Συζητήσεις για Blu-ray υπερυψηλής ευκρίνειας

Λογική εξέλιξη, ελπίζουμε σε αποφάσεις... σύντομα

Το γεγονός ότι οι τηλεοράσεις υπερυψηλής ευκρίνειας και ο ένας προβολέας UHD που διατίθενται αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι προϊόντα πανάκριβα, δεν σημαίνει πως σε βάθος χρόνου δεν θα κυκλοφορήσουν διάδοχές τους προτάσεις σε καλύτερες τιμές. Όταν αυτό το χρονικό σημείο ξεκινήσει να... φαίνεται στον ορίζοντα, πρέπει να υπάρχει ήδη ένα άλλο σημαντικό σχετικό πράγμα στην αγορά: περιεχόμενο κατάλληλο για το επόμενο αυτό "βήμα" στο οικιακό σινεμά. Με άλλα λόγια, ταινίες σε υπερυψηλή ευκρίνεια. Και ενώ όλοι συμφωνούν πως μια σημαντική πηγή μέσα από την οποία οι συσκευές υπερυψηλής ευκρίνειας θα αντλούν περιεχόμενο είναι το Internet, ο όγκος των οπτικοακουστικών δεδομένων για π.χ. μια ταινία 2 ωρών σε UHD δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος!

Καθόλου, μα καθόλου κακό δεν θα ήταν λοιπόν και ένα φυσικό μέσο αποθήκευσης α λα Blu-ray, ικανός να προσφέρει την εικόνα υπερυψηλής ευκρίνειας και αντίστοιχο ήχο υψηλής πιστότητας, σε ένα οικείο, γυαλιστερό δισκάκι. Αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο συζητά αυτόν τον καιρό ο περίφημος Blu-Ray Disc Association, ο σύνδεσμος των εταιρειών - κατασκευαστών, κινηματογραφικών κλπ. - που παίρνει τις αποφάσεις για τα πρότυπα που διαμορφώνουν τα χαρακτηριστικά και τη λειτουργία των οπτικών δίσκων που ως καταναλωτές γνωρίζουμε. Το αν και κατά πόσο, δηλαδή, έχει νόημα να δημιουργηθεί ένα νέο φορμά δίσκων, τύπου... 4Κ2Κ Blu-ray, το οποίο θα χωρά μία ταινία 2.5 ωρών σε υπερυψηλή ευκρίνεια, με εξακάναλο ή οκτακάναλο ήχο και ίσως κάποια extras.

Το Αθηνόραμα Digital οφείλει να υπογραμμίσει πως, τεχνικά, είναι απολύτως εφικτό. Το πρότυπο Blu-ray είχε "προβλέψει" για έκδοσή του με έως και τέσσερις "στρώσεις" εγγράψιμες - με άλλα λόγια γι' αποθηκευτικό χώρο έως και 100 GB (τα σημερινά 2 "στρώσεων" προσφέρουν 50 GB), στο ίδιο φυσικό μέγεθος οπτικού δίσκου. Άλλωστε, μετά από συζήτησή μας με στέλεχος της Sony στην πρόσφατη σχετική παρουσίαση του προβολέα της UHD, έγινε σαφές πως η εικόνα μιας ταινίας 2 ωρών σε υπερυψηλή ευκρίνεια ακόμη και με το σημερινό αλγόριθμο συμπίεσης (πόσο μάλλον με τον διάδοχο του ΗΕVC), δεν χρειάζεται περισσότερα από 40 GB αποθηκευτικού χώρου. Συνεπώς ένα Blu-ray τεσσάρων στρώσεων θα χωρούσε με άνεση ταινία UHD, μαζί με κορυφαίο πολυκάναλο ήχο, extras και το σχετικό γραφικό περιβάλλον χειρισμού - αλλά κατά 99% θα χρειαζόταν και νέα συσκευή ανάγνωσης (BD drive) για να αξιοποιηθεί αυτό το δισκάκι.

Το θέμα, όπως πάντα, είναι αυτό της... "κότας και του αυγού", δηλαδή του αν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον στην είσοδο δίσκων 4Κ2Κ Blu-ray στην αγορά, όταν το κοινό που έχει τέτοιες τηλεοράσεις ή τον προβολέα της Sony δεν θα αριθμεί περισσότερες από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές ως το 2014 το λιγότερο. Από την άλλη, ο αριθμός αυτός δεν θα αυξηθεί ποτέ αν δεν υπάρχει αξιόλογο περιεχόμενο για το οποίο έχει νόημα να αγοράσει κανείς αυτές τις συσκευές. Μακάρι να αποφασιστεί από τον Blu-Ray Disc Association μια θετική απόφαση σύντομα, ώστε το 2014 να έχει κανείς απτούς λόγους να συζητά για αγορά 4K2K player και τηλεόρασης. Θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ