The Encounter: θεατρική παράσταση με "οδηγό" τον ήχο στη "Στέγη"

Συναισθητική εμπειρία με... άρωμα home cinema για τρεις ημέρες στην Αθήνα

Από τις δημοφιλέστερες Τέχνες, όπως τη μουσική, τη ζωγραφική, το σινεμά και το θέατρο, το τελευταίο δείχνει να είναι αυτό που - παραδοσιακά τουλάχιστον - αξιοποιεί την σύγχρονη τεχνολογία λιγότερο. Όμως υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον γενικό κανόνα και το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να βιώσει ακριβώς μία τέτοια εξαίρεση σε λίγες μέρες, καθώς η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών φιλοξενεί ισάριθμες παραστάσεις του έργου The Encounter. Πρόκειται για ένα ένα σόλο ρεσιτάλ του Simon McBurney, γνωστού στο ευρύ κοινό κινηματογραφικού και τηλεοπτικού ηθοποιού με θεατρικές όμως καταβολές, ο οποίος αναλαμβάνει να "μεταφέρει" με λέξεις, εικόνες και ήχους το κοινό σε ένα άγριο, πρωτόγονο περιβάλλον όπως καμία άλλη παραγωγή δεν έχει επιδιώξει στο παρελθόν.

Το σεναριακό υπόβαθρο του The Encounter στηρίζεται στο "Αmazon Beaming", ένα βιβλίο που ο McBurney διάβασε πριν από χρόνια: αυτό περιγράφει την αληθινή ιστορία ενός φωτορεπόρτερ που χάθηκε στα τροπικά δάση μεταξύ Περού και Βραζιλίας αναζητώντας τη μυθική κοίτη του Αμαζονίου. Διασώθηκε από τους ιθαγενείς μιας άγνωστης φυλής και, μέσω των τελετουργιών τους, μυήθηκε σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία διεύρυνσης της συνείδησης. Ανάλογη εμπειρία υπόσχεται να προσφέρει και η παράσταση του The Encounter, η οποία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου το περασμένο καλοκαίρι κι έκτοτε περιοδεύει διεθνώς σε συμπαραγωγή της Στέγης με το Φεστιβάλ Εδιμβούργου, το Theatre Vidy-Lausanne και τρία ακόμη ευρωπαϊκά θέατρα.

Το πλέον αξιοσημείωτο στοιχείο της συγκεκριμένης παραγωγής εντοπίζεται στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιεί την σύγχρονη τεχνολογία του ήχου. Οι θεατές προκειμένου να την παρακολουθήσουν φορούν ακουστικά, γεγονός που σημαίνει πως όχι μόνο η ομιλία και τα εφέ αποδίδονται με πολύ περισσότερο "προσωπικό" τρόπο, αλλά ο ήχος λαμβάνει και "κατευθυντικές" ιδιότητες, σχεδόν όπως σε ένα περιβάλλον home cinema. Ο McBurney περικυκλωμένος από μικρόφωνα και άλλα gadgets θα βρίσκεται επί σκηνής ως ξεναγός, μύστης και καθοδηγητής σε έναν κόσμο που αποκαλύπτεται κυρίως μέσω των όσων ακούν οι θεατές - κόσμος που, μέσα από αυτή τη διαδικασία, μπορεί να φέρει το κοινό σε επαφή, γιατί όχι, και με το κέντρο της συνείδησής του ακόμη.

Το The Encounter, για το οποίο περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς σε αυτήν τη σελίδα, θα παρουσιαστεί στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών την Παρασκευή, 1/4, το Σάββατο, 2/4 (στην παράσταση αυτή θα ακολουθήσει και συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές) και την Κυριακή 3/4 στις 20.30. Τα εισιτήρια που έχουν απομείνει και για τις τρεις παραστάσεις είναι πολύ λίγα, γι' αυτό θα συνιστούσαμε στους φίλους και τις φίλες του Αθηνόραμα Digital που ενδιαφέρονται γι' αυτήν την συναισθητική εμπειρία να... μην καθυστερήσουν περισσότερο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ