Σύνδεση φορητών συσκευών με μέσα προβολής 4Κ στον ορίζοντα

Παγιώνονται οι προδιαγραφές του καλωδίου USB-C σε HDMI, τα πρώτα σχετικά προϊόντα στην CES 2017

Και ενώ όλη η αγορά - και μεγάλη μερίδα του ειδικού Τύπου - ασχολείται... ποικιλλοτρόπως με την επιλογή της Apple να αφαιρέσει από το iPhone 7 την υποδοχή "καρφάκι" των 3.5 χιλιοστών για τ' ακουστικά, στο "άλλο στρατόπεδο", αυτό του Android, σιωπηλά συμβαίνουν περισσότερες και ίσως περισσότερο ενδιαφέρουσες εξελίξεις με αντίστοιχο αντικείμενο. Ενώ η επιτυχία των iPhone είχε... εξασφαλίσει πως η αφαίρεση της θύρας ακουστικών θα συγκέντρωνε πιο πολλές διαμαρτυρίες, ορισμένα μοντέλα που στηρίζονται σε Android είχαν ήδη κάνει το αντίστοιχο βήμα όχι με την αντικατάστασή της από θύρα Lightning βέβαια, αλλά USB-C. Η ίδια θύρα, δε, σύντομα θα αναλάβει και άλλους ρόλους, όχι μόνο σε smartphones αλλά και σε άλλες συσκευές.

Το ελεγκτικό σώμα που διαμορφώνει τα πρότυπα διασύνδεσης και τις παραμέτρους λειτουργίας που διέπουν την θύρα HDMI και τα σχετικά καλώδια, η HDMI Licensing κοινώς, ανακοίνωσε πως οριστικοποίησε τις προδιαγραφές για την χρήση καλωδίου USB-C που καταλήγει σε πλήρες (όχi mini) βύσμα HDMI. Τον νέο αυτό τρόπο λειτουργίας των συγκεκριμένων βυσμάτων τον ονομάζουν HDMI Alternate Mode και στο πλαίσιό του υποστηρίζεται η πλήρης γκάμα δυνατοτήτων της έκδοσης HDMI 1.4b που γνωρίζουμε από τις καταναλωτικές συσκευές: ανάλυση έως 3840x2160 και 4096x2304 pixels στα 30 Hz, αμφίδρομο κανάλι ήχου (Audio Return Channel), στερεοσκοπική εικόνα (3D), μεταφορά δεδομένων όχι μόνο οπτικοακουστικών (Ethernet Channel) και έμμεσο έλεγχο άλλων συσκευών (CEC).

Όπως εύκολα θα παρατηρήσουν οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital που έχουν καλή σχέση με τα τεχνικά των συσκευών home cinema, όντας έκδοσης HDMI 1.4b ένα καλώδιο από USB-C σε HDMI δεν υποστηρίζει προβολή εικόνας 4Κ στα 60 Hz, αλλά ούτε και την προβολή εικόνας υψηλών χρωματικών δυναμικών (HDR). Όμως δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι θα αποδειχθεί εξαιρετικά πρακτική η δυνατότητα να συνδέσει κανείς κινητά, tablet και laptop που έχουν θύρα USB-C (και πολύ συχνά στερούνται έξοδο HDMI) σε τηλεοράσεις ή προβολείς με ένα μόνο καλώδιο και χωρίς την χρήση μετατροπέων. Για την θέαση ταινιών και τυπικού video 4Κ που συλλαμβάνεται με φορητές συσκευές, για παράδειγμα, είναι απολύτως επαρκές.

Η HDMI Licensing δεν διευκρίνισε αν συσκευές που ενσωματώνουν ήδη θύρα USB-C είναι δυνατόν να αναβαθμιστούν π.χ. μέσω κάποιας ενημέρωσης λογισμικού ώστε να υποστηρίξουν το HDMI Alternate Mode. Συσκευές, πάντως, που θα το υποστηρίζουν εξ αρχής αναμένονται να επιδειχθούν για πρώτη φορά στην έκθεση CES τον Ιανουάριο και να βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων την άνοιξη. Για να δούμε τί... θα δούμε με τα επόμενα Android smartphones, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ