικτύου και είναι εφικτό να ενεργοποιηθούν απομακρυσμένα δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν περισσότερα από 3 Watt. Οι νέες τηλεοράσεις υποστηρίζουν επίσης υποχρεωτικά ενεργοποίηση της κατάστασης αναμονής ή αναμονής δικτύου σε 4 ώρες αδράνειας από την τελευταία αλληλεπίδραση με τον χρήστη.

Η κοινοτική οδηγία 2019/2021 της ΕΕ για τον λιγότερο ενεργοβόρο, περισσότερο οικολογικό σχεδιασμό των νέων τηλεοράσεων τίθεται σε ισχύ από την 1η Μαρτίου και αντικαθιστά πλήρως την ισχύουσα υπ' αριθμόν 642/2009. Οι κατασκευαστές είναι ήδη υποχρεωμένοι από τα τέλη της προπερασμένης χρονιάς να καταχωρούν σε ειδική βάση δεδομένων τα χαρακτηριστικά των τηλεοράσεών τους βάσει του νέου συστήματος "βαθμολόγησης" των εν λόγω προϊόντων και αυτή η βάση δεδομένων θα είναι σύντομα διαθέσιμη για αναζήτηση στοιχείων από το καταναλωτικό κοινό.

Αν και... ιδέα δεν έχουμε όσον αφορά στο αν και κατά πόσο όσοι και όσες εννοούν ν' αγοράσουν μία μεγάλη τηλεόραση υψηλών επιδόσεων - και άρα σίγουρα ενεργοβόρα στην περίπτωση των LED/LCD - θα αποθαρρύνονταν από τις ενεργειακές της απαιτήσεις, ο περισσότερο ρεαλιστικός χαρακτηρισμός των ενεργειακών αναγκών όλων των τηλεοράσεων και η θέσπιση προαπαιτούμενων σχετικών λειτουργιών είναι σαφέστατα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Επικροτούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ