Sony: τρεις νέοι προβολείς 4Κ/HDR, επίσημα

Με διαφορετικές δυνατότητες, για διαφορετικά κοινά, σε πολλαπλά επίπεδα κόστους

Σε μία άκρως απογοητευτική IFA 2017 για το κοινό του home cinema δεν ήταν μεν... δύσκολο να ξεχωρίσουν μερικοί καινούργιοι ποιοτικοί προβολείς, όμως οι τρεις που επέλεξε η Sony να αποκαλύψει αξίζουν προσοχής ούτως ή άλλως. Στοιχεία και για τους τρεις είχαν διαρρεύσει λίγες ημέρες πριν την έναρξη της έκθεσης, όμως ο ιαπωνικός κολοσσός τούς επισημοποίησε με όλες τις πληροφορίες που ενδιαφέρουν το κοινό που σκέπτεται να επενδύσει σε οικιακή κινηματογραφική εικόνα: και οι τρεις είναι υπερυψηλής ευκρίνειας, υποστηρίζουν δεεξ αρχής όχι μόνο την ανάλυση εικόνας 4Κ (εξ ορισμού και όχι με διάφορες τεχνικές) αλλά και την τεχνολογία απόδοσης χρώματος HDR (τόσο στο "βασικό" πρότυπο HDR10 όσο και στο "τηλεοπτικό" HLG).

Πρόκειται για τους VPL-VW260ES, VPL-VW360ES και VPL-VW760ES. O πρώτος είναι το εισαγωγικό μοντέλο των Ιαπώνων, το οποίο αποδίδει εικόνα με φωτεινότητα επιπέδου 1500 ANSI lumen αλλά δεν ενσωματώνει δυναμική ίριδα για καλύτερη διαχείριση της αντίθεσης, ενώ στερείται και κάποιες δυνατότητες στα ρυθμιστικά - στόχος για τον συγκεκριμένο ήταν να παραμείνει σε σχετικά χαμηλό κόστος, κάτι που, με ονομαστική τιμή πώλησης στα €4999, κατά βάση η Sony το πέτυχε. Ο VW360ES προσφέρει εκείνα που στερείται ο VW260ES, υπόσχεται λόγο αντίθεσης επιπέδου 200.000:1 και η ονομαστική του τιμή πώλησης ανέρχεται σε €7999 (πρακτικά αντικαθιστώντας έτσι τον υπάρχοντα VW320ES).

Περισσότερο ενδιαφέρων απ' τους δύο προαναφερθέντες, φυσικά, είναι ο VW760ES. Ο product manager των προβολέων της Sony μάς είχε προϊδεάσει πέρυσι στο πλαίσιο της IFA 2016 πώς η εταιρεία έχει ως στόχο την προσφορά ενός προβολέα εικόνας 4Κ και τεχνολογίας laser αλλά... γήινου κόστους μέσα στο 2017 (ο VPL-VW5000ES κοστίζει €65000) και έκανε ακριβώς αυτό: ο 760ES αποδίδει εικόνα με laser και όχι λάμπα, προσφέρει φωτεινότητα επιπέδου 2000 ANSI lumen και είναι πολύ περισσότερο "φιλικός" σε αστικούς χώρους, όντας κατά 40% μικρότερος σε όγκο από τον VPL-5000ES και με βάρος μόλις 6 κιλά (!).

Το καλύτερο όλων: αν και επισήμως δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από την Sony, πηγές εμπορικών συνεργατών της θέλουν να κοστίζει "μόλις" €14999 στην αγορά. Τα χρήματα δεν είναι λίγα, φυσικά, αλλά είναι θεαματικά λιγότερα απ' όσα ζητά ο VPL-VW5000ES και πολύ λιγότερα από αυτά του μόνου ουσιαστικά ανταγωνιστικού άλλου προβολέα laser υπερυψηλής ευκρίνειας, του JVC DLA-Z1 (που κοστίζει €34999). Αν και κατά πόσο ο VPL-VW760ES μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες στους προβολείς laser 4K θα είμαστε σε θέση να το διαπιστώσουμε τον Δεκέμβριο, όταν δηλαδή θα διατεθεί στην ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά. Οι VPL-VW260ES και VPL-VW360ES θα γίνουν διαθέσιμοι και στην χώρα μας, τόσο σε μαύρο όσο και σε λευκό χρώμα, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ