Τεχνολογική Philips, τέλος

H ιστορική ολλανδική εταιρεία εγκαταλείπει όλες τις κατηγορίες καταναλωτικών ηλεκτρονικών

Κανείς δεν περίμενε πραγματικά ότι αυτή η οικονομική δυστοκία σε παγκόσμιο επίπεδο, ετών πλέον, θα μπορούσε να ξεπεραστεί χωρίς θύματα - είναι όμως λυπηρό να διαπιστώνουμε πως μερικές από τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνονται ανάμεσα σε πρωταγωνιστικές παρουσίες του χώρου της τεχνολογίας. Μετά την Kodak στα φωτογραφικά άλλη μία ιστορική εταιρεία, η ολλανδική Philips, αποσύρεται από τις κατηγορίες προϊόντων που όχι μόνο την ανέδειξαν, αλλά σε κάποιο ποσοστό οφείλουν την εξέλιξή τους σε αυτήν.

Σύμφωνα με την πολύ προσεκτικά πεφρασμένη μεν, αλλά οριστική στο ύφος της ανακοίνωση της Philips, η ολλανδική εταιρεία σταματά να δραστηριοποιείται στους τομείς της εικόνας, του ήχου, των πολυμέσων και των αξεσουάρ. Αυτοί περιλαμβάνουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, σχεδόν... όλες τις κατηγορίες καταναλωτικών ηλεκτρονικών, από τα συστήματα home cinema και τα ηχοσυστήματα, μέχρι τα επιτραπέζια και φορητά player, τα ακουστικά διαφόρων ειδών, τις οθόνες για προσωπικούς υπολογιστές και όλα τα σχετικά αξεσουάρ. Η Philips πωλεί όλα τα παραπάνω προς διαχείριση στη Funai, την εταιρεία που εδώ και χρόνια ήδη συνεργαζόταν με τους Ολλανδούς ως αντιπρόσωπος για την αμερικανική αγορά, αντί 150 εκ. ευρώ και πρόσθετου άγνωστου ποσού για τη χρήση σχετικών πνευματικών δικαιωμάτων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από δω και στο εξής - για τα επόμενα 5 χρόνια το λιγότερο, μετά... βλέπουμε - θα πωλούνται μεν προϊόντα με το όνομα "Philips", αλλά και κατασκευασμένα από τη Funai θα είναι, και δεν θα χαρακτηρίζονται από τα αποτελέσματα έρευνας και τεχνολογικής εξέλιξης για τα οποία υπεύθυνη ήταν η Philips. Εξαίρεση στην όλη συμφωνία αποτελεί η δραστηριότητα των τηλεοράσεων, η οποία θα μεταφερθεί στη Funai το 2017 λόγω πρότερων συμφωνιών της Philips με άλλες εταιρείες για πνευματικά δικαιώματα σχετικών τεχνολογιών. Σε αυτήν την κατηγορία δεν είναι ξεκάθαρο τί θα ισχύσει εμπορικά, θεωρούμε μάλλον δύσκολο ωστόσο η Philips να συνεχίσει να επενδύει σε έρευνα για νέα προϊόντα σε μία μόνο κατηγορία - ειδικά αυτήν, όπου είχε δεχθεί τις μεγαλύτερες ήττες τα τελευταία χρόνια παρά τα πολύ καλά δείγματα που είχε να προτείνει.

Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται μάλλον άδοξα μια διαδρομή 80 και πλέον χρόνων, κατά την οποία η Philips κατέστησε δημοφιλές το ραδιόφωνο, ευφηύρε την μαγνητική κασέτα (τόσο ανάγνωστης όσο κι εγγραφής), ανέπτυξε μόνη της το αποθηκευτικό μέσο του LaserDisc και από κοινού με τη Sony αυτό του CD. Με τις εφευρέσεις της επηρέασε άμεσα τις αγορές του φορητού ήχου, του οικιακού video, των video games, του home cinema, των προσωπικών υπολογιστών και όχι μόνο. Αντίο, Philips. Όπως όλοι οι σημαντικοί παίκτες που "κρεμάνε τα παπούτσια τους" στ' αποδυτήρια και φεύγουν από το γήπεδο, θα μάς λείψεις.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ