TCL: νέα μοντέλα τηλεοράσεων 4Κ για την Ελλάδα

Προσιτά σε κόστος αλλά με πολλές δυνατότητες και λειτουργίες, διαθέσιμα σύντομα

Μπορεί στην χώρα μας η TCL να μην είναι τόσο γνωστή στην κατηγορία των τηλεοράσεων όσο οι Samsung, Sony ή LG αυτού του κόσμου, όμως στο εξωτερικό η εταιρεία έχει αποσπάσει σε μεγάλες χώρες - όπως π.χ. στις ΗΠΑ - αξιοθαύμαστα μερίδια αγοράς λόγω του υψηλού δείκτη κόστους/αξίας που προσφέρουν πολλά από τα καλύτερα μοντέλα της. Για την Ελλάδα, που πάντοτε είχε σε περίοπτη θέση τις τηλεοράσεις κόστους €500-€1500, πολλά από αυτά τα μοντέλα θα ήταν "ένα κι ένα" αν προσέφεραν σε αυτό το κόστος το μεγαλύτερο ποσοστό δυνατοτήτων που ακριβότερες προτάσεις των "μεγάλων ονομάτων" κοστολογούν υψηλότερα - και εκεί ακριβώς φαίνεται να στοχεύει η TCL με τις νέες σειρές C71 και C81 που ξεκινά να προωθεί άμεσα.

Πρόκειται για δύο σειρές τηλεοράσεων υπερυψηλής ευκρίνειας (ανάλυση εικόνας 4Κ), κατηγορίας LED/LCD που αξιοποιούν την τεχνολογία QLED για να προσδώσουν στην απεικόνισή τους ευρύτερη χρωματική γκάμα. Στηρίζονται στην έκδοση 9.0 του Android TV (θα αναβαθμιστούν στην έκδοση 10.0 μέχρι το τέλος του χρόνου), αξιοποιούν φωνητικές εντολές μέσω Google Assistant ή Amazon Alexa, προσφέρουν πλήρη ενσύρματη και ασύρματη διασύνδεση και ορισμένες λειτουργίες smart home. Ο υποφωτισμός τους είναι περιμετρικός, υποστηρίζουν ωστόσο απόδοση υλικού HDR κατά Dolby Vision (επίσης ήχο κατά Dolby Atmos από π.χ. την Netflix) και κατά HDR10+ (για περιεχόμενο π.χ. από την Amazon Prime Video).

Η κύρια διαφορά ανάμεσα στις C71 και C81 - πέρα από κάποια σχεδιαστικά στοιχεία και το γεγονός ότι οι πρώτες διατίθενται στις 50, 55 και 65 ίντσες ενώ οι δεύτερες στις 55, 65 κι 75 - εντοπίζεται στην απόδοση ήχου. Οι C81 φέρουν ενσωματωμένη soundbar στο κάτω μέρος της οθόνης τους και subwoofer στο πίσω μέρος της (και τα δύο είναι σχεδιασμού Onkyo) προσφέροντας σε ταινίες, σειρές και μουσική ολοφάνερα υψηλότερου επιπέδου ηχητική απόδοση σε σχέση με μία τυπική τηλεόραση. Και για τις C71 η TCL διαθέτει πάντως ταιριαστά σχεδιασμένο σετ soundbar/subwoofer ασύρματου, με επίσης πειστική απόδοση ήχου, ως extra. Οι δύο σειρές έχουν διαφορετικά τηλεχειριστήρια και μία διαφορά στην οθόνη (στις C81 αυτή υποστηρίζει σάρωση στα 100 Hz), αλλά όλα τα υπόλοιπα σημαντικά στοιχεία τους - σύστημα επεξεργασίας εικόνας, θύρες διασύνδεσης κλπ. - παραμένουν στην ουσία κοινά.

Σε παρουσίαση που διοργάνωσε η TCL Greece για τα μέσα ενημέρωσης της χώρας μας είχαμε την ευκαιρία να δούμε μοντέλα των δύο αυτών σειρών τηλεοράσεων από κοντά. Οι εντυπώσεις μας, έστω κι επιφανειακές χωρίς υλικό αναφοράς ή μετρήσεις φυσικά, ήταν θετικές: πρόκειται για μοντέλα μέσης κατηγορίας, ναι - άλλωστε η TCL κατασκευάζει πλειάδα άλλων ικανότερων μοντέλων σε υψηλότερες φυσικά τιμές πώλησης - αλλά προσφέρουν ικανοποιητικότατη ποιότητα εικόνας και, κυρίως, μεγάλη γκάμα λειτουργιών κι ευκολιών για το κόστος τους. Το οποίο κόστος ξεκινά από τα μόλις €499 για το μοντέλο 50 ιντσών της C71 και €799 για το μοντέλο 55 ιντσών της C81, άκρως ανταγωνιστικό σε σχέση με αντίστοιχες προτάσεις των π.χ. Samsung ή LG αν λάβει κανείς στα υπ' όψιν τις δυνατότητες αυτών τηλεοράσεων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας, πάντως, στελέχη της ΤCL Greece διαβεβαίωσαν πως σταδιακά θα έλθουν στην ελληνική αγορά και τα υψηλότερου επιπέδου, ζηλευτά μοντέλα τηλεοράσεων TCL που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ. Αυτά χαρακτηρίζονται από ακόμη περισσότερη έμφαση στην ποιότητα εικόνας και στις ανώτερες βαθμίδες τους περιλαμβάνουν μοντέλα ανάλυσης οθόνης 8Κ, καθώς και μοντέλα τεχνολογίας απεικόνισης miniLED. Πρόθεση της TCL είναι να καταστήσει διαθέσιμα σε βάθος χρόνου όλα της τα προϊόντα τεχνολογίας στην Ελλάδα, από τηλεοράσεις και soundbars μέχρι smartphones και ακουστικά, ώστε να διαθέτει ως brand ένα πλήρες "οικοσύστημα" προτάσεων που συνεργάζονται μεταξύ τους για να προσφέρουν πρόσθετη αξία στον καταναλωτή που θα τα επιλέξει. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ